fbpx

Продадоха първото изкуствено сърце

Френският производител на протези Carmat съобщи днес, че е продал едно от изкуствените си сърца за за имплантиране на италиански пациент – за първи път от основаването на фирмата  през 2008 г.

Операцията “е извършена от екипа, ръководен от сърдечния хирург д-р Чиро Майело в болницата Azienda Ospedaliera dei Colli в Неапол, един от центровете с най-голям опит в областта на изкуствените сърца в Италия”, се казва в изявление на Carmat.

 Фирмата получи Европейски лиценз през декември 2020 г. за продажба на протезното сърце на Aeson – като „мост за трансплантация“.

През ноември 2019 г. резултатите от първите 11 пациенти в проучването показали, че 73% от тях са оцелели в продължение на шест месеца с протезата или са стигнали до успешна трансплантация в същия период.

Carmat заявиха, че първата търговска продажба на изкуственото му сърце е отбелязала “важен етап, който отваря нова глава в развитието на компанията”, като добави, че се надяват да намерят повече клиенти във Франция и Германия до края на годината.

Говорителка на фирмата заяви пред агенция Франс прес, че за първи път едно от сърцата е използвано извън клинично изпитване.

Разходите за операцията – над 150 000 евро (177 000 долара) – са платени от регионалната здравна система, тъй като националната система на Италия не покрива такова лечение.

На 15 юли Carmat обяви първото имплантиране на сърце на Aeson на пациент в САЩ в клинично проучване в университетската болница Duke в Дърам, Северна Америка.

изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More
пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More