Продават цяло село в Шотландия, има си и призрак

Руините на ‘обитавано от духове’ шотландско село се продават за 125 000 паунда (около 146 000 евро).
Изоставеното село Лоуърс се намира на брега на езерото Лох Тай в централната част на Шотландия и се простира на земя от над три акра, съобщава CNBC.

Руините на селището включват Къщата на Лоуърс, която е била дом на лейди Лоуърс в края на 17-и век – тя е последният й обитател. Въпросната дама станала прочута с предсказанията си, като това , че “огнени карети” ще пресекат прохода Дръмохтър – смята, че с това е предсказание за прокарването на железница там. Друго нейно пророчество е за “кораб, управляван от дим, който ще потъне в Лох Тей, а много животи ще бъдат погубени.” В хрониките няма информация да се случил такъв инцидент, но се смята, че така лейди Лоуърс е предсказала параходите, още преди те да се появят.


Преброяване на населението от 1841 г. показва, че по това време в селото са живеели 17 души, според Goldcrest. До 1891 г. в него са останали едва седем жители, като то е изоставено напълно към 1926 г.
Руините включват също някогашна мелница и пещ на старото село. В продажбата влизат също определени права за риболов в Лох Тей, както и разрешително за пускане на лодка.

“Може би не е изненада, че в днешно време руините на селото се смята, че се обитават от женски дух, вероятно на лейди Лоуърс,” се казва в имотната брошура за продажбата. Дали този, който си купи селото, ще срещне нейния призрак?  

Кадри с дрон на изоставеното селище и района около езерото можете да видите тук –

изкуство любопитно

„Петя на моята Петя“ тръгва по кината

Дългоочакваният филм „Петя на моята Петя“ ще излезе във всички кина в страната на 21 януари 2022 г. и ще провокира поколенията с въпроси. Каква е цената да бъдеш различен? И колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си? В центъра на историята са две момичета – едната дръзка и модерна, а […]

Read More
пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More