fbpx

Пътуване до Индия? Как Банкок стана Мумбай за сериала “Шантарам”

Базиран на бестселъра от 2003 г. на Грегъри Дейвид Робъртс и обхващащ изключително контрастиращи сцени в Австралия и Индия, сериалът “Шантарам” на Аpple TV+ събира не малка аудитория. Полуавтобиографичен разказ в духа на блокбастъра от 70-те години на миналия век “Papillon”, той проследява историята на наркомана и крадец Лин Форд – от престъпния му живот до затвора и след това – бягството към нов живот в най-бедните райони на Мумбай, където той (частично) преоткрива себе си, докато се укрива от международно полицейско издирване.

Преди адаптацията на Apple TV, в историята на различни етапи за главната роля се обсъждаха имената на Ръсел Кроу, Джони Деп и Джоел Еджъртън, а за режисьор – Питър Уиър и Мира Наир. В поредицата от 10 епизода обаче играе Чарли Хънам, най-известен с дългогодишния сериал „Синове на анархията“, както и с римейка на „Папилон“ от 2017 г. Компания му правят Антония Десплат (The French Dispatch) в ролята на Карла – мистериозната жена, която Форд среща в Мумбай, Александър Сидиг (Игра на тронове, Peaky Blinders) в ролята на неговия враг Кадер Хан и Шубам Сараф (Подходящо момче) като неговия приятел индиеца Прабу.

Дори след включването на Apple, сериалът беше споходен от редица проблеми. Първоначалният шоурънър Ерик Уорън Сингър, сценарист/режисьор на American Hustle, се оттегли, за да бъде заменен от Стив Лайтфут, създател на телевизионните Hannibal, The Punisher и Behind Her Eyes. Тогава дойде Covid пандемията – тя не само спря снимките за една година, но и наложи преместване на местоположението от Индия в Тайланд. Както винаги обаче, магията на телевизията гарантира, че нищо от това не се вижда на екрана, с мозайка от декорации, пресъздаващи твърде автентична Индия от 80-те години, която вдъхва живот на историята.

Мелбърн

Заснемането в Австралия е реализирано в Docklands Studios в Мелбърн в сърцето на града, но и самият град е използван за естествен декор. Улица “Ерол”, която датира от викториански времена и сега е популярна търговска зона, е използвана за заснемане на драматична сцена, докато улица “Куинсбъри” е една от многото резерви за действието в Мумбай. Тук пазарни сергии и индийски автобуси са били използвани за пресъздаване на улична сцена, като продукцията призова голямата азиатска общност в района да помага.

Друго ключово местоположение се намира на север от Мелбърн, в предградието Кобург. Затворът Пентридж е затворът, в който Форд е бил изолиран в оригиналния роман – и в който също е попаднал неговият автор Робъртс, както и легендарния Нед Кели. Построен през 1851 г., той затваря през 1997 г., което го прави достъпен като автентично място за “Шантарам” преди предстоящото преустройство.

Бопал

Първоначалното намерение е било “Шантарам” да бъде заснет в Австралия и Индия. В края на 2019 г. продукцията се премества в Бопал, който трябваше да се използва за сцени, развиващи се в Мумбай. Там са използвали райони, които са се променили съвсем малко от 80-те години на миналия век, включително известния Чоук Базар, и също така са построили комплекс, който да изобразява бедняшкия квартал, където Форд се установява за първи път в града.

Идването на Covid спря снимките през февруари 2020 г., а самиятъ Хънам е потърпевш от лошите местни условия. „Снимайки в Индия, наистина научих какво означава да се бориш за живота си за около пет седмици“, разказва той пред Foxtel News. „Имах бактериално стомашно заболяване, значителна белодробна инфекция и конюнктивит на двете очи. След това получих ушна инфекция, а после стрептокок в гърлото, накрая – след ухапване от комар получих денга треска. Просто се радвам, че оцелях”, споделя актьорът.

Банкок

Тъй като не може да се върне в Индия, поради продължаващите ограничения на Covid, производството се премества в Тайланд в средата на 2021 г. Страната се превръща в позната обстановка на екрана през последните години, като често заместваше други азиатски локации: в “Da 5 Bloods” на Спайк Лий тя изобразява Виетнам, докато в сериала на BBC “The Serpent” изобразява не само места в Тайланд, но и Хонконг, Непал и Индия.

За” Шантарам” снимките са в изоставен район на китайския квартал на Банкок, в южната част на града, за да изобразят улиците на Мумбай от 80-те години. Същата област е използвана и от екипа от шоуто на Disney+ “Ms Marvel”, за да покаже Индия и Пакистан.

На един час път извън града, екипът на “Шантарам” възстановява бедняшкия град с река, минаваща през средата му. Тук обстановката, където Форд страда редом с множество бедняци и престъпници, е напълно автентична за актьорите. Както Шубхам Сараф казва пред сп. Variety, „Беше наистина горещо през деня, печеше слънце, нямаше къде да се покриеш – буквално си в бедняшкия квартал с бараки навсякъде около теб – а през нощта си хапан от комари. Това бяха дълги 13-часови дни, шест дни в седмицата. Още една причина да се радваме, че сериалът най-накрая е завършен”.

“Шантарам” се излъчва по Apple TV+ всеки петък.

снимки “Шантарам”: Apple TV
снимки на градовете: pixabay

истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Съчетание от минерална и морска вода в Sunny Day Resort

С уникалното съчетание на морска и минерална вода, разположен на площ от 106 декара сред величествен парк с богата иглолистна и широколистна растителност, вековни дървета, чисти и златисти пясъци, SUNNY DAY RESORT е сред претендентите за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. […]

прочетете повече