fbpx

Роскилде – старата датска столица: еднодневна екскурзия от Копенхаген

Някогашната столица на Дания – Роскилде лъха от история и е задължителна за всеки, който се интересува от историята на викингите. С живописното си местоположение край фиорда и богатото си историческо наследство, Роскилде е идеално еднодневно пътуване от Копенхаген само на 30 минути с автомобил. А с влак можете да стигнете и за 19 минути!

Това е единственото място в света, където можете да пътувате хиляда години назад и да качите на борда на викингски кораб. Но древният град предлага и изобилие от първокласна съвременна култура със своя световноизвестен музикален фестивал, своя музей за поп, рок и младежка култура и много други.

5 неща, които можете да правите в Роскилде

01. Вижте последното място за почивка на крале и кралици през последните хиляда години

Присъединете се към нас на едно кралско пътешествие във времето в катедралата на Роскилде. Историята на монархията е златна мина за драматична датска история, на кървави битки, епидемии, държавна измяна, драма на ревност и конспирации, но също и любов. Срещнете се с 40 крале и кралици в кралската гробна църква на Дания, чуйте крясъка на дракона, потопете се в тъмни крипти и намерете мир под високите сводове.
Архитектурата на катедралата е пътуване във времето през 800 години и това я постави в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тебеширени рисунки, кралски гробници, изкуство и архитектура разказват историята на кралете, църквата и Дания.

Вижте макет на надгробната плоча, в която ще бъде погребана кралица Маргрете II. Надгробната плоча е проектирана от известния датски художник Bjørn Nørgaard и е изложена в параклиса Sankt Birgitte.

Групите могат да резервират обиколка с екскурзовод на катедралата в Роскилде през цялата година.

02. Покорете водите като истински викинг

Оставете викинга във вас да се освободи и отплавайте от пристанището на Роскилде на борда на реплика в реален размер на оригиналните кораби. Научете за древните корабостроителни техники на Музейния остров, където също има много активности и за децата.
В Музея на корабите на викингите в Роскилде можете да видите петте оригинални кораба на викингите, които са били изкопани във фиорд Роскилде през 1962 г. Почти 1000-годишните кораби са изложени в залата на корабите на викингите и стоят като черни силуети с фиорда като жив фон.

Музеят е красиво разположен до фиорд Роскилде и се състои от залата на викингските кораби, музейното езеро с лодкостроителница, работилници и кафене Knarr, което предлага храна от новите северни викинги, както и пристанището на музея с викингски кораби и скандинавски дървени лодки.

Можете също така да проследите строителите на лодки отблизо, когато пресъздавате викингски кораби със сурова мускулна сила и инструменти, истински за викингите.

И като нещо напълно уникално, можете да хванете здраво веслата и да опитате ръката си в живота на викингите в морето, когато се отправите към фиорда на борда на истински викингски кораб.

03. Присъединете се към най-големия музикален фестивал в Северна Европа

Roskilde е много повече от викинги и е дом на един от най-големите музикални фестивали в Европа, който всяка година привлича стотици любители на музиката и купонджии от всички краища.

04. Насладете се на националния парк

Един от най-добрите начини да изживеете националния парк Skjoldungernes Land е пеша. Завържете обувките си за ходене, опаковайте обяд и вода и изчезнете в една от големите, дълбоки гори на националния парк, изследвайте хълмистия пейзаж, осеян с имения, или карайте колело покрай фиорда.

Националният парк обхваща 170 km2 в Роскилде, Лейре и община Фредериксунд, предоставяйки множество възможности да се впуснете в провинцията сами или да разгледате някое от многото му места. Разнообразният пейзаж е изпълнен с малки и големи гори, имения, земеделски земи и ливади, пресечени от езера и потоци, да не говорим за красивия фиорд с неговите острови, островчета и богата птица. Най-голямата граблива птица в Дания, белоопашатият орел, се размножава и ловува в националния парк, като в момента 2-4 орела живеят в богатото естествено килерче на фиорда. Древни паметници също са осеяни в цялата област, където хората са живели от каменната ера и раждането на Дания.

Националният парк предлага отлични възможности за пешеходен туризъм. Skjoldungesti е 40-километрова мрежа от пътеки, които всички минават през селцето Gl. Lejre. Едно разклонение на Skjoldungesti ви отвежда на 8,5 км разходка около езерото Little Kattinge. По пътя ще срещнете малък кабелен ферибот, който ви позволява да прекосите потока. Ако имате смарт телефон, изтеглете туристическите маршрути с карта, която също показва забележителностите и съоръженията, като места за паркиране и тоалетни.

Националният парк Skjoldungernes Land се намира във Fjordlandet, само на 30 км от Копенхаген.

05. Влезте в RAGNAROK

RAGNAROCK е вълнуващ интерактивен музей, който ни отвежда на пътешествие на открития в колоритната история на музиката.
RAGNAROCK е вълнуващ интерактивен музей, който ни отвежда на пътешествие на открития в колоритната история на музиката.

На Rabalderstræde 16 в Roskilde можете да посетите постоянната изложба и сменящите се специални изложби.

С музика като фокусна точка, RAGNAROCK разказва историята на младежката култура в Дания от 50-те години до днес.

И не е скучно!

Приятна разходка в Роскилде и околността!

пътешествия любопитно

Вижте Окото на земята – най-известното езеро в Хърватия

Това прекрасно езеро има невероятни форма и цвят и е един от изворите на най-дългата река в Далмация – Цетине. Реката изминава около 101 км, преди да се влее в Адриатическо море. Водите му текат в подножието на Динара, най-високият планински масив в Хърватия. Известно е като „Окото на земята“ поради силната си прилика с […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Историята на прислужницата”: Сезон 6 – кога да го очакваме?

Всички знаем, че финалният, 6-и сезон на “Историята на прислужницата” ще се появи в един момент на платформата на Hulu, но кога – все още не е ясно. За момента хората от услугата за стрийминг изобщо не са казали почти нищо за това кога сериалът ще се върне в ефир, още повече – не се […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече