fbpx

Рекорден брой участници събира фестивалът “Синият Дунав”

За трета поредна година Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“. Той ще се проведе на 2, 3 и 4 септември в Крайдунавския парк на града. Организатори са Община Видин и Event Masters, а входът отново е свободен.

Събитието вече се превръща в една от културните прояви с международен мащаб и особена национална значимост, които ни помагат да съхраним своя национален облик чрез народното творчество. Давайки поле за изява на фолклорни изпълнители, групи и самодейни състави, занаятчии и производители на традиционни стоки, храни и напитки, фестивалът изпълнява основната си цел – да съхрани, популяризира и развие българския фолклор, бит, култура и родно производство.

Ансамбъл “Българе”

МФФ „Синия Дунав“ обединява уникална музикална програма с народни игри, творчески работилници за малки и големи, хоротека, дефиле на народни носии, куклен театър, изложбени площи и активности.

През трите фестивални дни на Лятната сцена пред Художествена галерия „Никола Петров“ ще се изявят самодейни състави от видинския регион и гости от Румъния, Сърбия и Унгария. Те ще покажат богатството на фолклора си чрез танц, песен или мелодия. Тази година броят на всички участници ще надхвърли 600.

Вечерите са отредени за концерти на едни от най-актуалните и желани фолклорни имена у нас. 

На 2 септември специален гост за пръв път във Видин ще е Гласът на България – Петя Панева. Харизматичната изпълнителка направи истински прецедент в рейтинговото тв шоу, като стана първата народна певица, грабнала безапелационно сърцата на милионите зрители и изкачила се до самия му връх. На сцената на МФФ „Синия Дунав“ ще й партнира талантливият клавирист и неин съпруг Митко Денев.

На 3 септември любителите на фолклора ще се насладят на изпълненията на младия Валентин Велчев. Професионалистите от Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ със солист ангелогласната Албена Вескова няма да оставят никого безразличен с красивите си танци и емоционални изпълнения.

Албена Вескова

На 4 септември любимите на видинската публика Ива и Велислава Костадинови заедно с „Майсторите на танца“ ще потопят публиката в магията на българското фолклорно песенно и танцово изкуство, поднесено по един модерен и различен начин.

МФФ „Синия Дунав“ ви очаква за един истински незабравим фолклорен празник!

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече