fbpx

Прохладните езера на Уелс

Уелс е осеян с величествени планини и покрит с вековни гори. Но това, което малко пътници осъзнават, е, че дълбоко в тези примамливи пейзажи има безброй участъци от езера. Някои са забулени във фолклорни предания и местни легенди, докато други заради своето отдалечено местоположение предлагат идилична обстановка за туризъм, медитация или за по-смелите – свободно плуване.

Националната ботаническа градина на Уелс

След петгодишен проект на стойност £7 милиона, Националната ботаническа градина на Уелс възстанови няколко езера. Първоначално създадени от Уилям Пакстън през 18 и 19 век, за да доставят вода на неговото имение Мидълтън, тези езера са девствен пример за озеленена градина.

Заобиколен е от прекрасна пешеходна пътек и в един момент посетителите ще видят спокойно и неподвижно езеро, а в следващия – въздухът ще трепти над водата.

По тази пътека ще видите Pwll yr Ardd, което означава градински басейн; Llyn Uchaf, превеждайки на Горно езеро; и Llyn Canol, което означава Средното езеро. Llyn Mawr е най-голямото езеро, обхващащо над 65 000 m2, докато Llyn Felin Gat гледа към красиво проектиран дървен мост. Ако имате късмет, може просто да видите трайни насаждения, чемерики, лилии, видри и кралчета.

Езерата Тали

Абатството Тали е единствената религиозна сграда, принадлежаща на премонстратенския орден в Уелс. Отвъд неговите останки sa езераta близнаци на Тали, разделени от тънка част суша. Образували са се през последния ледников период.

Не е изненадващо, че абатството е наречено Talley (Talyllychau), което се превежда като главата на езерата. Долното езеро обхваща 27 акра, заобиколено от елша, върба и тръстиково блато. Отдалеченото му местоположение е предпоставка да има патици, лебеди и гмурци. Горното езеро е около 16 акра, а през лятото ще откриете жълто-бялата водна лилия, която плува по повърхността му.

Езерото Диневр

На около 27 мили от Llyn y Fan Fach се намира Dinefwr Park, който споделя историята на Дамата от езерото, тъй като се смята, че белите говеда в имението са от същото стадо, което тя е отгледала. Езерото тук се намира в древния парк с елени и е известно като Езерото на отраженията, тъй като има поверие, че ви кара да изглеждате… по-богати, отколкото сте.

Легендата гласи, че фермер използва езерото, за да отрази себе си и своите десет говеда, за да изглежда, че има двадесет крави, като по този начин спечели предизвикателството да спаси живота си.

Лин и Фан Фаш

За да стигнете до Llyn y Fan Fach, трябва да извървите лек преход от четири мили до върха. Там ще се натъкнете на див планински хребет, известен като Bannau Sir Gaer, граничещ с ледниково и мистериозно езеро. Обвит във фолклор, Llyn y Fan Fach е свързан с мита за Дамата от езерото.

Както се разказва в историята, млад фермер през 13 век видял красива жена да излиза от езерото. Той спечели ръката й при условието, че ако я удари три пъти, тя ще го напусне. За нещастие фермерът я ударил и тя изчезна обратно в езерото, като взела вълшебните си животни от фермата и оставила синовете си. Тези синове станали известни като лекарите от Мидфай, които лекували английския кралски двор.

Езерото е убежище за диви животни, като риби, червени хвърчила, врани, мишелови и ветрушки. Въпреки че има знак, който гласи „забранено плуване в дивата природа“, има моменти, когато пътниците пренебрегват това правило и решават, че рискът си заслужава.

Езерата на Еланската долина

Почти цялата площ от 180 квадратни километра на долината Елан е покрита от 12 обекта от особен научен интерес. В тази земя има много язовири, които осигуряват питейна вода на Бирмингам. Елегантно извитият Craig Coch е най-високият от тях, извисяващ се на 1040 фута над морското равнище и гордеещ се с обширно езеро зад своята „Бирмингамска барокова“ архитектура.

Язовирите Garreg Ddu и Pen y Garreg също са доста популярни, заобиколени от колония от дървета и вълнообразни хълмове, които правят пейзажа да изглежда като кръстоска между Lake District и Голямото езеро близо до Хогуортс.

Caban Coch е най-ниският от язовирите, който прилича на естествен водопад и предлага спокойна разходка край езеро през гори със сини камбанки.

И накрая, Клаервен е два пъти по-голям от другите язовири, а резервоарът му е почти колкото всички останали езера взети заедно. Има пътека с дължина 6 мили, която започва покрай северния бряг на езерото и отвежда пътниците около Националния природен резерват Claerwen.

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече