fbpx

Продават цяло село в Шотландия, има си и призрак

Руините на ‘обитавано от духове’ шотландско село се продават за 125 000 паунда (около 146 000 евро).
Изоставеното село Лоуърс се намира на брега на езерото Лох Тай в централната част на Шотландия и се простира на земя от над три акра, съобщава CNBC.

Руините на селището включват Къщата на Лоуърс, която е била дом на лейди Лоуърс в края на 17-и век – тя е последният й обитател. Въпросната дама станала прочута с предсказанията си, като това , че “огнени карети” ще пресекат прохода Дръмохтър – смята, че с това е предсказание за прокарването на железница там. Друго нейно пророчество е за “кораб, управляван от дим, който ще потъне в Лох Тей, а много животи ще бъдат погубени.” В хрониките няма информация да се случил такъв инцидент, но се смята, че така лейди Лоуърс е предсказала параходите, още преди те да се появят.


Преброяване на населението от 1841 г. показва, че по това време в селото са живеели 17 души, според Goldcrest. До 1891 г. в него са останали едва седем жители, като то е изоставено напълно към 1926 г.
Руините включват също някогашна мелница и пещ на старото село. В продажбата влизат също определени права за риболов в Лох Тей, както и разрешително за пускане на лодка.

“Може би не е изненада, че в днешно време руините на селото се смята, че се обитават от женски дух, вероятно на лейди Лоуърс,” се казва в имотната брошура за продажбата. Дали този, който си купи селото, ще срещне нейния призрак?  

Кадри с дрон на изоставеното селище и района около езерото можете да видите тук –

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече