fbpx

Сермонета – красиво италианско градче от 13 век

На по-малко от два часа от Рим е едно от най-красивите села в Лацио, което изглежда като спряло във времето: Сермонета.

Това е ограден град на хълм, с романска катедрала и добре запазен замък от 13 век, построен от могъщото семейство Каетани, чиято история е тясно преплетена с историята на Сермонета.

Можете да започнете посещението си точно от замъка, който се намира в историческия център на града, възхищавайки се първо на масивните му външни му стени, а след това вътре в стаите, украсени с великолепни стенописи от художника Джироламо Сициоланте, по-късно преименуван на „Сермонета“.

Напоследък и килиите са отворени за посещения, като можете да видите стенните рисунки, направени от затворниците по време на престоя им тук.

Друго забележително място е Loggia dei Mercanti – комплекс от арки, построен през 15 век от член на семейство Каетани. Целта на структурата е да се помещава градският съвет от онова време. Добавени са и офиси, магазини, работилници и конюшни, което прави района център на политическия, социалния и бизнес живот на Сермонета през Средновековието.

Не трябва да пропускате катедралата Санта Мария на Сермонета, разположена на едноименния площад. Издигната през 12 век върху останките на древен храм, тя има с 24-метрова камбанария, украсена с тухли и скъпоценна керамика.

Другата църква в Сермонета, която трябва да се види, е Сан Микеле Арканджело, построена на върха на скалист разклон. Датираща от 11 век, тя е издигнат върху останките на стар езически храм, вероятно от римски произход. В продължение на векове тази църква представлява сърцето на религиозния живот на Сермонета. Семейство Каетани го придобива към края на 13 век, като през следващите години създава различни конгрегации.

Наблизо се намира цистерцианското абатство Валвишиоло. Управлявано от конгрегация от цистерциански монаси, абатството е окупирано и възстановено през 13 век от рицарите тамплиери, които се събирали в тайните стаи на тази укрепена църква. Оригиналният комплекс датира от 8 век.

До Сермонета се стига най-добре с кола, тъй като няма гара.

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More