fbpx

Световен ден на велосипеда

3 юни е Световен ден на велосипеда. Той е едно от най-евтините, здравословни и екологични средства за транспорт. Неговото използване опазва околната среда и поддържа в добра форма колоездачите. Световната здравна организация призова да приемаме велосипеда не само като средство за поддържане на добро здраве, а и за подобряване на движението по пътищата за избягване на задръстванията.

По време на Световния ден на велосипеда много държави организират велопробези, посветени на клоезденето. Доказан факт е, че белите дробове работят значително по-интензивно от обикновено, когато карате колело. Един възрастен, когато се занимава с колоездене, обикновено използва 10 пъти повече кислород, отколкото за същия период от време, което прекарва пред телевизора. Редовното колоездене спомага за укрепване на сърдечно-съдовата система, което с течение на времето позволява на сърцето и белите дробове да работят по-ефективно, да доставят по-бързо и по-голямо количество кислород там, където е необходим. Това означава, че ще можете да правите повече упражнения с по-малко усилия.

Върху усъвършенстването на велосипеда са работили десетки изследователи в почти всички европейски страни. Наименованието велосипед произлиза от френското bicyclet и лат. velox- „бърз“ и pedis- „крак“ и означава превозно средство, което се кара с крака и има две или три колела.

Има много терории, свързани с възникването на велосипеда. Според една от тях , чертеж на познатото ни днес колело е сътворен от великия Леонардо да Винчи още през 1493. Има и друга теория, сочеща немския майстор на карети Микаел Каслер за изобретател на велосипеда, но първият патентован модел е дело на друг германец – Крал фон Драйле през 1818 година.

През 1800 г. се слага началото на ерата на първия железен велосипед. Той е направен от две колела, свързани с желязна рамка, творение на руснака Еврим Артамонов. Неговият самокат е с по-голямо предно колело. На следващата година руснакът прави сензационен преход изминавайки около 2000 км със своето изобретение. За съжаление, обаче, самокатът не получава признанието на хората и не се намират предприемачи за неговото серийно производство. Днес този велосипед се пази в Московския политехнически музей.

Майкъл Педерсен е човекът решил проблема с размера на колелата и тежестта на велосипеда. Той прави велосипед с две еднакви колела и с лека желязна рамка, която тежи само 10 кг. През 1885 г., имайки предвид постижението на Педерсен, Стърли, английски изобретател и индустриалец,създава своя „Роувър“, на който двете колела са с еднакъв диаметър (71 см), задната вилка е наклонена напред, рамката е тръбна, а седалката на пружина.

Интресен факт е, че първите модели на двуколесното превозно средства нямали педали. Колоездачът трябвало да се предвижда с тласъци. Педалите били добавени към предното колело през 1861 година, а веригата през 1870. Чак през XXI век велосипедът бил оборудван с гуми и скорости.

Изобретателите на патенти за нововъведения стават с хиляди. През 1892 г. в САЩ са регистрирани 4 000 патента, в Ангелия 2 400, във Франция 1 000. В началото на 1889 г. в Лайпциг се провежда Първата световна изложба на велосипеди и велосипедни принадлежности.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече