fbpx

Сермонета – красиво италианско градче от 13 век

На по-малко от два часа от Рим е едно от най-красивите села в Лацио, което изглежда като спряло във времето: Сермонета.

Това е ограден град на хълм, с романска катедрала и добре запазен замък от 13 век, построен от могъщото семейство Каетани, чиято история е тясно преплетена с историята на Сермонета.

Можете да започнете посещението си точно от замъка, който се намира в историческия център на града, възхищавайки се първо на масивните му външни му стени, а след това вътре в стаите, украсени с великолепни стенописи от художника Джироламо Сициоланте, по-късно преименуван на „Сермонета“.

Напоследък и килиите са отворени за посещения, като можете да видите стенните рисунки, направени от затворниците по време на престоя им тук.

Друго забележително място е Loggia dei Mercanti – комплекс от арки, построен през 15 век от член на семейство Каетани. Целта на структурата е да се помещава градският съвет от онова време. Добавени са и офиси, магазини, работилници и конюшни, което прави района център на политическия, социалния и бизнес живот на Сермонета през Средновековието.

Не трябва да пропускате катедралата Санта Мария на Сермонета, разположена на едноименния площад. Издигната през 12 век върху останките на древен храм, тя има с 24-метрова камбанария, украсена с тухли и скъпоценна керамика.

Другата църква в Сермонета, която трябва да се види, е Сан Микеле Арканджело, построена на върха на скалист разклон. Датираща от 11 век, тя е издигнат върху останките на стар езически храм, вероятно от римски произход. В продължение на векове тази църква представлява сърцето на религиозния живот на Сермонета. Семейство Каетани го придобива към края на 13 век, като през следващите години създава различни конгрегации.

Наблизо се намира цистерцианското абатство Валвишиоло. Управлявано от конгрегация от цистерциански монаси, абатството е окупирано и възстановено през 13 век от рицарите тамплиери, които се събирали в тайните стаи на тази укрепена църква. Оригиналният комплекс датира от 8 век.

До Сермонета се стига най-добре с кола, тъй като няма гара.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече