fbpx

Разходете се пеша из Потсдам

Потсдам е столицата на Бранденбург – голямата атракция е комплексът от кралски дворци, построен от Фридрих Велики

Само на 26 км извън Берлин, на река Хавел, Потсдам е изненадващо зелен град с огромния парк Сансуси в покрайнините му. В него е разлопожена поредица от кралски дворци, започнати през 1745 г. от Фридрих Велики, крал на Прусия.

Можете да разгледате града и за един ден, като вземете S-Bahn от Берлин, но си струва да останете в Потсдам поне за една нощувка.

Холандски квартал Holländisches Viertel

Холандският квартал, известен още като Малката Холандия, е добро място за отсядане с много кафенета, барове и ресторанти, заемащи 134-те къщи от червени тухли с фронтон. Построени са за работниците, дошли от Холандия, за да се включат в строежа на двореца. Това е атрактивна зона с двуетажните къщи, разположени около четири квадрата.

Дворците и паркът Сансуси

Западно от центъра на града се намира летният дворец на Фредерик Велики, наречен Сансуси („без грижи“), тъй като тук той можел да бъде сравнително необезпокояван. Това имение в стил рококо е сравнително малко, само десет стаи на един етаж. То обаче толкова му харесало, че построил и  втора версия – Новият дворец, двадесет години по-късно, в бароков стил и проектиран с над 200 стаи.

Други дворци от комплекса са Orangery – за посещение на кралски гости и двореца Шарлотенхоф, построен през 1826 г. Огромната озеленена територия е пълна с богато украсени статуи и ботанически градини, разпръснати около дворците. Дори има ловен парк, все още с няколко елена. Ще се нуждате от добри обувки за ходене и много издръжливост, за да обиколите целия район, но си заслужава, дори само за да оцените мащаба на мястото.

Belvedere auf dem Klausberg

Кацнал на хълм, приличащ на храм, това е последният проект на Фредерик и модел на двореца на Нерон в Рим. Изкачете се до крепостните стени и се насладете на прекрасна гледка към парка, езерото и Потсдам.

Замъкът Цецилиенхоф

Районът Neuer Garten е друг парков комплекс, който съдържа най-новия от дворците, завършен през 1917 г. Замъкът Цецилиенхоф е създаден по модел на имение на Тюдорите в Англия и е мястото, където Сталин, Чърчил и Труман се срещат през 1945 г. в края на Втората световна война. Конферентната зала е оставена непокътната, с огромната кръгла маса, където те са обсъждали как да разделят Европа. Самият Потсдам се озовава в руската зона, ставайки част от Източна Германия до падането на стената през 1991 г.

Тайният град

Недалеч от замъка Цецилиенхоф съветките войски реквизират 100 величествени вили, за да създадат таен забранен град, дом на КГБ и високопоставени офицери. Само на войници и шпиони е било разрешено да влизат в центъра му, а на Leistikow Straße, се намирал затвор в преустроеният дом на енорийскиа пастор.  

Хората били  докарвани тук, за да бъдат разпитвани, измъчвани, дори убивани. Това място сега е музей. Затворът е закрит през 1991 г. след събарянето на барикадите и връщането на вилите на собствениците им през 1994 г.

Мостът на шпионите

Наблизо е емблематичният Glienicke – мостът със стоманена конструкция, свързващ двата бряга на река Хавел, свързващ Потсдам и Берлин. Това е била и границата между Източна и Западна Германия и само съюзнически военни и чуждестранни дипломати са били допускани до моста. Използван е за размяна на пленници и става известен като Мостът на шпионите. Един ден след падането на Берлинската стена той отново е отворен за пешеходци. Това е и мястото, където е сниман едноименният филм.

Филмовият музей

Потсдам е дом на най-старото филмово студио в света – Studio Babelsberg, което все още работи и е най-голямото в Европа. Музеят на филма в центъра на града се помещава в Marstall, построен като оранжерия през 18 век – сам по себе си великолепна барокова сграда. От 1990 г. музеят представя филмовата история на обединена Германия.

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More