fbpx

С куче в колата – какво трябва да знаем

Имате ли куче, което обича да се вози с автомобила? За разлика от котките или златните рибки, кучетата обикновено обичат да тръгнат по пътя със своите стопани, но ако не сте подготвени, шофирането с вашия домашен любимец може да се превърне в голямо изпитание.

Не е добре да оставяме кученцето да се движи свободно в колата, защото в случай на авария или внезапно спиране, вашият най-добър приятел може да излети от колата – през предното стъкло или да удари и да се нарани друг пътник.

Не е необичайно да видим домашните любимци неограничени в колите, седнали в скута на шофьора или провесили глава през отворен прозорец, но тези ситуации могат да завършат с инцидент или сериозно нараняване.

Общо правило е, че домашните любимци трябва да се държат далеч от водача, за да се избегне разсейването и да се ограничават по подходящ начин, за да не напускат превозното средство.

Полезни съвети

Добре е да следвате тези правила, за да предпазите вашия домашен любимец, пътниците и себе си, когато тръгвате на път.

Водачите не могат да шофират с домашни любимци в скута си.

Домашните любимци трябва да се държат в подходяща зона на превозното средство: на задната седалка на лек автомобил, зад товарна бариера в комби или SUV или привързани или затворени в клетка, ако са на задната част на колата.

Кучетата не могат да се държат в багажника на кола, тип седан.

Домашните любимци не трябва да бъдат подлагани на неразумен или ненужен стрес или страдание.

Аксесоари, които могат да опазят всички в безопасност

Ако сте загрижени и искате да гарантирате, че вашето куче и пътници се съхраняват в оптимална безопасност, можете да закупите различни аксесоари.

Коланите за кучета не само ще спрат вашия любимец да разсейва вниманието, но и ще му попречат да се литне във въздуха при внезапно спиране или да скачи през прозореца и да се нарани или да причини сериозни пътни инциденти.

Коланите работят, като закрепват кучето ви чрез приставка за предпазен колан и винаги трябва да се използват на задните седалки. Някои производители на автомобили дори доставят специално проектирани колани за колата.

Ако предпочитате да държите кученцето си в багажната зона на вашата кола или SUV и предпочитате да не го държите заключено в контейнер за пътуване, тогава се поинтересувайте за други опции.

Други неща, които трябва да имате предвид, когато пътувате с кучета

Разбира се, всеки път, когато пътувате с домашни любимци, правите всичко, което можете, за да гарантирате, че пътуването им е възможно най-удобно и спокойно.

Това означава да имате вода и храна под ръка и да обсъдите опциите с вашия ветеринарен лекар за предотвратяване или справяне с морската болест при кучетата.

Мога ли да оставя кучето си в колата си за няколко минути?

Помислете за момент за вашата кола. Това вътрешно пространство има голям обем въздух, а прозорците му позволяват много слънчева светлина.

Когато е подложено на лъчиста топлина, това въздушно пространство се превръща в пещ. И то бързо. Ако трябва да се запитате „мога ли да оставя кучето си в колата?“, отговорът със сигурност е “Не”.

Температурата на околната среда в затворен автомобил в слънчев ден от 20 градуса по Целзий може да се удвои за по-малко от десет минути и да се повиши до 60 градуса C в рамките на 30 минути.

Дори в слънчев ден от 15 градуса, вътрешните температури могат да достигнат опасни нива.

Проучванията показват също, че дори отварянето на прозорците, за да се охлади колата, е неефективно, тъй като температурите все още бързо ще се повишат до 80 процента от максималната.

Тези температури са неприятни и потенциално опасни за хората за кратък период от време, но са много по-лоши за кучетата, които не могат да обработват топлината толкова ефективно, колкото ние. Експерти изчисляват, че кучето може да умре от причини, свързани с топлината, само за шест минути!

Кучетата, оставени в колите, са особено изложени на риск, защото не се потят, и се задъхват, плезейки си езика, който действа като проводник за охлаждане на кръвта.

Ако въздухът наоколо е твърде горещ, особено ако няма достъп до вода, кучето е физически неспособно да регулира телесната си температура.

Само за няколко минути – времето, необходимо да вземете нещо от магазина, куче, оставено в гореща кола, може да умре от мъчителна смърт.

Затова по-добре оставете кучето си вкъщи. В някои щати на САЩ, ако стопанинът бъде хванат, че е оставил куче заключено в кола и по този начин му причинявате страдание, може да бъде глобен до 50 000 долара или да го обвинят за жестокост към животни от зоополицията.

Надяваме се, че сме ви били полезни.

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече