fbpx

Рекорден брой участници събира фестивалът “Синият Дунав”

За трета поредна година Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“. Той ще се проведе на 2, 3 и 4 септември в Крайдунавския парк на града. Организатори са Община Видин и Event Masters, а входът отново е свободен.

Събитието вече се превръща в една от културните прояви с международен мащаб и особена национална значимост, които ни помагат да съхраним своя национален облик чрез народното творчество. Давайки поле за изява на фолклорни изпълнители, групи и самодейни състави, занаятчии и производители на традиционни стоки, храни и напитки, фестивалът изпълнява основната си цел – да съхрани, популяризира и развие българския фолклор, бит, култура и родно производство.

Ансамбъл “Българе”

МФФ „Синия Дунав“ обединява уникална музикална програма с народни игри, творчески работилници за малки и големи, хоротека, дефиле на народни носии, куклен театър, изложбени площи и активности.

През трите фестивални дни на Лятната сцена пред Художествена галерия „Никола Петров“ ще се изявят самодейни състави от видинския регион и гости от Румъния, Сърбия и Унгария. Те ще покажат богатството на фолклора си чрез танц, песен или мелодия. Тази година броят на всички участници ще надхвърли 600.

Вечерите са отредени за концерти на едни от най-актуалните и желани фолклорни имена у нас. 

На 2 септември специален гост за пръв път във Видин ще е Гласът на България – Петя Панева. Харизматичната изпълнителка направи истински прецедент в рейтинговото тв шоу, като стана първата народна певица, грабнала безапелационно сърцата на милионите зрители и изкачила се до самия му връх. На сцената на МФФ „Синия Дунав“ ще й партнира талантливият клавирист и неин съпруг Митко Денев.

На 3 септември любителите на фолклора ще се насладят на изпълненията на младия Валентин Велчев. Професионалистите от Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ със солист ангелогласната Албена Вескова няма да оставят никого безразличен с красивите си танци и емоционални изпълнения.

Албена Вескова

На 4 септември любимите на видинската публика Ива и Велислава Костадинови заедно с „Майсторите на танца“ ще потопят публиката в магията на българското фолклорно песенно и танцово изкуство, поднесено по един модерен и различен начин.

МФФ „Синия Дунав“ ви очаква за един истински незабравим фолклорен празник!

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече