fbpx

Продават цяло село в Шотландия, има си и призрак

Руините на ‘обитавано от духове’ шотландско село се продават за 125 000 паунда (около 146 000 евро).
Изоставеното село Лоуърс се намира на брега на езерото Лох Тай в централната част на Шотландия и се простира на земя от над три акра, съобщава CNBC.

Руините на селището включват Къщата на Лоуърс, която е била дом на лейди Лоуърс в края на 17-и век – тя е последният й обитател. Въпросната дама станала прочута с предсказанията си, като това , че “огнени карети” ще пресекат прохода Дръмохтър – смята, че с това е предсказание за прокарването на железница там. Друго нейно пророчество е за “кораб, управляван от дим, който ще потъне в Лох Тей, а много животи ще бъдат погубени.” В хрониките няма информация да се случил такъв инцидент, но се смята, че така лейди Лоуърс е предсказала параходите, още преди те да се появят.


Преброяване на населението от 1841 г. показва, че по това време в селото са живеели 17 души, според Goldcrest. До 1891 г. в него са останали едва седем жители, като то е изоставено напълно към 1926 г.
Руините включват също някогашна мелница и пещ на старото село. В продажбата влизат също определени права за риболов в Лох Тей, както и разрешително за пускане на лодка.

“Може би не е изненада, че в днешно време руините на селото се смята, че се обитават от женски дух, вероятно на лейди Лоуърс,” се казва в имотната брошура за продажбата. Дали този, който си купи селото, ще срещне нейния призрак?  

Кадри с дрон на изоставеното селище и района около езерото можете да видите тук –

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More