fbpx

Разходете се из красивия Пиран в Словения

По-голямата част от Словения няма излаз на море, с изключение на малка част от земя, която се простира до Адриатическо море. Наричани Словенска Истрия, има три малки крайбрежни града, които са осеяли това кратко, но красиво крайбрежие: Копер, Изола и любимият ни Пиран. С колоритен централен площад, средновековни стени, оживено пристанище и много страхотни ресторанти за морски дарове, от които да избирате, Пиран е един от най-добрите малки градове за посещение в Словения.

Кратък исторически преглед

В продължение на 500 години, от 1283 до 1797 г., Пиран е част от Република Венеция. След 1797 г. Пиран по различно време е поделян между австрийско, френско и италианско управление и през 1954 г. става част от Югославия. От 1991 г. Пиран е част от Словения.

До средата на 20 век италианският е официален език. Голяма част от архитектурата и храната в Пиран имат много силно италианско влияние. Ако погледнете на картата, това е само кратко пътуване до Триест, Италия и не много по-далече е Венеция.

Ето няколко идеи какво да правите в Пиран:

Посетете площад Тартини (Tartinijev Tgr)

Площад Тартини е главният площад в Пиран. Носи името на Джузепе Тартини, италиански композитор и цигулар, който е роден тук.

От три страни цветни сгради обграждат площада. Четвъртата страна на площада се отваря към пристанището.

До края на 19 век площадът е пълен с вода и това е част от първоначалното пристанище. През 1894 г. са добавени платформи и са построени още сгради, оформяйки площада, какъвто го виждаме днес.

Църквата Св. Джордж

Изкачете се по хълма зад площад Тартини, за да посетите църквата Св. Джордж.

По модел на Св. Катедралата Свети Марко във Венеция, тази църква е чудесно място за уникални гледки към Пиран и крайбрежието. От двора, който заобикаля църквата, можете да погледнете надолу към малките скалисти плажове, които заобикалят стария град. В далечината можете да видите италианското и хърватското крайбрежие.

Качете се на камбанарията

За най-добра гледка към Пиран се изкачете на камбанарията. Има 146 колебливи стъпала до върха и вашата награда е 360° гледка над Пиран, словенската Истрия, Италия и Хърватия.

Това е най-доброто място да получите изглед от въздуха на площад Тартини.

Тази кула е чудесен пример за венецианските влияния върху архитектурата в Пиран. Камбанарията е умалено копие на Кампанилата Сан Марко във Венеция. Намира се в църквата Св. Джордж.

При тази пешеходна обиколка на Пиран посетете площад Тартини, църквата Св. Георги и църквата „Света Богородица на здравето“.

Разходете се по средновековните стени на Пиран

Докато Пиран е бил част от Република Венеция, тези укрепления са построени, за да защитят града от турски нашествия. Тези стени датират от края на 15 век.

За друга уникална гледка към Пиран можете да се разходите по този кратък участък от средновековни стени. Стигането до тук е нагоре, а през летните месеци може да е много горещо, но си заслужава заради тази гледка.

Разходете се из стария град

Старият град е лабиринт от тесни калдъръмени улички и цветни къщи, особено в района между площад Тартини и края на полуострова. Не са необходими карти, тъй като е малък и компактен. Няма да отнеме много време, докато изскочите на някой плаж или се върнете обратно към площад Тартини.

Хранете се с пресни морски деликатеси

Най-популярният артикул в менютата в Пиран са морските дарове. Направете своя избор от редица страхотни ресторанти в града.

Как да стигнем до Пиран?

Пиран е популярна еднодневна екскурзия от Любляна. От Любляна можете да вземете градския автобус, за да стигнете до Пиран. Отнема около 2,5 часа в едната посока и автобусите тръгват на всеки час.

От Триест общественият автобус отнема 1 час.

Наемането на кола под наем е най-удобният начин за придвижване из Словения и полуостров Истрия. Ето разстояния и часове с кола от близките дестинации:

Любляна, Словения: 120 км, 1,5 часа
Триест, Италия: 37 км, 45 минути
Ровин, Хърватия: 80 км, 1,25 часа
Венеция, Италия: 200 км, 2,5 часа
Може да има допълнително време за преминаване на границата, ако идвате от Италия или Хърватия.

Относно паркирането: Освен ако не сте отседнали в хотел, който предлага паркинг, няма да можете да паркирате колата си под наем в града. Има два гаража за посетители, разположени извън стария град. Паркирахме в Garage Fornace и оттук имаше 10 – 15 минути пеша надолу към града (ще бъде ходене нагоре по пътя обратно към колата ви). Garage Arze е друг вариант.

С ферибот: Веднъж седмично през високия сезон (от май до септември) има ферибот, който свързва Пиран и Венеция. Научете повече тук.

С туристическа обиколка: Ако нямате кола под наем, можете също да посетите Пиран от близките градове в Словения и Италия. Тази обиколка от Любляна включва следобедно посещение на Пиран с гледка към залеза на брега. Ако ще останете в Триест, Италия, това високо оценено турне включва Пиран, Копер и Изола.

истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Съчетание от минерална и морска вода в Sunny Day Resort

С уникалното съчетание на морска и минерална вода, разположен на площ от 106 декара сред величествен парк с богата иглолистна и широколистна растителност, вековни дървета, чисти и златисти пясъци, SUNNY DAY RESORT е сред претендентите за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. […]

прочетете повече