fbpx

Съвети за безопасно пързаляне с шейни

Когато започне да вали сняг, можете да сте сигурни, че децата от всички възрасти ще искат да се излязат с  шейни навън. Или ако се на зимна ваканция – карането на ски и шейните са неотменни атракции. Като родители е важно да знаем, че тръпката от спускането по снежен, заледен хълм може бързо да се превърне от забавление в трагедия. Защото например всяка година в спешните отделения в САЩ се лекуват приблизително 45 000 наранявания при шейни. За да предотвратите нараняване във вашия квартал, винаги помнете тези съвети за безопасност:

 • Уверете се, че децата носят каска, когато карат шейна. Много наранявания на главата се получават, защото децата често карат с главата напред.
 • Винаги наблюдавайте малките деца, когато карат шейни.
 • Научете децата да се изтърколят от шейната, която не могат да я спрат. Кажете им да не се тревожат какво ще се случи с шейната, когато се търкулнат от нея. Вие ще им помогнете после да си я вземат от ниската част на хълма.
 • Уверете се, че децата са облечени топло и че носят тежки ръкавици и ботуши, за да предотвратят порязвания, натъртвания и измръзване. Ако се намокрят, насърчете ги да влязат вкъщи за сухи дрехи.
 • За деца на възраст от 6 до 12 години се препоръчват „управляеми” дървени шейни с гъвкави метални пътеки. Проверявайте често шейната, за да се уверите, че все още е в добро състояние и научете децата да ви кажат, ако претърпят инцидент.
 • Вътрешни гуми, „чинии” и снежни дискове не се препоръчват за пързаляне поради бързата скорост, която развиват и липсата на възможности за управление.
 • Намерете безопасна среда за спускане с шейни за децата. Избягвайте стръмни хълмове (добре е наклонът на хълма да бъде 30 градуса или по-малко), скали, скалисти хълмове, улицата, алеите, заледени повърхности (не можете да управлявате или да спирате на лед) и зони с дървета, стени или автомобили. .
 • Не позволявайте на децата да карат шейни в тъмни или слабо осветени места.
 • Уверете се, че децата разбират, че карането на шейна, теглена зад движещо се превозно средство, е изключително опасно.
 • Кажете на децата никога да не се качват на снежен бряг – може да има скрити опасности като пън или камъни.
 • Никога не употребявайте алкохол или някакви опиати, докато карате шейна или докато наблюдавате деца, които се спускат с шейни.

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More