Сондата DART на НАСА ще брани Земята от астероид

Нов вълнуващ момент от човешката космическа история можем да съпреживеем тази нощ. Експеримент на НАСА ще ни накара да си припомним филми, граничещи с научната фантастика, в които Земята бива спасена от фатален удар с астероид.

Изстрелването на сондата DART е планирано за ранните часове на утрешния ден – 24 ноември. След по-малко от година тя би трябвало да се удари в астероид, за да го отклони от траекторията му.

DART ще излети на борда на ракетата Falcon 9 на SpaceX. Очаква се сондата да достигне астероида Дидимос през септември 2022 г. Сблъсъкът е насрочен за 2 октомври 2022 г.

Мисията на НАСА със сондата, която трябва да удари астероид, може да бъде наблюдавана на живо.

Тестът за двойно пренасочване на астероиди (DART) е планиран да стартира не по-рано от 1:20 часа EST (06:20 GMT) в сряда, 24 ноември на ракета на SpaceX – Falcon 9 от базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния.

Излъчването на живо ще се предава по телевизията на НАСА, YouTube канала на НАСА, приложението на НАСА и каналите в социалните медии на агенцията, започвайки в 12:30 ч. EST (05:30 GMT). Всеки ще може да гледате всички събития и на началната страница на Space.com, с любезното съдействие на НАСА.

DART има амбициозна мисия да въздейства и да пренасочи пътя на астероид за първи път в човешката история. Очаква се сондата да се сблъска с астероидната “луна” Диморфос през есента на 2022 г. Диморфос обикаля около астероид, наречен Дидимос, който е достатъчно близо, за да могат учените да видят ефектите от удара с помощта на наземни телескопи. Последваща мисия, наречена HERA, трябва да посети същата астероидна система през 2026 г.

Преди и по време на мисията НАСА има редица дейности, в които всеки желаещ може да се включи. Любопитните наблюдатели и любителите изследователи на космоса могат да се регистрират, за да присъстват виртуално на стартирането и да имат достъп до повече ресурси, да гледат видеоклипове и да получат известия при планирано участие на виртуални гости.

Агенцията ще има виртуална социална мрежа на НАСА във Facebook, където всеки може да общувате с членовете на екипа на НАСА и DART и да наблюдава старта. Можем също така да се включим в кампанията на Planetary Defenders, където при верни отговори на тематични въпроси, имаме шанс да спечелите сертификат за „планетарен защитник“.

Освен това можем да следим мисията в социалните медии, като използвате хаштага #DARTMission. В Twitter трябва да ползваме @NASA, @AsteroidWatch, @NASASocial и @NASA_LSP. Във Facebook и в Instagram също ни очакват страниците на НАСА.

изкуство любопитно

„Петя на моята Петя“ тръгва по кината

Дългоочакваният филм „Петя на моята Петя“ ще излезе във всички кина в страната на 21 януари 2022 г. и ще провокира поколенията с въпроси. Каква е цената да бъдеш различен? И колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си? В центъра на историята са две момичета – едната дръзка и модерна, а […]

Read More
пътешествия любопитно

Уейкбординг в Унгария

Търсите ваканция, съчетана в приключение? Този спорт ви дава възможност да се отдадете на почивка сред природата и да упражнявате свжите физически умения сред прохладните води на езерата. Уейкбординг става все по-популярна атракция в естествените води на Унгария, тъй като в страната се изграждат все повече и повече бази за уейкборд. В близост до Будапеща […]

Read More
изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More