fbpx

Румъния – от край до край

Пътуването до Румъния е колкото ползотворно, толкова и предизвикателно. Планинската природа на страната, нейното голямо разнообразие от диви животни и култури и начин на живот, който понякога изглежда почти непроменен от Средновековието, оставят малцина, които посещават Румъния, безразлични. Опитайте се да приемете всичко, което се случва, като приключение – буйната природа, срещите с цигани и дивите мечки.

Румънците проследяват потеклото си до римляните и имат забележим латински характер – топъл, спонтанен и ценящ стила. В Трансилвания, в допълнение към етническите румънци, милион и половина маджари и приблизително същия брой роми (цигани) следват своя собствен път, докато намаляващият брой трансилвански германци (саксонци) живеят около укрепените градове и църкви, построени от техните предци . По крайбрежието, в делтата и в Банат има богата смесица от руснаци, украинци, сърби, словаци, българи, цигани, турци и татари.

Две десетилетия диктаторско управление на Николае Чаушеску доведоха Румъния до ръба на разрухата, като икономическият колапс и репресиите от страна на секретните служби Секуритате доведоха до рязко влошаване на жизнения стандарт. Въпреки че изминаха почти тридесет години от свалянето на Чаушеску в най-кървавата революция в Европа от 1989 г., страната в много отношения още излиза от сянката му – въпреки приемането на Румъния в НАТО през 2004 г. и след това – в Европейския съюз през 2007 г.

Колкото и очарователни да са градските центрове – като столицата Букурещ, Брашов, Сигишоара, Тимишоара и Сибиу, истинският чар на Румъния се крие в по-отдалечените региони. Всяка екскурзия до някое село би била интересна – непр. до дървените къщи в Олтения, селата в делтата, построени от тръстика, и великолепните дървени църкви с готически камбани на Марамуреш. Румъния също така предлага красива природа – от величествените върхове на Карпатите и зелените хълмове на Буковина до необикновените влажни зони на делтата на Дунав.

Къде да отидем в Румъния

Първата точка на пристигане за много посетители е столицата Букурещ. Макар и да не е лесен град – широките му булеварди в парижки стил от деветнадесети век са задръстени от трафик, някога големите сгради fin de siècle се рушат и предградията, доминирани от мрачни жилищни блокове – неговите културни институции, изобилна зеленина и оживен нощен живот в Стария град ще възнаградят търпението ви. През последните години гастрономическата сцена се подобри до неузнаваемост, докато вълна от занаятчийски кафенета съживи традициите си в града.

От столицата повечето посетители се насочват към провинция Трансилвания на север, където се намират най-вълнуващите пейзажи на страната и някои от най-добрите й градове. Посетете Брашов, чийто средновековен Стар град е добро въведение в саксонската архитектура, която достига своя връх в укрепения град Сибиу и назъбения силует на Сигишоара, най-атмосферно разположеният град в Румъния и родното място на Влад Цепеш (Дракула).

Северно и западно от тук, големите маджарски градове Търгу Муреш, Клуж и Орадя са запазили богатство от средновековна архитектура, както и впечатляващи сгради в стил барок и сецесион. На югозапад, близо до сръбската граница, се намира Тимишоара, градът, откъдето тръгна революцията през 1989 г.

Най-доброто от Румъния обаче е нейната провинция и по-специално прекрасните планини. Дивите Карпати, образуващи границата между Трансилвания и на изток и юг, Молдова и Влашко, приютяват мечки, елени, дива коза и орли. Междувременно хребетите Bucegi, Făgăraş и Retezat и платото Padiş предлагат едни от най-зрелищните възможности за туризъм в Европа. Черноморското крайбрежие е пълно с китни курорти, особено Мамая, не на последно място – и старото пристанище Констанца.

На север оттук делтата на Дунав е отделена от останалата част на страната; тук животът почти не се е променил от векове и лодките са единственият начин да стигнете до много населени места. През пролетта и есента стотици видове птици мигрират през този район или идват да се размножават. Макар и не толкова отдалечени, селата Марамуреш, граничещи с Украйна на север, запазват средновековно усещане със своите приказни дървени църкви. Наблизо, пръснати сред меките хълмове на Буковина, се намират прекрасните изрисувани манастири, чиито религиозни стенописи са сред най-забележителните в Европа.

Обиколете Румъния, за да видите повече.

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече