fbpx

“Стълбището” с Колин Фърт по HBO Max

Оригиналният  HBO Мах мини сериал от осем епизода „Стълбището“ с участието на Колин Фърт и Тони Колет вече може да се гледа в www.hbomax.com, нов епизод излиза всeки петък – до 10 юни.

Базиран на реална история и криминален случай, “Стълбището”, изследва  живота на Майкъл Питърсън (Фърт), неговото семейство и подозрителната смърт на съпругата му Катлийн Питърсън (Колет), случила се на 9 декември 2001 година в Северна Каролина. HBO сериалът е дело на Антонио Кампос („The devil all the time“ с Том Холанд и Робърт Патисън).

Една декемврийската нощ през 2001 г. Майкъл Питърсън сигнализира, че съпругата му е претърпяла инцидент. Екипът, дошъл на място я намира мъртва с множество фрактури в дъното на стълбището в дома на семейството в Северна Каролина. Версията на съпруга е, че е паднала сама, но аутопсията веднага постави под съмнение разказа на Майкъл Питърсън. Според доклада Катлийн е претърпяла множество травми на главата и шията. В резултат на това тя кърви до смърт между 90 минути и два часа след настъпването на травмата. Раните и обстоятелствата около случката поставят началото на едно от най-странните съдебни дела в американската история.

Колин Фърт споделя за работата си по ролята, в която влиза в образа на Майкъл Питърсън – „това беше уникално в моя опит, тъй като е предизвикателно да се изгради образа на реален герой, който до известна степен е труден за разбиране от моя гледна точка. Има толкова много материал по случая, документални кадри и интервюта, които Питърсън е давал. Това беше изходната ми точка и не исках да имитирам нещо или да асимилирам неговите маниери. Просто търсих маркери. Чудех се какво можете да разберете за даден човек от начина, по който говори, от начина, по който изразява нещата, чрез езика на тялото и подобни неща. В крайна сметка работата на актьора е изцяло това – някой друг е написал думите в сценария, но начинът, по който се казват, може да бъде много красноречив, наистина.“

В ролите, освен Колин Фърт и Тони Колет ще видим Майкъл Стълбарг, Жулиет Бинош, Дейн ДеХаан, Оливия ДеДжондж, Розмари ДеУит, Тим Гуини, Патрик Шварценегер, Софи Търнър, Винсент Верминьон, Одеса Йънг и Паркър Поузи.

По-голямата част от сцените не са просто драматизации или пресъздаване на документалния филм и фактите по случая. Бяхме много заинтересовани от това, което се случва до нощта на смъртта на Катлийн и след това, когато няма документални доказателства. Така че наистина не се опитвахме да пресъздадем драматизирано нещо, което сте виждали. Искахме да създадем изцяло нова история.“ , споделя сценаристът и режисьор Антонио Кампос.

“Стълбището” е  копродуциран от Annapurna Television. Сценарист и изпълнителен продуцент от Антонио Кампос и Маги Кон. Кампос режисира шест от епизодите, а Лий Джаниак – два.

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More