fbpx

Страхувате ли се от високото? Не се качвайте на Kjerag!

Издигащ се на 1084 метра над Lysefjord в Норвегия, Kjerag е най-високият връх от всички тях. Тази масивна планина от векове е обект на възхищение от фиорда, но през последните няколко години става все по-популярно туристите да се изкачват до истинското планинско плато.

Повечето хора са доволни от това да се насладят на хипнотизиращите гледки от върха на планината, но за някои туристи акцентът изглежда е да се снимат на камъка Kjerag, това кръгло парче скала, вклинено в пукнатината на планината. Kjerag също се превърна в популярна цел за планински катерачи и бейсджъмпъри.

Любопитни факти за Kjerag

В планината Kjerag, на едно конкретно място точно преди да достигнете върха на планината, понякога можете да чуете звук, подобен на този от изстрел и да видите дим, излизащ от планината. Това се повтаря от време на време. Инженер-геодезист преживял този феномен през 1855 г. Неговата история гласи: „Първо чух няколко удара, които постепенно станаха по-чести и по-силни, след това чух ужасен шум, когато видях лъч светлина, който се изстрелва хоризонтално от скалата и в средата на фиорда, където се разтвори и изчезна”. Защо се случва това, никой не знае със сигурност, но местните хора от години предполагат, че водата се изтласква от планината.

Пътеката до Kjerag е сертифицирана като Norwegian Scenic Hikes.

Как да стигнете до Kjerag с ферибот, автобус и кола

През лятото можете да стигнете до Kjerag, като вземете туристическия ферибот до Lysebotn и след това отидете с кола или такси до Øygardstøl, началната точка на пътуването. В разгара на сезона можете също да отидете с автобус от Ставангер до Øygardstøl (Go Fjords).

Ако имате собствена кола, можете или да вземете ферибота, или да карате през Sirdal до Lysebotn (затворен път през зимата от около октомври до май).
Има паркинг срещу такса в Øygardstøl. Ако пътувате без кола, има няколко възможности за коли под наем в региона. Възможно е да вземете колата си под наем от международното летище Ставангер, Сола.

Сезон: май – октомври. Не ходете до Kjerag през зимата! Извън сезона трябва да се разходите с водач сред природата.
Време: 5-6 часа отиване и връщане
Разстояние: Общо 11 км

Поход до Kjerag


Екскурзията започва от паркинга (с такса) в Øygardstøl южно от Lysefjord от Lysevegen над Lysebotn. Тук се намира обслужващ обект с тоалетни и туристическа информация.
Взискателната пътека ще ви отведе нагоре и надолу по хълмисти планински върхове, а разликата в надморската височина е 750 метра. Винаги е важно да се вземат предпазни мерки за времето. Ако в планината има сняг, не се препоръчва да правите преход или трябва да използвате водач от природата. Не забравяйте добрите обувки, за предпочитане планински обувки, топло облекло, храна и напитки. Ако времето показва трудни условия, моля, използвайте щеки за ходене/ски по време на прехода. Необходима е обща добра физическа подготовка. За да избегнете загубата на дневна светлина при похода на връщане, не трябва да тръгвате на този поход твърде късно през деня. Информирайте се за времето за залез, както и за други метеорологични условия.

Изживейте Kjerag от фиорда

Kjerag е също толкова впечатляващ, гледан от фиорда, или от ферибот, или от лодка за разглеждане на забележителности. Можете да зърнете на 1000 метра над вас. А ако сте горе – и ако сте наистина смели – погледнете надолу…

А сега можете да хвърлите око и на този впечатляващ видеоклип:

истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Съчетание от минерална и морска вода в Sunny Day Resort

С уникалното съчетание на морска и минерална вода, разположен на площ от 106 декара сред величествен парк с богата иглолистна и широколистна растителност, вековни дървета, чисти и златисти пясъци, SUNNY DAY RESORT е сред претендентите за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. […]

прочетете повече