fbpx

След 7-годишно пътешествие, Савана стана първото куче, обиколило света

През 2015 г. Том Туркич започна околосветско пътешествие. Няколко месеца по-късно той решава, че има нужда от партньор за своето приключение, затова осиновява от приют кученце на име Савана. Двамата пътуват по света през последните седем години.

Имали са няколко предизвикателства по пътя си, включително пандемията и разни други заболявания, но Туркич никога не се отказал. Даренията от неговите последователи го поддържали и Савана винаги била развълнувана да продължи да ходи. Сега да свикнат с живот на едно място ще бъде голямо предизвикателство и за двамата.

Първото куче, обиколило света

Туркич започна пътуването от дома си в Ню Джърси. Той прекара девет години в планиране, преди да започне своята обиколка. Когато Савана била малко кученце, той я возил в спаицаална количка, докато вървял по пътя. Но след като пораснала, тя вървяла редом с него, колкото е възможно повече.

Тандемът обиколи шест континента и 38 държави, изминавайки между 18 и 24 мили всеки ден. Двамата прекарвали по-голямата част от нощите си на палатка.

Туркич започна пътешестивето си от Съединените щати до Мексико и след това през Централна и Южна Америка. След това двамта стигат почти до Антарктида, преди да отпътуват за Европа и да продължат пътуването си през стария континент. После останали за известно време в Азия по време на пандемията и след като ограниченията за пътуване бяха премахнати, отлетели за Сиатъл и се отправили обратно към Ню Джърси.

Пътуването до различни държави с куче може да бъде трудно, но Туркич прекарал много време в проучване на необходимите документи. Освен това проявил голямо търпение, ако нещата не вървели по план. Не бързал да стигне от едно място на друго и никога нямало да влезе в някоя държава, ако и Савана не можело да продължи с него.

Приспособяване към новия живот

Сега, след седем години отсъствие, Туркич се завръща в Ню Джърси при приятелите и семейството си. Той стана 10-ият регистриран човек, обиколил света, а Савана е първото куче, направило това.

„Беше много сюрреалистично“, коментира Туркич. „Дълго време си представях какъв ще е краят. И когато това се случи, имаше хора, очакващи ни по улиците и вървящи редом с нас. Основната емоция беше просто облекчение. Това доминираше в живота ми в продължение на 15 години и най-накрая да мога да го оставя зад гърба си едно невероятно преживяване”.

Туркич казва, че за първи път получил вдъхновен да обиколи света, след като негов приятел починал. Неговата смърт му напомнила, че животът е кратък.

Сега Савана, след дългото пътуване, трябва да свикне с живота на едно място. Тя все още изминава по четири мили на ден и изглежда щастлива да се прибере вкъщи и да подремне след това. Туркич каза, че изпитва облекчение, че засега е приключил с пътуването, и няма търпение отново да влезе в ритъма на живота в Ню Джърси.

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече