fbpx

Празнувайте изгрева и залеза във Варанаси

Варанаси е духовната столица на Индия. Разположен в североизточната провинция Утар Прадеш, градът привлича хиляди поклонници всяка година, за да се къпят в свещените води на река Ганг и да извършват погребални обреди. Изключително пренаселено място, но предлага невероятни изживявания. Ако мислите да посетите Златния триъгълник, не забравяйте да добавите няколко дни към пътуването си, за да отидете и във Варанаси. Има ежедневни полети от Делхи.

Ето 5 неща, които трябва да направите, когато посетите Варанаси:

1. Направете сутрешна разходка с лодка по Ганг

Всеки ден във Варанаси се празнуват изгревът и залезът. Сутрин тълпи се събират, за да пеят и практикуват йога по брега на реката и да приветстват изгрева с чаша чай. Наемете лодка в ранните часове и се насладете на изгрева от водата. Със сигурност ще видите някои от над 2000-те храма на брега на Ганг, докато плувате по реката и наблюдавате ежедневната суматоха наоколо.

2. Посетете Blue Lassi

Lassi е смес от кисело мляко, вода, подправки и понякога плодове и най-добре можете да му насладите в Blue Lassi във Варанаси. Това е институция в града – обслужва доволни клиенти вече почти 80 години. Снимки на множество клиенти са подредени по стените и предлага различни вкусове, сред които можете да избирате. Препоръчваме нар и мед.

3. Вижте Пазара на цветя

Никое пътуване до Варанаси не е пълно без посещение на оживения цветен пазар. Ще видите красиви цветя, подредени по различни начини, различни всеки ден от седмицата, особено ако предстои фестивал (какъвто почти винаги има).

4. Направете обиколка с храна

Ако сте за пръв път в Индия, навигирането в опциите за храна може да бъде предизвикателство. Ето защо препоръчваме да започнете пътуването си до Варанаси с полудневна обиколка с храна. Ще научите за кухнята, къде са местните горещи точки и ще опитате някои от най-невероятните самоса, които градът може да предложи. Водачите ще ви покажат това, което трябва да се види и опита.

5. Вижте Гатите

Има толкова много Ghats, които можете да видите, когато посетите Варанаси, и въпреки че всеки от тях е много специален, абсолютно трябва да изживеете посещението на Manikarnika Ghat. Твърди се, че хората, кремирани в Маникарника, избягват цикъла на прераждането, а семейства от цялата страна посещават всеки ден, за да се сбогуват с близките си. Това е поразително и донякъде шокиращо, но е преживяване, което никога няма да забравите – то предоставя уникална гледна точка към културата във Варанаси. Тук не се допускат снимки от уважение към 200-те души на ден, които се кремират в гата.

Сега готови ли сте за пътуване до Варанаси?

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече