fbpx

Световен ден на велосипеда

3 юни е Световен ден на велосипеда. Той е едно от най-евтините, здравословни и екологични средства за транспорт. Неговото използване опазва околната среда и поддържа в добра форма колоездачите. Световната здравна организация призова да приемаме велосипеда не само като средство за поддържане на добро здраве, а и за подобряване на движението по пътищата за избягване на задръстванията.

По време на Световния ден на велосипеда много държави организират велопробези, посветени на клоезденето. Доказан факт е, че белите дробове работят значително по-интензивно от обикновено, когато карате колело. Един възрастен, когато се занимава с колоездене, обикновено използва 10 пъти повече кислород, отколкото за същия период от време, което прекарва пред телевизора. Редовното колоездене спомага за укрепване на сърдечно-съдовата система, което с течение на времето позволява на сърцето и белите дробове да работят по-ефективно, да доставят по-бързо и по-голямо количество кислород там, където е необходим. Това означава, че ще можете да правите повече упражнения с по-малко усилия.

Върху усъвършенстването на велосипеда са работили десетки изследователи в почти всички европейски страни. Наименованието велосипед произлиза от френското bicyclet и лат. velox- „бърз“ и pedis- „крак“ и означава превозно средство, което се кара с крака и има две или три колела.

Има много терории, свързани с възникването на велосипеда. Според една от тях , чертеж на познатото ни днес колело е сътворен от великия Леонардо да Винчи още през 1493. Има и друга теория, сочеща немския майстор на карети Микаел Каслер за изобретател на велосипеда, но първият патентован модел е дело на друг германец – Крал фон Драйле през 1818 година.

През 1800 г. се слага началото на ерата на първия железен велосипед. Той е направен от две колела, свързани с желязна рамка, творение на руснака Еврим Артамонов. Неговият самокат е с по-голямо предно колело. На следващата година руснакът прави сензационен преход изминавайки около 2000 км със своето изобретение. За съжаление, обаче, самокатът не получава признанието на хората и не се намират предприемачи за неговото серийно производство. Днес този велосипед се пази в Московския политехнически музей.

Майкъл Педерсен е човекът решил проблема с размера на колелата и тежестта на велосипеда. Той прави велосипед с две еднакви колела и с лека желязна рамка, която тежи само 10 кг. През 1885 г., имайки предвид постижението на Педерсен, Стърли, английски изобретател и индустриалец,създава своя „Роувър“, на който двете колела са с еднакъв диаметър (71 см), задната вилка е наклонена напред, рамката е тръбна, а седалката на пружина.

Интресен факт е, че първите модели на двуколесното превозно средства нямали педали. Колоездачът трябвало да се предвижда с тласъци. Педалите били добавени към предното колело през 1861 година, а веригата през 1870. Чак през XXI век велосипедът бил оборудван с гуми и скорости.

Изобретателите на патенти за нововъведения стават с хиляди. През 1892 г. в САЩ са регистрирани 4 000 патента, в Ангелия 2 400, във Франция 1 000. В началото на 1889 г. в Лайпциг се провежда Първата световна изложба на велосипеди и велосипедни принадлежности.

пътешествия истории от кухнята любопитно

10 от най-добрите ресторанти в Мумбай, Индия

1 част Мумбай – градът на мечтите. Известен с това, че е средище на звездите на Боливуд, градът е и рай за любителите на храната. От старинни ирански кафенета до някои от най-добрите ресторанти в света, Мумбай има всичко. Можете да намерите всичко от традиционна персийска кухня до по-континентална и международна. Ето 20 от най-добрите […]

Read More
изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

С голям концерт на Оркестъра на замъка Шьонбрун пред храм-паметник „Александър Невски“ започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус. През 2025 година в тях ще се включат събития в Ню Йорк, Париж и – разбира се – Виена, родното място на големия композитор. „Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ ще […]

Read More