fbpx

Разгледайте Лисабон с трамвай № 28

Лисабон, най-големият град и столица на Португалия, е едно от тайните бижута на Европа. Той има очарованието на крайбрежен град с красив хълмист терен и невероятна архитектура – готически катедрали, величествени манастири и старинни музеи – както и тези прекрасни тесни улички и някои наистина страхотни панорамни гледки.

Историята на града датира от „Епоха на откритията“, която донесе безброй съкровища от Новия свят.

Какво да хапнем?

Градът е известен със своите морски дарове. Сардината е символ на Португалия и можете да се насладите на порция от нея в почти всеки бар или ресторант.

Лисабон е известен с вкусните си сладкиши, известни като Pastéis de Nata. Те се сервират в почти всяко кафене в града. Опитайте ги, докато са още топли – прясно извадени от фурната – и поръсени с пудра захар и канела.

Какво да посетим?

В Лисабон няма едно основно място за разглеждане – всичко си струва да се види.  Трамвай № 28 е едновременно символ на града и невероятен начин да видите всички забележителности. Той започва пътуването си в Praça Martim Moniz и се вие през всички знакови квартали, включително Alfama, Barrio Alto, Mouraria и Graça за по-малко от 4 € на човек. Не давайте  парите си за скъпи двуетажни автобусни обиколки, когато можете да видите забележителностите на по-ниска цена в този автентичен старинен трамвай. Просто внимавайте за джебчиите, тъй като те са доста по този маршрут.

През от „Епоха на откритията“ крал Мануел I построява манастира Jerónimos (Praça do Império, Belem), за да отбележи успешното пътуване на Васко де Гама. Днес комплексът се смята за  един от най-добрите образци на европейската готическа архитектура на планетата и е в списъка на ЮНЕСКО като паметник на световното наследство. Отделете си време да разгледате манастира и барелефите, разказващи библейската история на Йосиф.

Кварталът Алфама е един от тези с най-автентична атмосфера в Лисабон, осеян е с малки  барове, ресторанти и бутици. Насладете се на един ден, влезте в лабиринта на тесните улички – просто продължете да се изкачвате нагоре, за да стигнете до крайната си дестинация – Castelo de São Jorge.

Замъкът е построен от маврите, за да защити града от християните кръстоносци. Днес той предлага великолепни гледки към града и река Тежу. По едно време замъкът е бил и кралският дворец за португалското кралско семейство.

Има още едно място со добра панорамна гледка – манастирът Грака, който се намира на върха на хълма Граса. Можете да стигнете до него с вече споменатия трамвай № 28 – просто слезте на спирка Miradouro da Graca.

пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More
пътешествия изкуство любопитно

Снимай на Витоша и спечели – фотоконкурс за ученици

Дирекцията на Природен парк „Витоша” обявява игра с награди. Ако обичате природата, Природен парк „Витоша“ и фотографията и сте дете или ученик до 12-ти клас, или в семейството ви има такъв, взимайте фотоапарата и раницата и участвайте в играта с награди „Открий и снимай!”. Условия на играта. Снимайте се с най-малко 8 от обектите, описани по-долу. Изпратете снимките си до 31 юли […]

Read More
пътешествия любопитно

ТОП 10 Dog-Friendly ваканции

2 част Днес ви представяме останалите 5 дестинации, на които можете да отидете заедно с домашния си любимец. Ейвън, Колорадо Планината Бийвър Крийк не е просто рай за скиорите, тя е и дом на Риц-Карлтън Bachelor Gulch. Направете обиколка с екскурзовод с вашия домашен любимец или поглезете кучето си с домашно приготвено меню. Независимо дали […]

Read More