fbpx

Санремо 2023: Победителят е Марко Менгони

Марко Менгони спечели Санремо 2023 след неколкодневно шоу, завършило в ранните часове на неделя.

Ето финалните резултатите:

Марко Менгони – Due Vite
Lazza – Cenere
Mr Rain – Supereroi
Ultimo – Алба
Тананай – Танго

Менгони стана известен през 2009 г., след като спечели третия сезон на X Factor. Оттогава той е продал над 2,8 милиона записа в Италия.

През 2010 г. Mengoni се състезава с Credimi ancora, класирайки се на трето място. Три години по-късно печели фестивала с L’essenziale и представя Италия на конкурса за песен на Евровизия в Малмьо.

Петимата артисти, които стигнаха до финала, предтавиха отново своите песни. Общият резултат за класирането се образува от телевота (34%), демографско жури (такова, което е представително за населението и включва всички възрасти социално-икономически групи) и журито на пресата (33%).

В крайна сметка Марко Менгони победи триумфално с “Due Vite”.

По време на съботния лайв Depeche Mode направиха премиера на чисто новия си сингъл Ghosts Again от предстоящия им албум Memento Mori.

Водещият на шоуто Амадеус прочете писмо от украинския президент Володимир Зеленски. Той трябваше да се появи във видеообръщение на фестивала, но това предизвика многопартийни критики в Италия. В крайна сметка беше решено Амадеус да прочете само писмо от Зеленски.

В писмото си украинският президент покани тазгодишния победител в Киев след като бъде спечелена войната.

Веднага след това на сцената излезе украинската група “Antytila”. През 2018 г. Зеленски, бъдещият президент на Украйна, участва в един от техните видеоклипове, LEGO. Певецът Тарас Тополя заяви на сцената след изпълнението: „Украйна се бори, Украйна се съпротивлява, Украйна ще спечели!”

Сред другите гости на песенния конкурс бяха Салмо, Джино Паоли, Орнела Ванони, Акиле Лауро (представител на Сан Марино на Евровизия 2022) и Луиза Раниери.

Артистичният директор на фестивала, Амадеус, беше домакин на шоуто заедно с Киара Ферагни и Джани Моранди.

пътешествия любопитно настаняване

Посетете впечатляващия замък Чоха

Ако търсите невероятно място за почивка в средновековен стил, намерихте – замъка Чоха в Полша. Тази зашеметяваща крепост е кацнала на върха на хълм с изглед към село Чоха и езерото под него, а нейните кули и стени със сигурност ще спрат дъха ви. Замъкът е отворен за обществеността, така можете да го посетите и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Нова книга за Левски търси истината: Конспирации, издайници, пари

Два въпроса висят със страшна сила в нашата история: „Кой предаде Левски?“ и „Кой уби Ботев?“.  Тези въпроси, дали тласък на дълголетни полемики, и днес продължават да тревожат историческата ни памет.  На 17 февруари Искрен Красимиров ще ни предложи още едно интригуващо и отлично аргументирано четиво, което се включва  в дебата за историческата съдба на националните ни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Още веднъж: Венеция е най-романтичният град на света

Ново проучване на голям международен туристически портал поставя за пореден път Венеция на първо място сред най-романтичните градове в света. Лъкатушещите водни пътища и цветните пиаци правят този италиански град очевидно най-романтичното място в света. Затова обиколете каналите с водно такси или се понесете по водата бавно с типична гондола, тръгвайки от Моста на въздишките. […]

прочетете повече