fbpx

След 7-годишно пътешествие, Савана стана първото куче, обиколило света

През 2015 г. Том Туркич започна околосветско пътешествие. Няколко месеца по-късно той решава, че има нужда от партньор за своето приключение, затова осиновява от приют кученце на име Савана. Двамата пътуват по света през последните седем години.

Имали са няколко предизвикателства по пътя си, включително пандемията и разни други заболявания, но Туркич никога не се отказал. Даренията от неговите последователи го поддържали и Савана винаги била развълнувана да продължи да ходи. Сега да свикнат с живот на едно място ще бъде голямо предизвикателство и за двамата.

Първото куче, обиколило света

Туркич започна пътуването от дома си в Ню Джърси. Той прекара девет години в планиране, преди да започне своята обиколка. Когато Савана била малко кученце, той я возил в спаицаална количка, докато вървял по пътя. Но след като пораснала, тя вървяла редом с него, колкото е възможно повече.

Тандемът обиколи шест континента и 38 държави, изминавайки между 18 и 24 мили всеки ден. Двамата прекарвали по-голямата част от нощите си на палатка.

Туркич започна пътешестивето си от Съединените щати до Мексико и след това през Централна и Южна Америка. След това двамта стигат почти до Антарктида, преди да отпътуват за Европа и да продължат пътуването си през стария континент. После останали за известно време в Азия по време на пандемията и след като ограниченията за пътуване бяха премахнати, отлетели за Сиатъл и се отправили обратно към Ню Джърси.

Пътуването до различни държави с куче може да бъде трудно, но Туркич прекарал много време в проучване на необходимите документи. Освен това проявил голямо търпение, ако нещата не вървели по план. Не бързал да стигне от едно място на друго и никога нямало да влезе в някоя държава, ако и Савана не можело да продължи с него.

Приспособяване към новия живот

Сега, след седем години отсъствие, Туркич се завръща в Ню Джърси при приятелите и семейството си. Той стана 10-ият регистриран човек, обиколил света, а Савана е първото куче, направило това.

„Беше много сюрреалистично“, коментира Туркич. „Дълго време си представях какъв ще е краят. И когато това се случи, имаше хора, очакващи ни по улиците и вървящи редом с нас. Основната емоция беше просто облекчение. Това доминираше в живота ми в продължение на 15 години и най-накрая да мога да го оставя зад гърба си едно невероятно преживяване”.

Туркич казва, че за първи път получил вдъхновен да обиколи света, след като негов приятел починал. Неговата смърт му напомнила, че животът е кратък.

Сега Савана, след дългото пътуване, трябва да свикне с живота на едно място. Тя все още изминава по четири мили на ден и изглежда щастлива да се прибере вкъщи и да подремне след това. Туркич каза, че изпитва облекчение, че засега е приключил с пътуването, и няма търпение отново да влезе в ритъма на живота в Ню Джърси.

пътешествия любопитно

Бегликташ, българският Стоунхендж – тайни и мистерии

Само на 3 км. североизточно от Приморско, върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито и мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие, който става известен на науката чак през 2003 г.. Бегликташ /превод от турски – […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Жеги в Европа! А в Африка карат ски – в Лесото

Докато милиони в цяла Европа се потят през лято с рекордни горещини, други в Африка карат ски. Но не се притеснявайте! Това не е още един знак за изменението на климата, а по-скоро очарователна аномалия на Лесото, малко планинско кралство, изцяло заобиколено от Южна Африка. Лесото има eдна малко странна географска претенция за слава: това […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Какви “Видения от древността” се крият из непознатата българска природа?

Журналистът и пътешественик Николай Н. Нинов, познат с изданията „Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България” и „Намерени от чудесата. Скалописи от мистична България”, се завръща в книжарниците с  „Видения от древността. Ескизи от мистична България“ –  четвъртата книга от своята поредица с пътеписи, разкриваща някои от най-мистичните кътчета […]

прочетете повече