fbpx

По пътя на музиката в Лайпциг

Ако тръгнете по дълъг около 5 км музикален път в Лайпциг, ще вървите по стъпките на много известни музиканти, включително Бах, Менделсон и Вагнер, които са оставили своя отпечатък в града.

През последните няколко години Лайпциг претърпя нещо като прераждане, въпреки че беше значително разрушен по време на Втората световна война, а след това дължи години живя в период на икономии при управлението на комунистическия режим в Източна Германия. Където е възможно, руините бях възстановени, а на някои места пролуки в нови сгради се съчетават хармонично с историческото.

Дори огромният площад Аугустусплац от епохата на ГДР, операта на Лайпциг с лице към концертната зала Neues Gewandhaus със стъклени стени, днес имат нов живот.

Градът е бил търговски център от 12-ти век,  идеално разположен на кръстопътя между изтока и запада. Търговци, предимно на кожи, са идвали тук от Русия и Полша, за да продават и показват своите стоки. Изградени са били сложни аркади, дворове и шоуруми за временни изложения, и въпреки че са били силно повредени през Втората световна война, много от тях все още съществуват.

Най-известната аркада е Mädler Passage от 1914 г., смесица от неоренесанс и арт нуво, която включва няколко по-стари сгради, особено Келер на Ауербах. Този ресторант присъства във „Фауст“ на Гьоте – известният писател, е учи право в университета тук между 1765 и 1768 г. и нарече града „Малкият Париж“.

Йохан Себастиан Бах

Назначен за кантор в Thomasschule през 1723 г., Бах прекарва 27 години, осигурявайки музика за четири църкви в града, включително Thomaskirche и Nikolaikirche. Част от работата му е била обучението на учениците в пеене и Thomanerchor, основан през 1212 г., с млади момчета, привлечени от околността.

По времето на Бах хорът се е състоял от около 50 певци, от които най-добрите 16 са използвани за изпълнение на неговите кантати. Днес той наброява 100, с момчета на възраст от 8 до 18 години, и можете да ги чуете срещу малко заплащане всеки петък и събота в Thomaskirche. Отвън има внушителна бронзова скулптура на композитора, платена от Менделсон.

Отсреща е Музеят на Бах, съдържащ оригинални ръкописи и лични вещи, включително конзолата на орган, инспектиран и одобрен от самия Бах през 1743 г., ковчеже, съдържащо реликви от гробницата на Бах, и наскоро открит куфар за пътуване.

Интерактивна инсталация дава възможност самите вие да получите шанса да аранжирате бахов хорал или да познаете датата на един от ръкописите. Можете също така да слушате всичко, което някога е написал, с натискане на един бутон или да се запознаете със звука на отделни барокови инструменти.

Феликс Менделсон

Феликс Менделсон е роден в Хамбург, но идва в Лайпциг през 1835 г., за да стане музикален директор на Лайпцигския оркестър Gewandhaus и работи с операта, Thomanerchor и другите хорови и музикални институции в града. През 1843 г. той основава Лайпцигската консерватория и градът скоро става музикална столица на Германия. Той почива трагично млад на 38 години, недълго след смъртта на сестра му Фани.

Къщата, в която е прекарал последните години от живота си, сега е музей, посветен на двамата, а стаите на горния етаж, където семейство Менделсон е живяло от 1845 г., са обзаведени в автентичен късен бидермайер стил. Тук има и малка концертна зала, в която има представления всяка неделя сутрин.

Рихард Вагнер

Друг известен син на града е Рихард Вагнер, който е роден тук през 1813 г. и учи в Thomasschule. Музиката му е изпълнена за първи път в града, когато е едва на 17 години. Известно е, че представя първата си симфония пред Менделсон, който е бил толкова впечатлен и развълнуван, че веднага я изгубил, за голямо разочарование на Вагнер. Експозиция в мазето на Alte Nikolaischule показва живота му в града от 1813 до 1834 г.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Един ден в музея Рагнарок в Роскилде

Ragnarock Museet for pop, rock & ungdomskultur е датски музей, посветен на „поп, рок и младежка култура“, разположен в Роскилде, град на около 20 мили западно от Копенхаген, известен също като мястото на известния годишен музикален фестивал в Роскилде. Разположен на мястото на бивш циментов завод, музеят се помещава в емблематична “златна” сграда, проектирана съвместно […]

прочетете повече