fbpx

Старият градски площад в Прага

Прага е един от любимите на туристите градове в Европа. Той е дом на зашеметяващи сгради и архитектурни шедьоври, красиви мостове и, разбира се, на една от най-добрите бири в цяла Европа.

Прага, подобно на много европейски столици, има стар град, който кипи от живот. Старият градски площад е построен през 12-ти век и станал свидетел на много важни исторически събития.

Със сигурност тук почти винаги е пълно с хор а- местни и туристи. Така че не очаквайте тиха разходка. Прага се превърна в туристическа гореща точка. Ако търсите дестинация с по-бавно темпо, може да искате да опитате да посетите Словения на юг.

Когато сте в Прага, няма как да не попаднете на Стария градски площад. Ето какво да очаквате, когато го посетите:

1. Кули навсякъде

Прага често е наричана Градът на стоте кули и има причина за това.  Накъдето и да се обърнете, ще видите или купола на сграда под формата на кула или кулата на някоя църква.

Всъщност в града има много повече от 100 кули. Може би са някъде между 500 и 1000 кули, заострени покриви и камбанарии. Вероятно можете да видите поне 50 сама на снимката по-горе…

2. Неравна настилка

Подобно на много стари градове в Европа, трябва да внимавате къде стъпвате. Паветата по  Стария градски площад в Прага са много… стари. Така че нека погледът ви не е само нагоре – към кулите. Ако погледнете към земята хем ще стъпвате по-безопасно, хем ще видите тези древни каменни блокове.

В настилката на площада има паметни камъни, отбелязващи екзекуцията на 27 чешки лордове през 1621 г. Можете да видите и Пражкия меридиан. Така че да, да повторим – внимавайте къде и как стъпвате!

3. Голямата публика пред часовниковата кула

Според някои статистики пред старинния часовник в Прага се събират много повече туристи, отколкото пред Биг Бен в Лондон.

Известен също като Prague Orloj, часовникът е монтиран за първи път през 1410 г. Това го прави третият най-стар часовник от този вид в света. През 2010 г. градът имаше мащабно тържество за неговия 600 рожден ден.

4. Няколко зашеметяващи гледки вечер

Не посещавайте Прага само през деня като повечето туристи. Върнете се вечерта на площада на Стария град на Прага за страхотни гледки.

Да седиш сред такива невероятни сгради за няколко минути е незабравимо. Старото кметство, църквата на Дева Мария преди Тин, бароковата църква на Свети Никола и двореца Кински в стил рококо си заслужават да бъдат разгледани,  докато пиете топла напитка по ваш избор.

5. Вдигнете наздравица с бира

Говорейки за напитки, Старият градски площад може би не е най-доброто място за питие или хранене. Прага е известна с това, че е град на достъпна цена за пиещите бира, но в централната част е доста по-скъпо от кръчмите в съседните по-малки улички. Няма как да сте в Прага и да не пиете бира. А ако предпочитате коктейли, един от 7-те най-добри бара в света е в Прага, феновете на Хемингуей ще го харесат.

Забавлявайте се!

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече