fbpx

Празнувайте изгрева и залеза във Варанаси

Варанаси е духовната столица на Индия. Разположен в североизточната провинция Утар Прадеш, градът привлича хиляди поклонници всяка година, за да се къпят в свещените води на река Ганг и да извършват погребални обреди. Изключително пренаселено място, но предлага невероятни изживявания. Ако мислите да посетите Златния триъгълник, не забравяйте да добавите няколко дни към пътуването си, за да отидете и във Варанаси. Има ежедневни полети от Делхи.

Ето 5 неща, които трябва да направите, когато посетите Варанаси:

1. Направете сутрешна разходка с лодка по Ганг

Всеки ден във Варанаси се празнуват изгревът и залезът. Сутрин тълпи се събират, за да пеят и практикуват йога по брега на реката и да приветстват изгрева с чаша чай. Наемете лодка в ранните часове и се насладете на изгрева от водата. Със сигурност ще видите някои от над 2000-те храма на брега на Ганг, докато плувате по реката и наблюдавате ежедневната суматоха наоколо.

2. Посетете Blue Lassi

Lassi е смес от кисело мляко, вода, подправки и понякога плодове и най-добре можете да му насладите в Blue Lassi във Варанаси. Това е институция в града – обслужва доволни клиенти вече почти 80 години. Снимки на множество клиенти са подредени по стените и предлага различни вкусове, сред които можете да избирате. Препоръчваме нар и мед.

3. Вижте Пазара на цветя

Никое пътуване до Варанаси не е пълно без посещение на оживения цветен пазар. Ще видите красиви цветя, подредени по различни начини, различни всеки ден от седмицата, особено ако предстои фестивал (какъвто почти винаги има).

4. Направете обиколка с храна

Ако сте за пръв път в Индия, навигирането в опциите за храна може да бъде предизвикателство. Ето защо препоръчваме да започнете пътуването си до Варанаси с полудневна обиколка с храна. Ще научите за кухнята, къде са местните горещи точки и ще опитате някои от най-невероятните самоса, които градът може да предложи. Водачите ще ви покажат това, което трябва да се види и опита.

5. Вижте Гатите

Има толкова много Ghats, които можете да видите, когато посетите Варанаси, и въпреки че всеки от тях е много специален, абсолютно трябва да изживеете посещението на Manikarnika Ghat. Твърди се, че хората, кремирани в Маникарника, избягват цикъла на прераждането, а семейства от цялата страна посещават всеки ден, за да се сбогуват с близките си. Това е поразително и донякъде шокиращо, но е преживяване, което никога няма да забравите – то предоставя уникална гледна точка към културата във Варанаси. Тук не се допускат снимки от уважение към 200-те души на ден, които се кремират в гата.

Сега готови ли сте за пътуване до Варанаси?

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече