fbpx

Съвети за безопасно пързаляне с шейни

Когато започне да вали сняг, можете да сте сигурни, че децата от всички възрасти ще искат да се излязат с  шейни навън. Или ако се на зимна ваканция – карането на ски и шейните са неотменни атракции. Като родители е важно да знаем, че тръпката от спускането по снежен, заледен хълм може бързо да се превърне от забавление в трагедия. Защото например всяка година в спешните отделения в САЩ се лекуват приблизително 45 000 наранявания при шейни. За да предотвратите нараняване във вашия квартал, винаги помнете тези съвети за безопасност:

 • Уверете се, че децата носят каска, когато карат шейна. Много наранявания на главата се получават, защото децата често карат с главата напред.
 • Винаги наблюдавайте малките деца, когато карат шейни.
 • Научете децата да се изтърколят от шейната, която не могат да я спрат. Кажете им да не се тревожат какво ще се случи с шейната, когато се търкулнат от нея. Вие ще им помогнете после да си я вземат от ниската част на хълма.
 • Уверете се, че децата са облечени топло и че носят тежки ръкавици и ботуши, за да предотвратят порязвания, натъртвания и измръзване. Ако се намокрят, насърчете ги да влязат вкъщи за сухи дрехи.
 • За деца на възраст от 6 до 12 години се препоръчват „управляеми” дървени шейни с гъвкави метални пътеки. Проверявайте често шейната, за да се уверите, че все още е в добро състояние и научете децата да ви кажат, ако претърпят инцидент.
 • Вътрешни гуми, „чинии” и снежни дискове не се препоръчват за пързаляне поради бързата скорост, която развиват и липсата на възможности за управление.
 • Намерете безопасна среда за спускане с шейни за децата. Избягвайте стръмни хълмове (добре е наклонът на хълма да бъде 30 градуса или по-малко), скали, скалисти хълмове, улицата, алеите, заледени повърхности (не можете да управлявате или да спирате на лед) и зони с дървета, стени или автомобили. .
 • Не позволявайте на децата да карат шейни в тъмни или слабо осветени места.
 • Уверете се, че децата разбират, че карането на шейна, теглена зад движещо се превозно средство, е изключително опасно.
 • Кажете на децата никога да не се качват на снежен бряг – може да има скрити опасности като пън или камъни.
 • Никога не употребявайте алкохол или някакви опиати, докато карате шейна или докато наблюдавате деца, които се спускат с шейни.

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече