fbpx

„Сънят на сезоните“ – представление за слушане

Представлението за слушане „Сънят на сезоните“ ще има своята радиопремиера на 29 октомври от 21:30 ч. в предаването “Аларма” по програма “Христо Ботев” на Българското национално радио. След премиерата представлението ще може да бъде слушано онлайн в сайта “Сторник” (stornik.org).

Автор на идеята и концепцията на “Сънят на сезоните” е актрисата Мануела Саркисян. Произведението е вдъхновено от житейски истории на възрастни хора, интервюирани през април тази година в 10 населени места – с. Климент и Каравелово в община Карлово, с. Гъбене, Враниловци, Драгановци и Яворец в община Габрово, с. Сухозем в община Калояново, в градовете Плачковци, Етрополе и София. Интервюиращ е Момчил Цонев – журналист, писател и създател на историческия сайт “Сторник”.

В разговорите с възрастните хора екипът търси преломни моменти в живота, примери за извор на сила, смисъла зад появата на трудности, бушуващи чувства и преживявания. Така се събира огромен материал от лични разкази, дори споделени поетични и прозаични произведения, които стават вдъхновение при създаването на драматургичния текст на пиесата, чийто автор е Радослав Чичев – радиожурналист и писател.

В „Сънят на сезоните“ има 5 главни действащи лица. В ролите влизат актьорите Маргарита Петрова, Веселин Петров и Мануела Саркисян, както и самият драматург Радослав Чичев и Василена Камбурова, която е само на 7 години. Музиката и звуковата среда в представлението са създадени от Александър Евтимов – Шаманчето и Александър Даниел. Художник на визията на материалите за произведението е Миглена Папазова.

Освен самото аудиопредставление, в сайта “Сторник” (stornik.org) ще могат да бъдат гледани и документалните видеоинтервюта с възрастни хора. Сайтът е създаден именно, за да събира, дигитализира и популяризира лични, семейни, родови и селищни истории, както и народни обичаи, стари думи и песни и др.

Зад първоначалния импулс и мотивацията за проекта се крие силна връзка на екипа с възрастните родители и осъзнаването, че те често имат нужда просто да бъдат изслушани; да усетят, че има на кого да споделят опита, разказите и спомените си.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” и в партньорство с две инициативи, които свързват младежи с възрастни хора в села от различни краища у нас – “Приеми ме на село” на Община Габрово и “Резиденция Баба”, вестник “Трета възраст” и “Фотопавилион”. 

За повече информация: във Facebook https://www.facebook.com/events/3055906018058652 и на сайта “Сторник” – https://stornik.org/ .  

изкуство любопитно

HBO Max с документална поредица “Домът, който драконите издигнаха”

„Домът, който драконите издигнаха“ е документална поредица от 10 части, която ни потапя в създаването на първия сезон на награждавания HBO сериал Домът на дракона. С над 100 интервюта, поредицата предоставя четири часа и половина ексклузивно съдържание зад кулисите, документирайки 10-месечния процес на снимки и преместване от локация на локация в четири държави на актьорите и […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Бляскаво шоу от Rianna на полуверемето на Super Bowl 2023

След пет дълги години отсъствие от музиката Rihanna се завърна на сцената с единствено по рода си концерт в полувремето на Super Bowl LVII – финалът на първенството на Националната футболна лига на САЩ на стадиона State Farm в Аризона. В рамките на 13 минути и пред 100 милиона зрители, певицата напомни на света защо е заслужила признанието си на музикална […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Санремо 2023: Победителят е Марко Менгони

Марко Менгони спечели Санремо 2023 след неколкодневно шоу, завършило в ранните часове на неделя. Ето финалните резултатите: Марко Менгони – Due ViteLazza – CenereMr Rain – SupereroiUltimo – АлбаТананай – Танго Менгони стана известен през 2009 г., след като спечели третия сезон на X Factor. Оттогава той е продал над 2,8 милиона записа в Италия. […]

прочетете повече