fbpx

Разгледайте Лисабон с трамвай № 28

Лисабон, най-големият град и столица на Португалия, е едно от тайните бижута на Европа. Той има очарованието на крайбрежен град с красив хълмист терен и невероятна архитектура – готически катедрали, величествени манастири и старинни музеи – както и тези прекрасни тесни улички и някои наистина страхотни панорамни гледки.

Историята на града датира от „Епоха на откритията“, която донесе безброй съкровища от Новия свят.

Какво да хапнем?

Градът е известен със своите морски дарове. Сардината е символ на Португалия и можете да се насладите на порция от нея в почти всеки бар или ресторант.

Лисабон е известен с вкусните си сладкиши, известни като Pastéis de Nata. Те се сервират в почти всяко кафене в града. Опитайте ги, докато са още топли – прясно извадени от фурната – и поръсени с пудра захар и канела.

Какво да посетим?

В Лисабон няма едно основно място за разглеждане – всичко си струва да се види.  Трамвай № 28 е едновременно символ на града и невероятен начин да видите всички забележителности. Той започва пътуването си в Praça Martim Moniz и се вие през всички знакови квартали, включително Alfama, Barrio Alto, Mouraria и Graça за по-малко от 4 € на човек. Не давайте  парите си за скъпи двуетажни автобусни обиколки, когато можете да видите забележителностите на по-ниска цена в този автентичен старинен трамвай. Просто внимавайте за джебчиите, тъй като те са доста по този маршрут.

През от „Епоха на откритията“ крал Мануел I построява манастира Jerónimos (Praça do Império, Belem), за да отбележи успешното пътуване на Васко де Гама. Днес комплексът се смята за  един от най-добрите образци на европейската готическа архитектура на планетата и е в списъка на ЮНЕСКО като паметник на световното наследство. Отделете си време да разгледате манастира и барелефите, разказващи библейската история на Йосиф.

Кварталът Алфама е един от тези с най-автентична атмосфера в Лисабон, осеян е с малки  барове, ресторанти и бутици. Насладете се на един ден, влезте в лабиринта на тесните улички – просто продължете да се изкачвате нагоре, за да стигнете до крайната си дестинация – Castelo de São Jorge.

Замъкът е построен от маврите, за да защити града от християните кръстоносци. Днес той предлага великолепни гледки към града и река Тежу. По едно време замъкът е бил и кралският дворец за португалското кралско семейство.

Има още едно място со добра панорамна гледка – манастирът Грака, който се намира на върха на хълма Граса. Можете да стигнете до него с вече споменатия трамвай № 28 – просто слезте на спирка Miradouro da Graca.

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 2 част

Днес продължаваме с втората част от нашия списък с припамливи италиански предложения за едно незабравимо лято, а и защо само едно… Помпей Италия е потънала в история – от красивите до внушаващите страхопочитание до нещата, които просто ТРЯБВА да видите – град Помпей е едно от тях. Унищожен от планината Везувий преди почти 2000 години, […]

прочетете повече