fbpx

Семейна настолна игра сади реални дървета

Нова българска семейна игра възпитава децата да се грижат за природата, като им дава възможност да саят реални дървета. Настолната игра Replantica е създадена от български екип образователни психолози.  Тядава възможност на децата по забавен и интуитивен начин да разберат защо гората е важна, за да има въздух, почва, дъжд и животни, и как всяко дете може да се погрижи за нея.  Играта е логическа, развиваща и образователна, много забавна и достатъчно лека, за да бъде играна от деца на 6 години.

Д-р Женя Лазарова е един от авторите на играта Replantica. Тя е невропсихолог, с докторат от Оксфорд, и създател на първата биометрична лаборатория в България, която тества и оптимизира образователно съдържание. Според последните ЕЕГ проучвания, проведени от д-р Лазарова, поколението младежи, израстващи в сегашното динамично и дигитално съвремие, имат потенциал да станат носител на реални решения за околната среда.

 „Моята надежда е, че настолната игра Replantica ще вдъхнови както децата, така и родителите, да участват активно в грижата за природата“, казва д-р Женя Лазарова. Първата стъпка е лесна – всяка кутия от играта включва дарение за засаждане на десет реални дървета. За по-малките деца също е помислено – за тях благотворителната поредица Replantica включва детски пъзели със 120 парчета, с животни от застрашени видове, които също садят реални дръвчета.

Цялата поредица Replantica е изработена в България, от висококачествени и 100% естествени материали и изцяло на доброволчески принцип. Тя цели да осигури пълноценно, споделено забавление за цялото семейство далеч от екрани. И да вдъхновява децата да мечтаят за по-зелено бъдеще, с повече дървета и повече животни. А защо не и всички нас!

Съвременните младежи, казва д-р Лазарова, имат качествено нов поглед върху света. Те мислят глобално и мащабно. Докато предишните поколения се ангажират основно при промени в тяхното собствено ежедневие и начин на живот, днешните деца и младежи се вълнуват много повече от глобални проблеми. Например, те се натъжават повече от това, че след 20 години рибата в световните океани ще е намаляла с 90%, отколкото от перспективата скоро да не могат да похапват суши. Друга новост, която за първи път се появява на групово ниво в това поколение, е силното състрадание към всички живи същества. Снимки на страдащи или намиращи се в опасност животни вълнуват днешните деца много повече от заплахи в човешката среда. Снимка на горящо дърво или гладуваща бяла мечка, например, ги вълнува много по-силно от снимка на горяща сграда.

Поради технологичната си насоченост, днешните младежи често са създатели и първи потребители на много еко технологии. Според проучванията на д-р Лазарова, те разбират по-дълбоко и вярват повече във визията за по-зелено бъдеще, в което всички ползват електрически автомобили, рециклират с помощта на роботи и се хранят с чиста храна, отгледана с осъвременени древни методи. Холандският младеж Боян Слат създаде най-голямата система за почистване на океаните в света на едва 16-годишна възраст. В България, младежи създават пътна настилка от рециклирана пластмаса, произвеждат екологично чисти билкови пестициди и измислят иновативни програми за многократна употреба на дрехи и играчки. „Бъдещето, което тези деца измислят, има потенциал да бъде невероятно“, казва д-р Лазарова.

Тя и екипът й обучават български педагози от всички образователни нива на това как да комуникират темата за климата ефективно на децата, как да им създават интерес към природата и да ги мотивират да участват активно в опазването й. Това е част от програмата за еко образование на Националния Доверителен Еко Фонд, в партньорство с немското Министерство на околната среда. Работата на д-р Лазарова за първи път в света прилага биометрични проучвания за целите на еко образованието. В тях ЕЕГ апаратура измерва реакциите и емоционалното преживяване обективно, в реално време.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече