fbpx

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави.

Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската организация за сътрудничество като свое встъпително събитие, той показа както големите амбиции на ръководството, така и способността си да ги превърне в реалност.

Самарканд в Узбекистан отдавна се смята за перлата на Пътя на коприната, с хилядолетна история и великолепни паметници, много от които имат статут на обект на световното наследство на ЮНЕСКО. С бума на туристическия сектор в страната през последните години, отчасти поради въвеждането на безвизов режим през 2019 г., потокът туристи върху древния град нарасна. И съвсем разбираемо посетителите идват тук с цел да видят площад Регистан, стоящ в тихия двор на джамията Bibi Khanym и да бъдат заслепени от пищния интериор на мавзолея Gur-i Amir. Централноазиатските базари, пълни с плодове, подправки, текстил и занаяти, също са основна забележителност.

Факторът, ограничаващ растежа на Самарканд като туристическа дестинация, беше инфраструктурата, тъй като просто няма достатъчно място в историческия център за изграждане на големи международни стандартни хотели и поддържащи съоръжения. Разработчиците на Silk Road Samarkand се възползваха от възможността да регенерират 260 хектара място около стария гребен канал, на около 20 минути път с кола от паметниците на ЮНЕСКО. По този начин те създадоха напълно нова туристическа зона, която допълва оригинала.

Всички хотели в комплекса отвориха врати на 20 септември. Сред тях са два дългоочаквани 5-звездни хотела – първите луксозни имоти в града. Самаркандското регентство Амир Темур, кръстено на националния герой на Узбекистан, превърнал Самарканд в столица на своята огромна империя от 15 век, се присъедини към групата Водещи хотели в света (LHW). Това е първият хотел в Централна Азия, който е член на този престижен клуб. Китайската марка Minyoun отвори тук два хотела, единият 5-звезден, а другият 4-звезден, арт-тематичният Savitsky Plaza, четири уелнес хотела и еко селище с 14 дървени вили.

Еко-селото се захранва от своята слънчева ферма, част от ангажимента на комплекса за устойчивост. Споделени между всички хотели и отворени за еднодневни екскурзии, както и за обитатели на хотела, са барове до басейни и нощни клубове, концептуални ресторанти и кафенета, както и селекция от спа и уелнес съоръжения от висок клас, точно това, от което се нуждаете след горещ и изморителен ден разглеждане на забележителности.

По-голямата част от гостите, отседнали в Silk Road Samarkand, ще бъдат пътуващи по работа: най-модерните конгресни съоръжения са построени, така че Самарканд да служи като основен център на Централна Азия за срещи, бизнес пътувания, конференции и събития. Други големи международни събития вече са в календара, включително Общото събрание на UNWTO през 2023 г. Откриването на необикновения нов международен летищен терминал на града, който е проектиран да изглежда като отворена книга, от пролетта на 2022 г. прави Самарканд по-лесен за достигане от всякога.

В Silk Road Samarkand обаче не всичко е работа, защото венецът на всичко не са неговите хотели или конферентни съоръжения, а по-скоро Вечният град – една оживяла ориенталска приказка. Проектиран от узбекския художник Бобур Исмаилов, той съчетава реплики на паметници, пространства за представления, места за хранене, ателиета за художници и занаятчии и бутици, продаващи зашеметяващи ръчно изработени дрехи, домакински стоки и подаръци. Миризмата на прясно изпечен нон (традиционен плосък кръгъл хляб на Самарканд) се носи във въздуха, срещате музиканти, танцьори и кукловоди по улиците и можете да се потопите напълно в нематериалното културно наследство на Узбекистан.

Някои полезни факти:

Turkish Airlines лети до Самарканд четири пъти седмично през Истанбул, а има и международни полети до града с flyDubai, Aeroflot и Uzbekistan Airways.

Всички хотели в Silk Road Samarkand могат да бъдат резервирани на официалния уебсайт на курорта.

истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Съчетание от минерална и морска вода в Sunny Day Resort

С уникалното съчетание на морска и минерална вода, разположен на площ от 106 декара сред величествен парк с богата иглолистна и широколистна растителност, вековни дървета, чисти и златисти пясъци, SUNNY DAY RESORT е сред претендентите за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. […]

прочетете повече