fbpx

Продават цяло село в Шотландия, има си и призрак

Руините на ‘обитавано от духове’ шотландско село се продават за 125 000 паунда (около 146 000 евро).
Изоставеното село Лоуърс се намира на брега на езерото Лох Тай в централната част на Шотландия и се простира на земя от над три акра, съобщава CNBC.

Руините на селището включват Къщата на Лоуърс, която е била дом на лейди Лоуърс в края на 17-и век – тя е последният й обитател. Въпросната дама станала прочута с предсказанията си, като това , че “огнени карети” ще пресекат прохода Дръмохтър – смята, че с това е предсказание за прокарването на железница там. Друго нейно пророчество е за “кораб, управляван от дим, който ще потъне в Лох Тей, а много животи ще бъдат погубени.” В хрониките няма информация да се случил такъв инцидент, но се смята, че така лейди Лоуърс е предсказала параходите, още преди те да се появят.


Преброяване на населението от 1841 г. показва, че по това време в селото са живеели 17 души, според Goldcrest. До 1891 г. в него са останали едва седем жители, като то е изоставено напълно към 1926 г.
Руините включват също някогашна мелница и пещ на старото село. В продажбата влизат също определени права за риболов в Лох Тей, както и разрешително за пускане на лодка.

“Може би не е изненада, че в днешно време руините на селото се смята, че се обитават от женски дух, вероятно на лейди Лоуърс,” се казва в имотната брошура за продажбата. Дали този, който си купи селото, ще срещне нейния призрак?  

Кадри с дрон на изоставеното селище и района около езерото можете да видите тук –

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече