fbpx

Сондата DART на НАСА ще брани Земята от астероид

Нов вълнуващ момент от човешката космическа история можем да съпреживеем тази нощ. Експеримент на НАСА ще ни накара да си припомним филми, граничещи с научната фантастика, в които Земята бива спасена от фатален удар с астероид.

Изстрелването на сондата DART е планирано за ранните часове на утрешния ден – 24 ноември. След по-малко от година тя би трябвало да се удари в астероид, за да го отклони от траекторията му.

DART ще излети на борда на ракетата Falcon 9 на SpaceX. Очаква се сондата да достигне астероида Дидимос през септември 2022 г. Сблъсъкът е насрочен за 2 октомври 2022 г.

Мисията на НАСА със сондата, която трябва да удари астероид, може да бъде наблюдавана на живо.

Тестът за двойно пренасочване на астероиди (DART) е планиран да стартира не по-рано от 1:20 часа EST (06:20 GMT) в сряда, 24 ноември на ракета на SpaceX – Falcon 9 от базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния.

Излъчването на живо ще се предава по телевизията на НАСА, YouTube канала на НАСА, приложението на НАСА и каналите в социалните медии на агенцията, започвайки в 12:30 ч. EST (05:30 GMT). Всеки ще може да гледате всички събития и на началната страница на Space.com, с любезното съдействие на НАСА.

DART има амбициозна мисия да въздейства и да пренасочи пътя на астероид за първи път в човешката история. Очаква се сондата да се сблъска с астероидната “луна” Диморфос през есента на 2022 г. Диморфос обикаля около астероид, наречен Дидимос, който е достатъчно близо, за да могат учените да видят ефектите от удара с помощта на наземни телескопи. Последваща мисия, наречена HERA, трябва да посети същата астероидна система през 2026 г.

Преди и по време на мисията НАСА има редица дейности, в които всеки желаещ може да се включи. Любопитните наблюдатели и любителите изследователи на космоса могат да се регистрират, за да присъстват виртуално на стартирането и да имат достъп до повече ресурси, да гледат видеоклипове и да получат известия при планирано участие на виртуални гости.

Агенцията ще има виртуална социална мрежа на НАСА във Facebook, където всеки може да общувате с членовете на екипа на НАСА и DART и да наблюдава старта. Можем също така да се включим в кампанията на Planetary Defenders, където при верни отговори на тематични въпроси, имаме шанс да спечелите сертификат за „планетарен защитник“.

Освен това можем да следим мисията в социалните медии, като използвате хаштага #DARTMission. В Twitter трябва да ползваме @NASA, @AsteroidWatch, @NASASocial и @NASA_LSP. Във Facebook и в Instagram също ни очакват страниците на НАСА.

изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More
пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More