fbpx

Танзанийски писател с Нобел за литература

Нобеловата награда за литература е присъдена на писателя Абдулразак Гурна за „безкомпромисното и състрадателно проникване в ефектите на колониализма и съдбата на бежанците в пропастта между култури и континенти“, съобщиха днес от Академията.

Гурна, израснал на един от островите на Занзибар и пристигнал в Англия като бежанец през 60-те години на ХХ век, е автор на 10 романа, както и поредица разкази. Андерс Олсон, председател на Нобеловия комитет, каза, че романите на танзанийския писател, от дебюта му „Спомен за заминаването“ – за неуспешно въстание в родината му, до най-новия му, „великолепен“, „Afterlives“, „отстъпват от стереотипните описания и отварят погледа ни към културното разнообразие на Източна Африка, непозната за мнозина в други части на света ”.

Досега никой тъмнокож африкански писател не е печелил наградата след Воле Соинка през 1986 г. Гурна е първият танзанийски писател, спечелил Нобелова награда.

Като писател Гурна „последователно и с голямо състрадание прониква в последиците от колониализма в Източна Африка и в неговите последици върху живота на изкоренени и мигриращи хора“, коментира още Олсън пред журналисти в Стокхолм.

Гурна е бил в кухнята, когато е научил, че печели, а комисията е провела „дълъг и много положителен“ разговор с него. Неговият дългогодишен редактор Александра Прингъл от Bloomsbury, заяви, че победата на Гурна е „най-заслужена“ за писател, който преди това не е получил признание за работата си.

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече