fbpx

Семейна настолна игра сади реални дървета

Нова българска семейна игра възпитава децата да се грижат за природата, като им дава възможност да саят реални дървета. Настолната игра Replantica е създадена от български екип образователни психолози.  Тядава възможност на децата по забавен и интуитивен начин да разберат защо гората е важна, за да има въздух, почва, дъжд и животни, и как всяко дете може да се погрижи за нея.  Играта е логическа, развиваща и образователна, много забавна и достатъчно лека, за да бъде играна от деца на 6 години.

Д-р Женя Лазарова е един от авторите на играта Replantica. Тя е невропсихолог, с докторат от Оксфорд, и създател на първата биометрична лаборатория в България, която тества и оптимизира образователно съдържание. Според последните ЕЕГ проучвания, проведени от д-р Лазарова, поколението младежи, израстващи в сегашното динамично и дигитално съвремие, имат потенциал да станат носител на реални решения за околната среда.

 „Моята надежда е, че настолната игра Replantica ще вдъхнови както децата, така и родителите, да участват активно в грижата за природата“, казва д-р Женя Лазарова. Първата стъпка е лесна – всяка кутия от играта включва дарение за засаждане на десет реални дървета. За по-малките деца също е помислено – за тях благотворителната поредица Replantica включва детски пъзели със 120 парчета, с животни от застрашени видове, които също садят реални дръвчета.

Цялата поредица Replantica е изработена в България, от висококачествени и 100% естествени материали и изцяло на доброволчески принцип. Тя цели да осигури пълноценно, споделено забавление за цялото семейство далеч от екрани. И да вдъхновява децата да мечтаят за по-зелено бъдеще, с повече дървета и повече животни. А защо не и всички нас!

Съвременните младежи, казва д-р Лазарова, имат качествено нов поглед върху света. Те мислят глобално и мащабно. Докато предишните поколения се ангажират основно при промени в тяхното собствено ежедневие и начин на живот, днешните деца и младежи се вълнуват много повече от глобални проблеми. Например, те се натъжават повече от това, че след 20 години рибата в световните океани ще е намаляла с 90%, отколкото от перспективата скоро да не могат да похапват суши. Друга новост, която за първи път се появява на групово ниво в това поколение, е силното състрадание към всички живи същества. Снимки на страдащи или намиращи се в опасност животни вълнуват днешните деца много повече от заплахи в човешката среда. Снимка на горящо дърво или гладуваща бяла мечка, например, ги вълнува много по-силно от снимка на горяща сграда.

Поради технологичната си насоченост, днешните младежи често са създатели и първи потребители на много еко технологии. Според проучванията на д-р Лазарова, те разбират по-дълбоко и вярват повече във визията за по-зелено бъдеще, в което всички ползват електрически автомобили, рециклират с помощта на роботи и се хранят с чиста храна, отгледана с осъвременени древни методи. Холандският младеж Боян Слат създаде най-голямата система за почистване на океаните в света на едва 16-годишна възраст. В България, младежи създават пътна настилка от рециклирана пластмаса, произвеждат екологично чисти билкови пестициди и измислят иновативни програми за многократна употреба на дрехи и играчки. „Бъдещето, което тези деца измислят, има потенциал да бъде невероятно“, казва д-р Лазарова.

Тя и екипът й обучават български педагози от всички образователни нива на това как да комуникират темата за климата ефективно на децата, как да им създават интерес към природата и да ги мотивират да участват активно в опазването й. Това е част от програмата за еко образование на Националния Доверителен Еко Фонд, в партньорство с немското Министерство на околната среда. Работата на д-р Лазарова за първи път в света прилага биометрични проучвания за целите на еко образованието. В тях ЕЕГ апаратура измерва реакциите и емоционалното преживяване обективно, в реално време.

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More