fbpx

Съвети за вашето лятно пътуване

Летният сезон на пътувания е на път да започне — и тази година нещата изглеждат коренно различно.

Ограниченията в туристическите горещи точки се разхлабват, правилата за маски при полетите се променят и все повече хора правят планове за ваканцията си.

Как да подходим към пътуването това лято?

Прогнозите са, че много хора за пръв път от няколко години ще планират пътуване и очакванията им за тази лятна екскурзия вероятно ще са твърде високи.

Има вече доста клипчета в Instagram и TikTok, в които човек е на летището или в дома си и поставя ръка пред камерата, а след това я маха и – вече или е на плажа, или пред Айфеловата кула, например. Но тези клипчета не показват реалността и трудната част от самото пътуване. Извън видеата в социалните мрежи не става така – просто да щракнете с пръсти и да се озовете на плажа.

Ако сте били на път по време на пандемията, вероятно сте свикнали с алтернативна вселена на пътуване, където самолетите са празни, цените не са високи и всеки прави всичко възможно, за да вземе парите ви по най-добрия начин. Този свят определено свърши.

Хората трябва да помнят, че ваканциите са изморителни, времето е непредсказуемо, а опашките могат да бъдат дълги. През лятото всички отново ще започнат масово да пътуват и просто няма начин ваканцията ви да бъде точно както сте си мечтали. Така че бъдете готови за това.

Неотдавна турист до Халифакс, Канада беше публикувал пост, че не е  могъл да намери никаква кола под наем там. Били свършили. И това показва бума на пътуващите, който вече е започнал. Връщаме се към „нормалното“ по много начини, но нещата все още са малко изкривени.  Отделните индустрии, както и търсенето и предлагането все още се променят.

Добре е също така да знаете от какъв вид здравна застраховка имате нужда, когато пътувате. Очевидно това сега е още по-важно, след рестрикциите по време на CIVID пандемията. А ако имате застраховка, добре е да знаете какви документи ще ви трябват, ако се наложи да отидете в болницата, както и това трябва ли да имате кредитна карта, която можете да ползвате, ако се налага да платите предварително.

Някои други съвети

Сайтовете за букинг може би няма да са доволни от тази препоръка, но най-добре е  да резервирайте директно в хотела и да запазите полет  директно от авиокомпанията, която ще ползвате.  Така потенциално е много по-лесно да направите промени, ако се наложи. Ако намерите страхотна сделка чрез друг сайт и не можете да я направите при директна покупка, резервирайте я, но имайте предвид, че добавяте малко риск към вашата ваканция.

Също така хората се опитват да се впишат твърде много в деня си. Ако планирате седемдневно пътуване, мислете за него като за петдневно пътуване, защото неизбежно ще изпитате някои закъснения – при полета, при придвижването от летището до хотела или от хотела до летището…  Направете си списък с нещата, които в идеалния случай бихте искали да направите, но бъдете готови да промените плановете си, ако се появи нещо по-добро.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече