fbpx

Съвети за безопасно пързаляне с шейни

Когато започне да вали сняг, можете да сте сигурни, че децата от всички възрасти ще искат да се излязат с  шейни навън. Или ако се на зимна ваканция – карането на ски и шейните са неотменни атракции. Като родители е важно да знаем, че тръпката от спускането по снежен, заледен хълм може бързо да се превърне от забавление в трагедия. Защото например всяка година в спешните отделения в САЩ се лекуват приблизително 45 000 наранявания при шейни. За да предотвратите нараняване във вашия квартал, винаги помнете тези съвети за безопасност:

 • Уверете се, че децата носят каска, когато карат шейна. Много наранявания на главата се получават, защото децата често карат с главата напред.
 • Винаги наблюдавайте малките деца, когато карат шейни.
 • Научете децата да се изтърколят от шейната, която не могат да я спрат. Кажете им да не се тревожат какво ще се случи с шейната, когато се търкулнат от нея. Вие ще им помогнете после да си я вземат от ниската част на хълма.
 • Уверете се, че децата са облечени топло и че носят тежки ръкавици и ботуши, за да предотвратят порязвания, натъртвания и измръзване. Ако се намокрят, насърчете ги да влязат вкъщи за сухи дрехи.
 • За деца на възраст от 6 до 12 години се препоръчват „управляеми” дървени шейни с гъвкави метални пътеки. Проверявайте често шейната, за да се уверите, че все още е в добро състояние и научете децата да ви кажат, ако претърпят инцидент.
 • Вътрешни гуми, „чинии” и снежни дискове не се препоръчват за пързаляне поради бързата скорост, която развиват и липсата на възможности за управление.
 • Намерете безопасна среда за спускане с шейни за децата. Избягвайте стръмни хълмове (добре е наклонът на хълма да бъде 30 градуса или по-малко), скали, скалисти хълмове, улицата, алеите, заледени повърхности (не можете да управлявате или да спирате на лед) и зони с дървета, стени или автомобили. .
 • Не позволявайте на децата да карат шейни в тъмни или слабо осветени места.
 • Уверете се, че децата разбират, че карането на шейна, теглена зад движещо се превозно средство, е изключително опасно.
 • Кажете на децата никога да не се качват на снежен бряг – може да има скрити опасности като пън или камъни.
 • Никога не употребявайте алкохол или някакви опиати, докато карате шейна или докато наблюдавате деца, които се спускат с шейни.

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече