fbpx

Продадоха първото изкуствено сърце

Френският производител на протези Carmat съобщи днес, че е продал едно от изкуствените си сърца за за имплантиране на италиански пациент – за първи път от основаването на фирмата  през 2008 г.

Операцията “е извършена от екипа, ръководен от сърдечния хирург д-р Чиро Майело в болницата Azienda Ospedaliera dei Colli в Неапол, един от центровете с най-голям опит в областта на изкуствените сърца в Италия”, се казва в изявление на Carmat.

 Фирмата получи Европейски лиценз през декември 2020 г. за продажба на протезното сърце на Aeson – като „мост за трансплантация“.

През ноември 2019 г. резултатите от първите 11 пациенти в проучването показали, че 73% от тях са оцелели в продължение на шест месеца с протезата или са стигнали до успешна трансплантация в същия период.

Carmat заявиха, че първата търговска продажба на изкуственото му сърце е отбелязала “важен етап, който отваря нова глава в развитието на компанията”, като добави, че се надяват да намерят повече клиенти във Франция и Германия до края на годината.

Говорителка на фирмата заяви пред агенция Франс прес, че за първи път едно от сърцата е използвано извън клинично изпитване.

Разходите за операцията – над 150 000 евро (177 000 долара) – са платени от регионалната здравна система, тъй като националната система на Италия не покрива такова лечение.

На 15 юли Carmat обяви първото имплантиране на сърце на Aeson на пациент в САЩ в клинично проучване в университетската болница Duke в Дърам, Северна Америка.

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Да идем на кино: “Баншите от Инишерин”, с 9 номинации за Оскар

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март ще бъдат връчени за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона Баншите от Инишерин, който беше отличен в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече