fbpx

“Стълбището” с Колин Фърт по HBO Max

Оригиналният  HBO Мах мини сериал от осем епизода „Стълбището“ с участието на Колин Фърт и Тони Колет вече може да се гледа в www.hbomax.com, нов епизод излиза всeки петък – до 10 юни.

Базиран на реална история и криминален случай, “Стълбището”, изследва  живота на Майкъл Питърсън (Фърт), неговото семейство и подозрителната смърт на съпругата му Катлийн Питърсън (Колет), случила се на 9 декември 2001 година в Северна Каролина. HBO сериалът е дело на Антонио Кампос („The devil all the time“ с Том Холанд и Робърт Патисън).

Една декемврийската нощ през 2001 г. Майкъл Питърсън сигнализира, че съпругата му е претърпяла инцидент. Екипът, дошъл на място я намира мъртва с множество фрактури в дъното на стълбището в дома на семейството в Северна Каролина. Версията на съпруга е, че е паднала сама, но аутопсията веднага постави под съмнение разказа на Майкъл Питърсън. Според доклада Катлийн е претърпяла множество травми на главата и шията. В резултат на това тя кърви до смърт между 90 минути и два часа след настъпването на травмата. Раните и обстоятелствата около случката поставят началото на едно от най-странните съдебни дела в американската история.

Колин Фърт споделя за работата си по ролята, в която влиза в образа на Майкъл Питърсън – „това беше уникално в моя опит, тъй като е предизвикателно да се изгради образа на реален герой, който до известна степен е труден за разбиране от моя гледна точка. Има толкова много материал по случая, документални кадри и интервюта, които Питърсън е давал. Това беше изходната ми точка и не исках да имитирам нещо или да асимилирам неговите маниери. Просто търсих маркери. Чудех се какво можете да разберете за даден човек от начина, по който говори, от начина, по който изразява нещата, чрез езика на тялото и подобни неща. В крайна сметка работата на актьора е изцяло това – някой друг е написал думите в сценария, но начинът, по който се казват, може да бъде много красноречив, наистина.“

В ролите, освен Колин Фърт и Тони Колет ще видим Майкъл Стълбарг, Жулиет Бинош, Дейн ДеХаан, Оливия ДеДжондж, Розмари ДеУит, Тим Гуини, Патрик Шварценегер, Софи Търнър, Винсент Верминьон, Одеса Йънг и Паркър Поузи.

По-голямата част от сцените не са просто драматизации или пресъздаване на документалния филм и фактите по случая. Бяхме много заинтересовани от това, което се случва до нощта на смъртта на Катлийн и след това, когато няма документални доказателства. Така че наистина не се опитвахме да пресъздадем драматизирано нещо, което сте виждали. Искахме да създадем изцяло нова история.“ , споделя сценаристът и режисьор Антонио Кампос.

“Стълбището” е  копродуциран от Annapurna Television. Сценарист и изпълнителен продуцент от Антонио Кампос и Маги Кон. Кампос режисира шест от епизодите, а Лий Джаниак – два.

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече