fbpx

Пътуваме до Африка с фотожурналиста Делян Тодоров

На 21 януари от 17:00 часа публиката ще се запознае с резултатите от работата на Делян Тодоров от последните 10 години, както и ще може да зададе своите въпроси. Срещата-разговор ще бъде придружена от прожекцията на документалния филм  “Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби” (реж. Сирил Корню/ документален/ произход: Франция, Мадагаскар, 2022)

На 21 януари от 17:00 часа в “Дом на киното” (ул. Екзарх Йосиф 37, София), Фондация “ЕкоОбщност”, европейската инициатива “Климат на промяна” (#ClimateOfChange) и Sofia Middle East Film Festival (Sofia MENAR), канят публиката на едно незабравимо пътешествие през Африка, заедно с фотожурналиста Делян Тодоров, който ще разкаже за своите впечатления от работата си на територията на горещия континент през последните 10 години и ще отговори на въпроси. 

Ще чуете любопитни истории и ще се насладите на множество фотографии – как изглежда и функционира най-голямото африканско сметище за електронни отпадъци в Гана, как в Сенегал се борят с повишаването на нивото на океана, каква е съдбата и начинът на живот на албиносите в Африка, какви са предизвикателствата пред производството на какао и още интересни разкази от много африкански държави.

Срещата-разговор ще бъде допълнена и от специалната прожекция на документалния филм “Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби” (реж. Сирил Корню, произход: Франция, Мадагаскар, 2022), част от официалната програма на тазгодишния Sofia MENAR.

За Делян Тодоров:

Делян Тодоров е фотожурналист с интерес към международните отношения, тероризма и проблемите на развиващия се свят. Основният акцент в работата му са процесите в Близкия изток, Северна и Субсахарска Африка. Автор е на множество материали, отразяващи събития в тези региони на света. Възпитаник е на СУ „Св. Климент Охридски“ и Военна академия „Георги С. Раковски“.

За “Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби”:

На югозапад в Мадагаскар се намира платото Махафали, където дъжд вали само няколко дни в годината. Местните хора са измислили изключителен метод, с който да съхраняват водата във вътрешността на баобабите. Фотографът Сирил Корню отива на острова, за да заснеме живота там и да разкаже за Мамоди – последният представител на изчезналите майстори, които дълбаят баобаби.

Филмът на Корню отваря сетивата максимално – мадагаскарски пейзажи, които спират дъха, човешки лица, които искаш да пипнеш, защото изглеждат нереални, непознати традиции, щастие, борба, мизерия…

Събитието е съвместна инициатива на Фондация “ЕкоОбщност” и компания “Позор” в рамките на проект “Климат на промяна”. Той е съфинансиран от Европейската комисия по Програмата за образование за развитие и повишаване на информираността (DEAR). Повече за проекта можете да откриете тук.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече