fbpx

Танзанийски писател с Нобел за литература

Нобеловата награда за литература е присъдена на писателя Абдулразак Гурна за „безкомпромисното и състрадателно проникване в ефектите на колониализма и съдбата на бежанците в пропастта между култури и континенти“, съобщиха днес от Академията.

Гурна, израснал на един от островите на Занзибар и пристигнал в Англия като бежанец през 60-те години на ХХ век, е автор на 10 романа, както и поредица разкази. Андерс Олсон, председател на Нобеловия комитет, каза, че романите на танзанийския писател, от дебюта му „Спомен за заминаването“ – за неуспешно въстание в родината му, до най-новия му, „великолепен“, „Afterlives“, „отстъпват от стереотипните описания и отварят погледа ни към културното разнообразие на Източна Африка, непозната за мнозина в други части на света ”.

Досега никой тъмнокож африкански писател не е печелил наградата след Воле Соинка през 1986 г. Гурна е първият танзанийски писател, спечелил Нобелова награда.

Като писател Гурна „последователно и с голямо състрадание прониква в последиците от колониализма в Източна Африка и в неговите последици върху живота на изкоренени и мигриращи хора“, коментира още Олсън пред журналисти в Стокхолм.

Гурна е бил в кухнята, когато е научил, че печели, а комисията е провела „дълъг и много положителен“ разговор с него. Неговият дългогодишен редактор Александра Прингъл от Bloomsbury, заяви, че победата на Гурна е „най-заслужена“ за писател, който преди това не е получил признание за работата си.

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More