fbpx

Посетете Катар, дори и да не сте футболен фен

Наскоро Люис Хамилтън спечели Гран при в Катар – през ноември 2021 г. Следващия ноември тази малка полуостровна страна ще бъде домакин на Световното първенство по футбол – мек зимен месец, в който температурите се колебаят около 20. За сравнение –  летните температури могат да достигнат до 48 градуса по Целзий.

Най-големият стадион (има общо 8), е проектиран от британските архитекти Foster & Partners и все още е в процес на изграждане в новосъздадения Lusail City и може да побере 80 000 футболни фенове, които вероятно ще дойдат от няколко страни, включително Англия, Германия и Франция . Той ще бъде домакин на десет мача по време на всеки етап от Световното в Катар 2022, включително и финала.

Преди по-малко от 80 години Катар беше предимно пустиня. Неговата история е представена по интересен начин в Националния музей на Катар – сграда, която е проектирана да изглежда като розов кристал, открит в пустинята.

Бизнесът тук беше предимно свързан с търговия с арабски коне, обработка на земята и гмуркане на бисери. Но когато японците намериха начин да произвеждат перли, самата индустрия тук потъва.

Тогава,  през 1940 г., британската Qatar Petroleum Company открива петрол в полето Дурхан. По това време Катар е британски протекторат (1916 до 1971 г.) и британското ноу-хау и технология обезпечават разкопките за извличане на течното злато.

Днес Катар се управлява от наследствен емир (в момента е Тамим бин Хамад Ал Тани), който управлява най-богатата страна в света на глава от населението, което я прави и най-влиятелната в Близкия изток.

Местното население наброява малко над 500 000 души. Можете да забележите катарците, тъй като те са запазили традиционното облекло – свеж бял тобе за мъжете и абая и хиджаб за жените. Впечатляващо е как те поддържат традициите си незасегнати от западното влияние,  като се има предвид, че останалите до два милиона и половина души, живеещи и работещи в Катар, са чужденци.

Това, което някога е било пустиня, днее е сцена на високи сгради с дизайнерски форми, обграждащи брега, луксозни молове с впечатляващи фасади, ресторанти, музеи и луксозни хотели, предназначени да обслужват хилядите туристи, които се очаква да пристигнат  в държавата,  която е само 11 571 km²/4468 квадратни мили – половината от територията на Уелс, например.

Емирът е инвестирал милиарди риали (местната валута) в инфраструктурата, включително ефективна, високотехнологична система на метрото.

Трябва да посетите културното селище Катара, където се намират впечатляващ амфитеатър  две блестящи джамии, както и страхотният ресторант Boho с великолепна гледка към морето. Имайте предвид обаче, че алкохолът се предлага само в хотели и някои ресторанти. Има един магазин точно извън Доха, който има лиценз да го продава.

Ново място е и Education City, кампус от 12 квадратни километра с няколко университета и модерна библиотека. Обитателите му имат достъп до музикални и художествени студия и дори до 3D принтери.  

Появиха се и нови острови – най-стилният е The Pearl, единственото място, където чужденците могат да купят жилище. Има препратки към Венеция с италианска архитектура и красиво яхтено пристанище, пълно с моторни лодки.

Можете, разбира се, да яздите камила, но само туристите го правят. За да се върнете назад във времето, посетете пясъчния Souq Waqif  –  там можете да си купите сокол – националната птица.

Насър Ел Хатер, главен изпълнителен директор на Световното първенство по футбол 2022 г., заяви в няколко новинарски канала, че „всеки е добре дошъл“. Той каза: „Катар е скромна страна и демонстрациите на обществена привързаност не се гледат с недоволство“.

Наистина Катар има всички данни да се превърне в следващата любима дестинация за кратка почивка.

пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More
пътешествия изкуство любопитно

Снимай на Витоша и спечели – фотоконкурс за ученици

Дирекцията на Природен парк „Витоша” обявява игра с награди. Ако обичате природата, Природен парк „Витоша“ и фотографията и сте дете или ученик до 12-ти клас, или в семейството ви има такъв, взимайте фотоапарата и раницата и участвайте в играта с награди „Открий и снимай!”. Условия на играта. Снимайте се с най-малко 8 от обектите, описани по-долу. Изпратете снимките си до 31 юли […]

Read More
пътешествия любопитно

ТОП 10 Dog-Friendly ваканции

2 част Днес ви представяме останалите 5 дестинации, на които можете да отидете заедно с домашния си любимец. Ейвън, Колорадо Планината Бийвър Крийк не е просто рай за скиорите, тя е и дом на Риц-Карлтън Bachelor Gulch. Направете обиколка с екскурзовод с вашия домашен любимец или поглезете кучето си с домашно приготвено меню. Независимо дали […]

Read More