fbpx

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света.

Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни мили. Знаете ли, че можете да отседнете в замък? Някои грандиозни имения позволяват невероятен престой в техните исторически стаи, някъде дори позволяват къмпингуване в зашеметяващата територия навън.

Трудно е да ограничим тази селекция до 8, но все пак ето нашия избор от шотландски замъци:

Замъкът Единбург

Разположен на върха на скалист изгаснал вулкан високо над столицата, замъкът Единбург е безспорно най-известният и важен замък в Шотландия. В този огромен комплекс се помещават бижутата от короната, камъкът на съдбата и Монс Мег. Стигнете навреме за запалването на фитила на One O’ Clock Gun.

Замъкът Бремар

Сгушена сред величието на националния парк Cairngorms, крепостта от 17-ти век на замъка Braemar отговаря на всички изисквания: кули със зъбци, виещи се спираловидни стълби и тъмница с тясни тунели. Разгледайте територията и научете повече за клана Farquharson.

Замъкът Балморал

Кралица Виктория с любов описва Балморал като своя „скъп рай в планините“ и той остава частен дом на кралското семейство до днес. Когато височайшите особи не са в резиденцията, посетителите могат да се насладят на изложби в балната зала – най-голямата стая в замъка, и да се разходят из очарователните градини и площи.

Замъкът Балморал получи печална световна слава, след като през септемwри тази година в него почина кралица Елизабет II.

Замъкът Инверарей

Строгата фасада на замъка, седалище на херцозите на Аргайл, е в пряк контраст с неговия разкошен интериор, който олицетворява върха на неокласическата елегантност от 18-ти век. Разгледайте безценните гоблени Beauvais в гостната и се насладете на зключителните гледки към Loch Fyn.

Замъкът Айлин Донан

Това е може би един от най-сниманите замъци в света. С впечатляваща природа – като от картичка – замъкът Айлин Донан е част от якобитските традиции. Сред изложените редки артефакти е меч, за който се твърди, че е бил използван в легендарната битка при Кълоден.

Замъкът Дънотар

Няма как да не признаем, че е доста ефектна тази страхотна крепост на скалата. Кацнал на върха на огромен скалист масив с изглед към североизточното крайбрежие, замъкът Дънотар е бил свидетел на много ключови моменти в историята на Шотландия. Гледката, очертана на фона на залязващото слънце, е омагьосваща.

Замъкът Гламис

Червените пясъчни стени на Гламис са били дом на много колоритни герои през вековете, не на последно място покойната кралица майка. Той също така е известен в Макбет на Шекспир. Увенчан с бойници и заострени кули, Гламис е въплъщение на истинско величие.

Замъкът Стърлинг

Внимателно възстановен до първоначалния си ренесансов блясък, замъкът Стърлинг е бил любимата резиденция на кралете и кралиците от династията Стюарт. Вземете децата си със себе си, за да се запознаят с костюмирани придворни, охранители и слуги и пристъпете в един изтънчен свят, изпълнен с упадък, заговори и интриги…

Приятни разходки сред невероятните замъци на Шотландия!

пътешествия любопитно

Вижте Окото на земята – най-известното езеро в Хърватия

Това прекрасно езеро има невероятни форма и цвят и е един от изворите на най-дългата река в Далмация – Цетине. Реката изминава около 101 км, преди да се влее в Адриатическо море. Водите му текат в подножието на Динара, най-високият планински масив в Хърватия. Известно е като „Окото на земята“ поради силната си прилика с […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Историята на прислужницата”: Сезон 6 – кога да го очакваме?

Всички знаем, че финалният, 6-и сезон на “Историята на прислужницата” ще се появи в един момент на платформата на Hulu, но кога – все още не е ясно. За момента хората от услугата за стрийминг изобщо не са казали почти нищо за това кога сериалът ще се върне в ефир, още повече – не се […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече