fbpx

Танзанийски писател с Нобел за литература

Нобеловата награда за литература е присъдена на писателя Абдулразак Гурна за „безкомпромисното и състрадателно проникване в ефектите на колониализма и съдбата на бежанците в пропастта между култури и континенти“, съобщиха днес от Академията.

Гурна, израснал на един от островите на Занзибар и пристигнал в Англия като бежанец през 60-те години на ХХ век, е автор на 10 романа, както и поредица разкази. Андерс Олсон, председател на Нобеловия комитет, каза, че романите на танзанийския писател, от дебюта му „Спомен за заминаването“ – за неуспешно въстание в родината му, до най-новия му, „великолепен“, „Afterlives“, „отстъпват от стереотипните описания и отварят погледа ни към културното разнообразие на Източна Африка, непозната за мнозина в други части на света ”.

Досега никой тъмнокож африкански писател не е печелил наградата след Воле Соинка през 1986 г. Гурна е първият танзанийски писател, спечелил Нобелова награда.

Като писател Гурна „последователно и с голямо състрадание прониква в последиците от колониализма в Източна Африка и в неговите последици върху живота на изкоренени и мигриращи хора“, коментира още Олсън пред журналисти в Стокхолм.

Гурна е бил в кухнята, когато е научил, че печели, а комисията е провела „дълъг и много положителен“ разговор с него. Неговият дългогодишен редактор Александра Прингъл от Bloomsbury, заяви, че победата на Гурна е „най-заслужена“ за писател, който преди това не е получил признание за работата си.

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече