fbpx

Продадоха първото изкуствено сърце

Френският производител на протези Carmat съобщи днес, че е продал едно от изкуствените си сърца за за имплантиране на италиански пациент – за първи път от основаването на фирмата  през 2008 г.

Операцията “е извършена от екипа, ръководен от сърдечния хирург д-р Чиро Майело в болницата Azienda Ospedaliera dei Colli в Неапол, един от центровете с най-голям опит в областта на изкуствените сърца в Италия”, се казва в изявление на Carmat.

 Фирмата получи Европейски лиценз през декември 2020 г. за продажба на протезното сърце на Aeson – като „мост за трансплантация“.

През ноември 2019 г. резултатите от първите 11 пациенти в проучването показали, че 73% от тях са оцелели в продължение на шест месеца с протезата или са стигнали до успешна трансплантация в същия период.

Carmat заявиха, че първата търговска продажба на изкуственото му сърце е отбелязала “важен етап, който отваря нова глава в развитието на компанията”, като добави, че се надяват да намерят повече клиенти във Франция и Германия до края на годината.

Говорителка на фирмата заяви пред агенция Франс прес, че за първи път едно от сърцата е използвано извън клинично изпитване.

Разходите за операцията – над 150 000 евро (177 000 долара) – са платени от регионалната здравна система, тъй като националната система на Италия не покрива такова лечение.

На 15 юли Carmat обяви първото имплантиране на сърце на Aeson на пациент в САЩ в клинично проучване в университетската болница Duke в Дърам, Северна Америка.

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече