Посетете Катар, дори и да не сте футболен фен

Наскоро Люис Хамилтън спечели Гран при в Катар – през ноември 2021 г. Следващия ноември тази малка полуостровна страна ще бъде домакин на Световното първенство по футбол – мек зимен месец, в който температурите се колебаят около 20. За сравнение –  летните температури могат да достигнат до 48 градуса по Целзий.

Най-големият стадион (има общо 8), е проектиран от британските архитекти Foster & Partners и все още е в процес на изграждане в новосъздадения Lusail City и може да побере 80 000 футболни фенове, които вероятно ще дойдат от няколко страни, включително Англия, Германия и Франция . Той ще бъде домакин на десет мача по време на всеки етап от Световното в Катар 2022, включително и финала.

Преди по-малко от 80 години Катар беше предимно пустиня. Неговата история е представена по интересен начин в Националния музей на Катар – сграда, която е проектирана да изглежда като розов кристал, открит в пустинята.

Бизнесът тук беше предимно свързан с търговия с арабски коне, обработка на земята и гмуркане на бисери. Но когато японците намериха начин да произвеждат перли, самата индустрия тук потъва.

Тогава,  през 1940 г., британската Qatar Petroleum Company открива петрол в полето Дурхан. По това време Катар е британски протекторат (1916 до 1971 г.) и британското ноу-хау и технология обезпечават разкопките за извличане на течното злато.

Днес Катар се управлява от наследствен емир (в момента е Тамим бин Хамад Ал Тани), който управлява най-богатата страна в света на глава от населението, което я прави и най-влиятелната в Близкия изток.

Местното население наброява малко над 500 000 души. Можете да забележите катарците, тъй като те са запазили традиционното облекло – свеж бял тобе за мъжете и абая и хиджаб за жените. Впечатляващо е как те поддържат традициите си незасегнати от западното влияние,  като се има предвид, че останалите до два милиона и половина души, живеещи и работещи в Катар, са чужденци.

Това, което някога е било пустиня, днее е сцена на високи сгради с дизайнерски форми, обграждащи брега, луксозни молове с впечатляващи фасади, ресторанти, музеи и луксозни хотели, предназначени да обслужват хилядите туристи, които се очаква да пристигнат  в държавата,  която е само 11 571 km²/4468 квадратни мили – половината от територията на Уелс, например.

Емирът е инвестирал милиарди риали (местната валута) в инфраструктурата, включително ефективна, високотехнологична система на метрото.

Трябва да посетите културното селище Катара, където се намират впечатляващ амфитеатър  две блестящи джамии, както и страхотният ресторант Boho с великолепна гледка към морето. Имайте предвид обаче, че алкохолът се предлага само в хотели и някои ресторанти. Има един магазин точно извън Доха, който има лиценз да го продава.

Ново място е и Education City, кампус от 12 квадратни километра с няколко университета и модерна библиотека. Обитателите му имат достъп до музикални и художествени студия и дори до 3D принтери.  

Появиха се и нови острови – най-стилният е The Pearl, единственото място, където чужденците могат да купят жилище. Има препратки към Венеция с италианска архитектура и красиво яхтено пристанище, пълно с моторни лодки.

Можете, разбира се, да яздите камила, но само туристите го правят. За да се върнете назад във времето, посетете пясъчния Souq Waqif  –  там можете да си купите сокол – националната птица.

Насър Ел Хатер, главен изпълнителен директор на Световното първенство по футбол 2022 г., заяви в няколко новинарски канала, че „всеки е добре дошъл“. Той каза: „Катар е скромна страна и демонстрациите на обществена привързаност не се гледат с недоволство“.

Наистина Катар има всички данни да се превърне в следващата любима дестинация за кратка почивка.

пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
истории от кухнята любопитно пътешествия

Пет от най-добрите сандвичи в Канада

Сандвичът вкъщи може да бъде просто, успокояващо и лесно ястие. Но сандвич от правилния ресторант може да бъде нещо по-изискано като ястие. Ето някои от най-добри сандвичи в Канада, които ще ви впечатлят и задоволят. 1. Сандвичът с пушено месо в Schwartz’s (Монреал, Квебек) Schwartz’s е може би най-известният магазин за сандвичи в Канада. Няма […]

Read More
пътешествия любопитно

4 луксозни изживявания в Лондон

Без съмнение, в английската столица можете да правите много неща. Дори само ако се разхождате, ще видите голям брой забележителности. Но тук ще ви предложим някои „по-изискани” преживявания в Лондон: 1. Насладете се на чай в Harrods Няма как да не усетите лукса, когато сте в Harrods на чай. От крехки сандвичи през прясно изпечени […]

Read More