fbpx

Съвети за безопасно пътуване в Ангола

столица: Луанда
население: 31 милиона
валута: анголска кванза
международен код за набиране: +244
езици: португалски (официален), умбунду, кимбунду, киконго
ел. напрежение: 230V
време: GMT+1

Ангола има красива природа, но заради продължилата дълго време гражданска война и заради голямата бедноист, трябва да имате едно наум, ако попаднете като турист там.

Престъпността

В Ангола има високо ниво на насилствена престъпност, особено в столицата Луанда. Въоръжените грабежи, нападения, кражби на автомобили и грабежи са често срещани. Инцидентите могат да се случат по всяко време на деня, но са по-разпространени през нощта.

Препоръчва се да не пътуват извън столицата Луанда, освен ако не сте предриели необходимите мерки за сигурност. Избягвайте използването на обществен транспорт, включително „candongueiros“ или „taxistas“ (тип “маршрутки”).

Препоръчва се също да избягвате да ходите сами и да пътувате по тъмно и в изолирани райони. Избягвайте да се разхождате между барове и ресторанти през нощта на Илха, близо до Луанда. Трябва да избягвате показването или носенето на предмети, които изглеждат ценни, като мобилни устройства и бижута. Бъдете особено внимателни, когато теглите пари от банкомати или обменяте пари в брой.

Не трябва да оказвате съпротива, ако сте жертва на въоръжен грабеж, кражба на кола или грабеж, тъй като това може да доведе до ескалация на насилието. Дребни престъпления като джебчии кражби се случват често, включително и на терминалите за пристигане и заминаване на летището в Луанда.

Отвличане

Отвличания са се случвали в Ангола, включително в и около Луанда, като чужденците са били отвеждани от превозното им средство от престъпници, мотивирани от финансова печалба чрез искания за откуп. Когато пътувате с кола, препоръчително е да държите вратите заключени, прозорците винаги вдигнати и да не държите на видно място ценни предмети от погледа. Внимавайте при всеки опит автомобилът ви да бъде.

Общи съвети за пътуване

Правителството на Ангола ограничи влизането на чужденци в районите за производство на диаманти в провинциите Северна и Южна Лунда. Наличието на диаманти повишава нивата на престъпност и бандитизъм. Изисква се официална документация, даваща разрешение за пътуване до тези зони. Неспазването на тези изисквания може да доведе до задържане или ограничаване на вашите движения.

Снимането на правителствени сгради е забранено и може да доведе до задържането ви. Ако се съмнявате, по-добре не правете снимка.

Не забравяйте да носите със себе си документ за самоличност, тъй като полицейските и военните контролно-пропускателни пунктове са често срещани. Непредставянето на такъв може да доведе до глоба или арест.

В Ангола има ограничен брой банкомати и кредитни карти се приемат само в ограничен брой хотели и ресторанти.

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More