fbpx

Разходка до Грьонинген

Грьонинген е пристанищен град в Североизточна Нидерландия, разположен край няколко реки и плавателен канал. Градът е административен център на едноименната провинция. В района има голямо находище на природен газ. 

В Грьонинген безграничната енергия на кафенетата, музеите и фестивалите върви ръка за ръка с тишината и спокойствието на скритите дворове и градини. Тук можете да се разходите по морското дъно или да влезете в никога не превзетата крепост Буртанж. Вижте някои от най-интересните места в града и околността:

Martinitoren

През последните 500 години кулата Мартиниторен е издържала на огън и гръмотевици и почти се е срутила. По нейните стъпала са печелени и губени войни, но кулата е устояла и със своите 97 метра тя все още е най-високата сграда в града. Изкачете се на кулата, за да се усетите историята и да се насладите на зашеметяваща гледка.

Това са над 250 стъпала. Тъй като няма лифт, изкачването на d’Olle Grieze – Old Grey One – не е лесно. Повечето посетители заделят около час за посещението си. Но бъдете сигурни, че вашата тренировка ще бъде щедро възнаградена. След като се изкачите, разгледайте сводовете на църквата Martinikerk, вековните орнаменти, тежките камбани или гигантските пилони за знамена. На първата галерия излезте отвън, за да обиколите кулата на височина 39 метра.

Още не малък брой стъпала ще ви отведат до камбанарията. След тесните и малко влажни проходи може да изпитате усещане за простор. Можете да чуете чайките и глъчката на пазара, докато стоите между циферблата на часовника. След като се насладите на красивата гледка към града и околностите, идва време да се спуснете надолу. Мускулната треска на следващия ден ще си заслужава усилията.

Националния парк Lauwersmeer

Имало е план зад затварянето на Lauwerszee през 1969 г. Но никой не е могъл да си представи, че районът Lauwersmeergebied ще се развие в един от най-красивите и живописни райони в Холандия. Това е единственото място в страната, което предлага тази комбинация от панорамни гледки, зашеметяваща флора и фауна и толкова много възможности за отдих.

Националният парк Lauwersmeer е идеален за любителите на водните спортове. Плаване, каране на кану, сърф, кайтсърф, плуване: всичко е възможно в тази непокътната зона. Спуснете котва на едно от яхтените пристанища или малките острови в средата на езерото. Ако предпочитате континента, има много възможности за туризъм и колоездене. Нови тематични маршрути, пътувания и походи са налични всеки сезон. Друга възможност е да изберете свой собствен маршрут и да карате велосипед от село в село. На всеки няколко километра ще се натъкнете на кафенета на открито с панорамна гледка към водата.

В националния парк Lauwersmeer можете да видите коне Konik от Полша, които галопират наоколо. Малко по-нататък шотландски високопланински говеда пасат доволно. От години тук всичко върви по естествения си път. Любителите на птиците ще се почувстват като в рая в националния парк Lauwersmeer. Известно е, че тук гнезди величественият белоопашат орел.

Нидерландски Ваден

Мислите ли, че Ваденово море е свързано само с островите Западна Фризия? Е, може да сте прави, но не съвсем. Няма нужда да отивате чак до един от островите, за да се насладите на района на Ваденово море. От безкрайния хоризонт в района на Oldambt до живописните части в националния парк Lauwersmeer, крайбрежието на Wadden Sea, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, има какво да ви предложи.

Разгледайте неочакваната красота на солените блата и полдерите. Разходете се по морското дъно, когато на Dutch Wadden има отлив и вижте как тюлените на пясъчните брегове чакат да пристигне свежа храна. Вижте хиляди мигриращи птици, търсещи храна в калните равнини и покрай устието на Долард.

Форум Грьонинген

В самото сърце на центъра на Грьонинген се появи нова сграда: Форумът, място за срещи за всеки с известно любопитство към днешния свят и утрешните възможности. Форумът се фокусира върху невероятни и вдъхновяващи хора чрез Storyworld, огромно изложбено пространство със сменящи се изложби, 5 кина, Smartlab, кафенета и ресторанти, градската библиотека и най-високата тераса в Гронинген с феноменална гледка и кино на покрива.

Hoge de A и Lage de A

Старите складове край канала разказват историята на индустрията от миналото. Корабите влизали и излизали оттук и звуците от колела и тропот на коне се чували през целия ден. Разхождайки се по кейовете, минавате покрай не по-малко от 28 паметници на културата и 11 общински паметника, което ще ви накара да се почувствате сякаш сте се върнали назад във времето.

пътешествия любопитно

Бегликташ, българският Стоунхендж – тайни и мистерии

Само на 3 км. североизточно от Приморско, върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито и мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие, който става известен на науката чак през 2003 г.. Бегликташ /превод от турски – […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Жеги в Европа! А в Африка карат ски – в Лесото

Докато милиони в цяла Европа се потят през лято с рекордни горещини, други в Африка карат ски. Но не се притеснявайте! Това не е още един знак за изменението на климата, а по-скоро очарователна аномалия на Лесото, малко планинско кралство, изцяло заобиколено от Южна Африка. Лесото има eдна малко странна географска претенция за слава: това […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Какви “Видения от древността” се крият из непознатата българска природа?

Журналистът и пътешественик Николай Н. Нинов, познат с изданията „Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България” и „Намерени от чудесата. Скалописи от мистична България”, се завръща в книжарниците с  „Видения от древността. Ескизи от мистична България“ –  четвъртата книга от своята поредица с пътеписи, разкриваща някои от най-мистичните кътчета […]

прочетете повече