fbpx

Световен ден на полярната мечка

Полярните мечки са космати и величествени зверове, които бродят из студения арктически лед. През последните няколко десетилетия обаче морският лед в Арктика се топи с тревожно бърза скорост, което води до свиване на полярната ледена шапка с течение на времето. Поради това полярните мечки губят местообитанията си, източниците си на храна и в крайна сметка умират от глад и изтощение. Международният ден на полярната мечка има за цел да повиши осведомеността за проблемите, заплашващи тези същества, и да насърчи промяната.

Защо полярните мечки са идеалното арктично животно


Полярните мечки са върховите хищници на Арктика, перфектно адаптирани към ледения пейзаж и океана. Смята се, че те са се отделили от кафявата мечка още преди 6 милиона години – докато се придвижваха на север, те постепенно еволюираха, за да устоят смело на страхотните полярни условия.

С гъстата си козина и обилната телесна мазнина, осигуряващи много изолация, заедно с малките си уши и опашки, минимизиращи загубата на топлина, тези ледени мечки често са изложени на по-голям риск от прегряване, отколкото от замръзване! Съчетайте това с големите им подплатени лапи, които ги превръщат в мощни плувци, както и в опитни изследователи на Арктика, способни да разпределят тежестта си върху тънък лед и да се захванат за хлъзгавата повърхност, и не е чудно, че тези морски бозайници доминират в хранителната верига.

Полярните мечки са разпространени в Северния ледовит океан, от Аляска на запад до Русия на изток, като около две трети се срещат в Канада. Те се хранят основно с тюлени, които хващат или като пълзят по тях, докато си почиват на леда, или по-често чрез метод, известен като „все още лов“, при който дебнат до дупките за дишане на тюлени, готови за вечеря да се появи.

Инуитите и други арктически народи поддържат тясна връзка с тези великолепни мечки, показвайки им голямо уважение както в тяхната култура, така и в техните ловни техники. Легендите и народните приказки описват нанук (инуитския термин за полярна мечка) като мъдро и духовно същество с афинитет към хората. И когато става въпрос за лов, те използват почти всички части на мечката за храна, дрехи, гориво и лекарства, което означава, че нищо не отива на вятъра.

История на Международния ден на полярната мечка

Организиран от Polar Bears International, Международният ден на полярните мечки има за цел да повиши осведомеността за тежкото положение на полярните мечки и заплахите, пред които са изправени, включително нарушаване на бърлогата и последиците от изменението на климата.

Търговски дейности като проучване на нефт и газ, корабоплаване, минно дело и туризъм оказват влияние върху местообитанието и способността на полярните мечки да оцеляват, по-специално чрез навлизане в терена, който мечките майки използват за изграждане на леговища и отглеждане на малките си.

Наред с тези индустрии, които се конкурират за ценно пространство в Арктика, полярната ледена шапка, от която зависят мечките, също се топи поради изменението на климата. Те живеят от морския лед, разчитайки на него за лов, пътуване, размножаване и леговище. И е жизненоважно те да поддържат достатъчно запаси от мазнини, за да се предпазят от студа. Изчерпаният морски лед засяга както източника им на храна, така и местообитанието им, увеличавайки риска от глад и затруднявайки отглеждането на малки.
В резултат на тези развития полярните мечки са класифицирани като „уязвими“ от Международния съюз за опазване на природата (IUCN), което означава, че този красив вид може да намалее с над една трета в рамките на три поколения и е потенциално изложен на риск от изчезване, ако температурите продължават да се повишават.

Затова Международният ден на полярната мечка е изцяло свързан с опазването. За да празнуват, хората отделят време да научат за полярните мечки, тяхната екосистема и как нашите действия вредят на тяхното съществуване. Те също така обещават да намалят въглеродния си отпечатък и да говорят с други за ефектите, които изменението на климата оказва върху полярните мечки.

пътешествия любопитно

Близо 2000 българи са били на Сейшелите за година

Над 1800 българи са посетили екзотичната държава през последните 12 месеца, което я прави една от най-предпочитаните туристически дестинации у нас     Успешно кацна и третият директен полет от България до Сейшелските острови със 176 пътници на борда. Сейшелските острови са сред най-предпочитаните дестинации у нас и продължават да бъдат на върха на класациите сред романтичните […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Само за 10 евро: самолетни билети на сайта на летище София

Търсачка за самолетни билети вече е част от сайта на летище София. Новата функционалност, поставена точно на началната страница, се предлага в партньорство с световноизвестния Kiwi.com за пътнически технологии. Новите функционалности, предлагани от платформата Kiwi.com и възприети от летище София, са в подкрепа на 5-звездната регионална трансформация, предлагаща по-добро изживяване на пътниците и подобрени световни […]

прочетете повече
любопитно пътешествия

Колите на Google отново са в България

Google Street View отново ще мине по пътищата на България тази пролет. Не се изненадвайте, ако забележете емблематичните автомобили по шосетата у нас, през следващите седмици. От  Силистра до Петрич и от Кърджали до Видин, тазгодишната обиколка включва над 50 населени места в България. Целта както винаги е да се осъвременят изображенията в приложението Google Maps. В […]

прочетете повече