fbpx

Сондата DART на НАСА ще брани Земята от астероид

Нов вълнуващ момент от човешката космическа история можем да съпреживеем тази нощ. Експеримент на НАСА ще ни накара да си припомним филми, граничещи с научната фантастика, в които Земята бива спасена от фатален удар с астероид.

Изстрелването на сондата DART е планирано за ранните часове на утрешния ден – 24 ноември. След по-малко от година тя би трябвало да се удари в астероид, за да го отклони от траекторията му.

DART ще излети на борда на ракетата Falcon 9 на SpaceX. Очаква се сондата да достигне астероида Дидимос през септември 2022 г. Сблъсъкът е насрочен за 2 октомври 2022 г.

Мисията на НАСА със сондата, която трябва да удари астероид, може да бъде наблюдавана на живо.

Тестът за двойно пренасочване на астероиди (DART) е планиран да стартира не по-рано от 1:20 часа EST (06:20 GMT) в сряда, 24 ноември на ракета на SpaceX – Falcon 9 от базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния.

Излъчването на живо ще се предава по телевизията на НАСА, YouTube канала на НАСА, приложението на НАСА и каналите в социалните медии на агенцията, започвайки в 12:30 ч. EST (05:30 GMT). Всеки ще може да гледате всички събития и на началната страница на Space.com, с любезното съдействие на НАСА.

DART има амбициозна мисия да въздейства и да пренасочи пътя на астероид за първи път в човешката история. Очаква се сондата да се сблъска с астероидната “луна” Диморфос през есента на 2022 г. Диморфос обикаля около астероид, наречен Дидимос, който е достатъчно близо, за да могат учените да видят ефектите от удара с помощта на наземни телескопи. Последваща мисия, наречена HERA, трябва да посети същата астероидна система през 2026 г.

Преди и по време на мисията НАСА има редица дейности, в които всеки желаещ може да се включи. Любопитните наблюдатели и любителите изследователи на космоса могат да се регистрират, за да присъстват виртуално на стартирането и да имат достъп до повече ресурси, да гледат видеоклипове и да получат известия при планирано участие на виртуални гости.

Агенцията ще има виртуална социална мрежа на НАСА във Facebook, където всеки може да общувате с членовете на екипа на НАСА и DART и да наблюдава старта. Можем също така да се включим в кампанията на Planetary Defenders, където при верни отговори на тематични въпроси, имаме шанс да спечелите сертификат за „планетарен защитник“.

Освен това можем да следим мисията в социалните медии, като използвате хаштага #DARTMission. В Twitter трябва да ползваме @NASA, @AsteroidWatch, @NASASocial и @NASA_LSP. Във Facebook и в Instagram също ни очакват страниците на НАСА.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече