fbpx

Румъния – от край до край

Пътуването до Румъния е колкото ползотворно, толкова и предизвикателно. Планинската природа на страната, нейното голямо разнообразие от диви животни и култури и начин на живот, който понякога изглежда почти непроменен от Средновековието, оставят малцина, които посещават Румъния, безразлични. Опитайте се да приемете всичко, което се случва, като приключение – буйната природа, срещите с цигани и дивите мечки.

Румънците проследяват потеклото си до римляните и имат забележим латински характер – топъл, спонтанен и ценящ стила. В Трансилвания, в допълнение към етническите румънци, милион и половина маджари и приблизително същия брой роми (цигани) следват своя собствен път, докато намаляващият брой трансилвански германци (саксонци) живеят около укрепените градове и църкви, построени от техните предци . По крайбрежието, в делтата и в Банат има богата смесица от руснаци, украинци, сърби, словаци, българи, цигани, турци и татари.

Две десетилетия диктаторско управление на Николае Чаушеску доведоха Румъния до ръба на разрухата, като икономическият колапс и репресиите от страна на секретните служби Секуритате доведоха до рязко влошаване на жизнения стандарт. Въпреки че изминаха почти тридесет години от свалянето на Чаушеску в най-кървавата революция в Европа от 1989 г., страната в много отношения още излиза от сянката му – въпреки приемането на Румъния в НАТО през 2004 г. и след това – в Европейския съюз през 2007 г.

Колкото и очарователни да са градските центрове – като столицата Букурещ, Брашов, Сигишоара, Тимишоара и Сибиу, истинският чар на Румъния се крие в по-отдалечените региони. Всяка екскурзия до някое село би била интересна – непр. до дървените къщи в Олтения, селата в делтата, построени от тръстика, и великолепните дървени църкви с готически камбани на Марамуреш. Румъния също така предлага красива природа – от величествените върхове на Карпатите и зелените хълмове на Буковина до необикновените влажни зони на делтата на Дунав.

Къде да отидем в Румъния

Първата точка на пристигане за много посетители е столицата Букурещ. Макар и да не е лесен град – широките му булеварди в парижки стил от деветнадесети век са задръстени от трафик, някога големите сгради fin de siècle се рушат и предградията, доминирани от мрачни жилищни блокове – неговите културни институции, изобилна зеленина и оживен нощен живот в Стария град ще възнаградят търпението ви. През последните години гастрономическата сцена се подобри до неузнаваемост, докато вълна от занаятчийски кафенета съживи традициите си в града.

От столицата повечето посетители се насочват към провинция Трансилвания на север, където се намират най-вълнуващите пейзажи на страната и някои от най-добрите й градове. Посетете Брашов, чийто средновековен Стар град е добро въведение в саксонската архитектура, която достига своя връх в укрепения град Сибиу и назъбения силует на Сигишоара, най-атмосферно разположеният град в Румъния и родното място на Влад Цепеш (Дракула).

Северно и западно от тук, големите маджарски градове Търгу Муреш, Клуж и Орадя са запазили богатство от средновековна архитектура, както и впечатляващи сгради в стил барок и сецесион. На югозапад, близо до сръбската граница, се намира Тимишоара, градът, откъдето тръгна революцията през 1989 г.

Най-доброто от Румъния обаче е нейната провинция и по-специално прекрасните планини. Дивите Карпати, образуващи границата между Трансилвания и на изток и юг, Молдова и Влашко, приютяват мечки, елени, дива коза и орли. Междувременно хребетите Bucegi, Făgăraş и Retezat и платото Padiş предлагат едни от най-зрелищните възможности за туризъм в Европа. Черноморското крайбрежие е пълно с китни курорти, особено Мамая, не на последно място – и старото пристанище Констанца.

На север оттук делтата на Дунав е отделена от останалата част на страната; тук животът почти не се е променил от векове и лодките са единственият начин да стигнете до много населени места. През пролетта и есента стотици видове птици мигрират през този район или идват да се размножават. Макар и не толкова отдалечени, селата Марамуреш, граничещи с Украйна на север, запазват средновековно усещане със своите приказни дървени църкви. Наблизо, пръснати сред меките хълмове на Буковина, се намират прекрасните изрисувани манастири, чиито религиозни стенописи са сред най-забележителните в Европа.

Обиколете Румъния, за да видите повече.

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More