fbpx

С куче в колата – какво трябва да знаем

Имате ли куче, което обича да се вози с автомобила? За разлика от котките или златните рибки, кучетата обикновено обичат да тръгнат по пътя със своите стопани, но ако не сте подготвени, шофирането с вашия домашен любимец може да се превърне в голямо изпитание.

Не е добре да оставяме кученцето да се движи свободно в колата, защото в случай на авария или внезапно спиране, вашият най-добър приятел може да излети от колата – през предното стъкло или да удари и да се нарани друг пътник.

Не е необичайно да видим домашните любимци неограничени в колите, седнали в скута на шофьора или провесили глава през отворен прозорец, но тези ситуации могат да завършат с инцидент или сериозно нараняване.

Общо правило е, че домашните любимци трябва да се държат далеч от водача, за да се избегне разсейването и да се ограничават по подходящ начин, за да не напускат превозното средство.

Полезни съвети

Добре е да следвате тези правила, за да предпазите вашия домашен любимец, пътниците и себе си, когато тръгвате на път.

Водачите не могат да шофират с домашни любимци в скута си.

Домашните любимци трябва да се държат в подходяща зона на превозното средство: на задната седалка на лек автомобил, зад товарна бариера в комби или SUV или привързани или затворени в клетка, ако са на задната част на колата.

Кучетата не могат да се държат в багажника на кола, тип седан.

Домашните любимци не трябва да бъдат подлагани на неразумен или ненужен стрес или страдание.

Аксесоари, които могат да опазят всички в безопасност

Ако сте загрижени и искате да гарантирате, че вашето куче и пътници се съхраняват в оптимална безопасност, можете да закупите различни аксесоари.

Коланите за кучета не само ще спрат вашия любимец да разсейва вниманието, но и ще му попречат да се литне във въздуха при внезапно спиране или да скачи през прозореца и да се нарани или да причини сериозни пътни инциденти.

Коланите работят, като закрепват кучето ви чрез приставка за предпазен колан и винаги трябва да се използват на задните седалки. Някои производители на автомобили дори доставят специално проектирани колани за колата.

Ако предпочитате да държите кученцето си в багажната зона на вашата кола или SUV и предпочитате да не го държите заключено в контейнер за пътуване, тогава се поинтересувайте за други опции.

Други неща, които трябва да имате предвид, когато пътувате с кучета

Разбира се, всеки път, когато пътувате с домашни любимци, правите всичко, което можете, за да гарантирате, че пътуването им е възможно най-удобно и спокойно.

Това означава да имате вода и храна под ръка и да обсъдите опциите с вашия ветеринарен лекар за предотвратяване или справяне с морската болест при кучетата.

Мога ли да оставя кучето си в колата си за няколко минути?

Помислете за момент за вашата кола. Това вътрешно пространство има голям обем въздух, а прозорците му позволяват много слънчева светлина.

Когато е подложено на лъчиста топлина, това въздушно пространство се превръща в пещ. И то бързо. Ако трябва да се запитате „мога ли да оставя кучето си в колата?“, отговорът със сигурност е “Не”.

Температурата на околната среда в затворен автомобил в слънчев ден от 20 градуса по Целзий може да се удвои за по-малко от десет минути и да се повиши до 60 градуса C в рамките на 30 минути.

Дори в слънчев ден от 15 градуса, вътрешните температури могат да достигнат опасни нива.

Проучванията показват също, че дори отварянето на прозорците, за да се охлади колата, е неефективно, тъй като температурите все още бързо ще се повишат до 80 процента от максималната.

Тези температури са неприятни и потенциално опасни за хората за кратък период от време, но са много по-лоши за кучетата, които не могат да обработват топлината толкова ефективно, колкото ние. Експерти изчисляват, че кучето може да умре от причини, свързани с топлината, само за шест минути!

Кучетата, оставени в колите, са особено изложени на риск, защото не се потят, и се задъхват, плезейки си езика, който действа като проводник за охлаждане на кръвта.

Ако въздухът наоколо е твърде горещ, особено ако няма достъп до вода, кучето е физически неспособно да регулира телесната си температура.

Само за няколко минути – времето, необходимо да вземете нещо от магазина, куче, оставено в гореща кола, може да умре от мъчителна смърт.

Затова по-добре оставете кучето си вкъщи. В някои щати на САЩ, ако стопанинът бъде хванат, че е оставил куче заключено в кола и по този начин му причинявате страдание, може да бъде глобен до 50 000 долара или да го обвинят за жестокост към животни от зоополицията.

Надяваме се, че сме ви били полезни.

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече