fbpx

Празнувайте изгрева и залеза във Варанаси

Варанаси е духовната столица на Индия. Разположен в североизточната провинция Утар Прадеш, градът привлича хиляди поклонници всяка година, за да се къпят в свещените води на река Ганг и да извършват погребални обреди. Изключително пренаселено място, но предлага невероятни изживявания. Ако мислите да посетите Златния триъгълник, не забравяйте да добавите няколко дни към пътуването си, за да отидете и във Варанаси. Има ежедневни полети от Делхи.

Ето 5 неща, които трябва да направите, когато посетите Варанаси:

1. Направете сутрешна разходка с лодка по Ганг

Всеки ден във Варанаси се празнуват изгревът и залезът. Сутрин тълпи се събират, за да пеят и практикуват йога по брега на реката и да приветстват изгрева с чаша чай. Наемете лодка в ранните часове и се насладете на изгрева от водата. Със сигурност ще видите някои от над 2000-те храма на брега на Ганг, докато плувате по реката и наблюдавате ежедневната суматоха наоколо.

2. Посетете Blue Lassi

Lassi е смес от кисело мляко, вода, подправки и понякога плодове и най-добре можете да му насладите в Blue Lassi във Варанаси. Това е институция в града – обслужва доволни клиенти вече почти 80 години. Снимки на множество клиенти са подредени по стените и предлага различни вкусове, сред които можете да избирате. Препоръчваме нар и мед.

3. Вижте Пазара на цветя

Никое пътуване до Варанаси не е пълно без посещение на оживения цветен пазар. Ще видите красиви цветя, подредени по различни начини, различни всеки ден от седмицата, особено ако предстои фестивал (какъвто почти винаги има).

4. Направете обиколка с храна

Ако сте за пръв път в Индия, навигирането в опциите за храна може да бъде предизвикателство. Ето защо препоръчваме да започнете пътуването си до Варанаси с полудневна обиколка с храна. Ще научите за кухнята, къде са местните горещи точки и ще опитате някои от най-невероятните самоса, които градът може да предложи. Водачите ще ви покажат това, което трябва да се види и опита.

5. Вижте Гатите

Има толкова много Ghats, които можете да видите, когато посетите Варанаси, и въпреки че всеки от тях е много специален, абсолютно трябва да изживеете посещението на Manikarnika Ghat. Твърди се, че хората, кремирани в Маникарника, избягват цикъла на прераждането, а семейства от цялата страна посещават всеки ден, за да се сбогуват с близките си. Това е поразително и донякъде шокиращо, но е преживяване, което никога няма да забравите – то предоставя уникална гледна точка към културата във Варанаси. Тук не се допускат снимки от уважение към 200-те души на ден, които се кремират в гата.

Сега готови ли сте за пътуване до Варанаси?

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More