fbpx

Световен ден на астероида

30 юни се отбелязва като световен Ден на астероида. Целта е да се повиши информираността за астероидите и какви мерки трябва да предприеме човечеството, за да се защити Земята от удар с тях. Денят на астероида официално е обявен през 2014 година и получава подкрепата на над 125 астронавти, учени, инженери и артисти, които излизат с обща декларация. Сред основателите са Стивън Хокинг, китариста на Queen и астрофизик сър Браян Мей, астронавтът от „Аполо 9“ Ръсти Швайкарт, президентът на Фондация В612 (В612 е името на астероида от „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент Екзьопери ) и други.

Астероидите са останки от образуването на Слънчевата система преди около 4,6 милиарда години. Учените изчисляват, че повече от 1 милион обикалят около Слънцето в Астероидния пояс. Те се намират между Марс и Юпитер и са с размери от малки скали с диаметър 1 километър до огромни късове с диаметър от 950 километра. Някои астероиди дори имат свои собствени луни.

На 15 февруари 2013-а астероид предизвика мощна експлозия в небето над Челябинска област в Южен Урал. С оценена първоначална маса от около 13 000 тона и диаметър от почти 20 метра. Астероидът навлиза в атмосферата със скорост от около 19 km/s под малък ъгъл спрямо земната повърхност. Това довежда до образуването на изключително ярък метеор, който за секунди се превръща в свръхболид с яркост превишаваща тази на току що изгрялото Слънце и последващ мощен взрив в атмосферата на около 30 километра над повърхността.

По-голямата част от енергията на обекта е погълната от атмосферата, като общата кинетична енергия преди навлизането в нея е оценена на 400-500 килотона TNT – от 26 до 33 пъти повече енергия, отколкото тази, освободена от атомната бомба над Хирошима. Освен ярката светлина, експлозията генерира горещ облак от прах и газ и създава голямо количество метеоритни фрагменти, които падат на повърхността.

Допълнително експлозията предизвиква и мощна ударна вълна, която довежда до сериозни щети и наранени хора. Повече или по-малко са засегнати над 7 200 сгради, рухва покрив на фабрика за цинк в Челябинск и хиляди прозорци остават с изпотрошени стъкла. За щастие събитието не довежда до човешки жертви, но над 1500 души са потърсили медицинска помощ, главно вследствие на порезни рани от строшени стъкла.

Датата 30 юни също не е избрана случайно. На този ден през 1908 година се предполага, че голям около 65 метра в диаметър астероид удря Земята в безлюдна област в Сибир, в района на река Белокаменная Тунгуска. Въпреки че все още е въпрос на дебат, разрушаването вероятно е причинено от експлозия на метеорит или фрагмент от комета. Ударът е толкова мощен, че унищожава над 2 000 квадратни километра гора, а ударната вълна прави три обколки около планетата ни и е засечена във всички обсерватории по Земята, способни да засичат подобни явления.

пътешествия любопитно

Бегликташ, българският Стоунхендж – тайни и мистерии

Само на 3 км. североизточно от Приморско, върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито и мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие, който става известен на науката чак през 2003 г.. Бегликташ /превод от турски – […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Жеги в Европа! А в Африка карат ски – в Лесото

Докато милиони в цяла Европа се потят през лято с рекордни горещини, други в Африка карат ски. Но не се притеснявайте! Това не е още един знак за изменението на климата, а по-скоро очарователна аномалия на Лесото, малко планинско кралство, изцяло заобиколено от Южна Африка. Лесото има eдна малко странна географска претенция за слава: това […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Какви “Видения от древността” се крият из непознатата българска природа?

Журналистът и пътешественик Николай Н. Нинов, познат с изданията „Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България” и „Намерени от чудесата. Скалописи от мистична България”, се завръща в книжарниците с  „Видения от древността. Ескизи от мистична България“ –  четвъртата книга от своята поредица с пътеписи, разкриваща някои от най-мистичните кътчета […]

прочетете повече