Продадоха първото изкуствено сърце

Френският производител на протези Carmat съобщи днес, че е продал едно от изкуствените си сърца за за имплантиране на италиански пациент – за първи път от основаването на фирмата  през 2008 г.

Операцията “е извършена от екипа, ръководен от сърдечния хирург д-р Чиро Майело в болницата Azienda Ospedaliera dei Colli в Неапол, един от центровете с най-голям опит в областта на изкуствените сърца в Италия”, се казва в изявление на Carmat.

 Фирмата получи Европейски лиценз през декември 2020 г. за продажба на протезното сърце на Aeson – като „мост за трансплантация“.

През ноември 2019 г. резултатите от първите 11 пациенти в проучването показали, че 73% от тях са оцелели в продължение на шест месеца с протезата или са стигнали до успешна трансплантация в същия период.

Carmat заявиха, че първата търговска продажба на изкуственото му сърце е отбелязала “важен етап, който отваря нова глава в развитието на компанията”, като добави, че се надяват да намерят повече клиенти във Франция и Германия до края на годината.

Говорителка на фирмата заяви пред агенция Франс прес, че за първи път едно от сърцата е използвано извън клинично изпитване.

Разходите за операцията – над 150 000 евро (177 000 долара) – са платени от регионалната здравна система, тъй като националната система на Италия не покрива такова лечение.

На 15 юли Carmat обяви първото имплантиране на сърце на Aeson на пациент в САЩ в клинично проучване в университетската болница Duke в Дърам, Северна Америка.

изкуство любопитно

„Петя на моята Петя“ тръгва по кината

Дългоочакваният филм „Петя на моята Петя“ ще излезе във всички кина в страната на 21 януари 2022 г. и ще провокира поколенията с въпроси. Каква е цената да бъдеш различен? И колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си? В центъра на историята са две момичета – едната дръзка и модерна, а […]

Read More
пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More