fbpx

Виждали ли сте светещите коледни трамваи в Будапеща? Да се качим!

Коледа идва. Няма никакво съмнение в това. Любим сезон на домашния уют и подаръците. Не само улиците на унгарската столица Будапеща са осветени по време на коледните тържества, но и… нейните трамваи.

Зимата несъмнено е най-доброто време за посещение на Будапеща. Освен това този град е сред топ европейските дестинации за прекарване на зимните празници. Въпреки че там рядко вали сняг, Будапеща изглежда много празнична и магическа заради всички светлини. Една от забележителностите на града са коледните трамваи. Тези трамваи се движат по обичайните си релси, но уникалното при тях са 30 000 блестящи светодиодни светлини.

Обикновено има няколко маршрута със светещи трамваи, но най-добрият е номер 2. По принцип това е евтина (изисква се редовен билет) и удобна обиколка за разглеждане на забележителности, защото този трамвай се движи по крайбрежната алея на Дунав. Любопитното е, че той е класиран като N 7 в „10-те най-добри разходки с тролейбуси“ от National Geographic. Коледните трамваи в Будапеща започват да се движат вечер след 16 часа между началото на декември и началото на януари.

Други маршрути с редки коледни трамваи са номер 14 M от Káposztásmegyer/megyeri út до Lehel tér M (метростанция M3), номер 59 от Márton áron tér до Szent János Kórház и номер 49 трамвай от гара Kelenföld (метро M4) до Deák Ferenc tér.

Можете да se возите с обикновен билет за трамвай. Децата могат да се насладят и на тролейбуса на Дядо Коледа по линия № 70 с LED осветление през целия декември. В тролейбуса важат редовниte тарифи. И не забравяйте да се облечете топло, тъй като много трамваи и тролейбуси, за съжаление, имат лошо отопление.

истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Съчетание от минерална и морска вода в Sunny Day Resort

С уникалното съчетание на морска и минерална вода, разположен на площ от 106 декара сред величествен парк с богата иглолистна и широколистна растителност, вековни дървета, чисти и златисти пясъци, SUNNY DAY RESORT е сред претендентите за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. […]

прочетете повече