fbpx

Пламена Мангова и Софийската филхармония на “Софийски музикални седмици”

Известната българска пианистка Пламена Мангова гостува на Софийската филхармония на 5 юни. Под палката на маестро Гилберт Варга тя ще представи Втория концерт за пиано от Лист. В програмата ще звучат и: Самюел Барбър – Адажио за струнни, Йозеф Хайдн – Симфония №4 и “Танци от Галанта” от Золтан Кодай.

Родена през 1980 г., пианистката Пламена Мангова печели втора награда на престижния международен конкурс „Кралица Елизабет” в Брюксел през 2007 г. След този успех, нейната кариера се развива много активно. Тя изнася множество концерти в цяла Европа, Япония, Русия, Южна Корея. Получава наградата Diapason d’Or за 2007 г. за своя първи компактдиск с музика на Дмитрий Шостакович за фирмата Fuga Libera. След обучението си при Марина Капацинская в НМА „Панчо Владигеров”, учи във Висшето музикално училище „Кралица София” в Мадрид при Дмитрий Башкиров и с Абдел Рахман Ел Баша в музикалния колеж „Кралица Елизабет” в Белгия.
Лауреат е на международните конкурси “Paloma O’Shea” в Сантандер (Испания) и „Vittorio Gui” във Флоренция (Италия) и фестивала „Juventus” в Камбре (Франция).
Свири с редица големи оркестри, сред които оркестърът UBS на Фестивала във Вербие, Филхармоничният оркестър на Токио, Симфония Варсовия, Люксембургската филхармония, Националният оркестър на Белгия, Симфоничният оркестър на Санкт-Петербург, Камерният оркестър на Европейския съюз, оркестър MDR, Софийска Филхармония и др. Работила е с диригентите Валтер Велер, Емануел Кривин, Петер Чаба, Яп ван Зведен, Карл Хайнц Щефенс, Жан-Бернар Помие, Росен Миланов и др. 

Свири камерна музика с известни артисти като Мария Жоао Пиреш, Огюстен Дюме, Жан Ванг, Александър Князев, Киоко Такезава, квартет „Микеланджело”, квартет „Изаи”, Лорънс Дътън (виолистът на квартет „Емерсън”), Себастиян Клингер и Наталия Пришчепенко (водач на квартет „Артемис”). Изнася концерти в престижни зали като Международен форум (Токио), Концертгебау (Амстердам), Гевандхауз (Лайпциг), Моцартеум (Залцбург), Голямата зала на Филхармонията в Санкт-Петербург, Люксембургска филхармония, Центъра за изкуствата Bozar (Брюксел), Театър Шатле (Париж), Де Сингел (Антверпен), Център Кенеди (Вашингтон), Комише опер (Берлин), Берлинска филхармония и фестивалите във Вербие, Токио, Нант, Южна Корея, Сантандер, Монпелие, Ментон, “Бах академия” в Щутгарт. 

Запис на рецитала й с творби от Бетовен и „Бурлеска” от Рихард Щраус с Националния оркестър на Белгия получават най-високата оценка на списание “Диапазон”. Участва в две издания на проекта „Hand in Hand” (2007 г. и 2009 г.), подкрепен от известната пианистка Марта Аргерич, води майсторски класове в Испания, ЮАР, Япония, България и Белгия.

Маестро Гилберт Варга, син на известния унгарски цигулар Тибор Варга, дирижира с отличително присъствие и усет. Авторитетна фигура на подиума, Варга е силно аплодиран за изпълнения, показващи изящни текстури, широка гама от цветове и фина употреба на динамика. Известен със своята елегантна и изключително ясна техника на палката, Варга е заемал позиции и е дирижирал много от големите оркестри по целия свят.
Гилберт Варга учи при трима много различни големи диригентт Франко Ферара, Серджу Челибидаке и Чарлз Брук. В по-ранната част от диригентската си кариера Варга се концентрира върху работата с камерни оркестри, особено с камерния оркестър Тибор Варга, преди бързо да придобие репутация на талантлив симфоничен диригент. Бил е главен диригент на симфоничния симфонист на Хофер (1980-1985); Главен диригент на Philharmonia Hungarica in Marl (1985-1990), с които прави дебютното си турне в Унгария с Йехуди Менухин; Постоянен гост диригент на Щутгартския камерен оркестър (1991-1995); и главен гост на симфонията в Малмьо (1997-2000).

През 1997 г. Варга е назначен за музикален директор на Баския национален оркестър, като ги води през десет сезона и на няколко международни турнета, а между 2013-2018 г. е главен диригент на Симфоничния оркестър на Тайпе, с които прави много успешни турнета в Европа, САЩ и Япония.

Като гост-диригент Варга е дирижирал много от най-добрите оркестри в света, включително Филаделфийския оркестър, Симфоничния оркестър на Берлинското радио, Оркестър де Париж, Филхармонията на Осло и др. От 2019-2021 г. е главен диригент на филхармоничния оркестър Pannon, резидент в първокласния център Kodály в Печ, Унгария.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече