Танзанийски писател с Нобел за литература

Нобеловата награда за литература е присъдена на писателя Абдулразак Гурна за „безкомпромисното и състрадателно проникване в ефектите на колониализма и съдбата на бежанците в пропастта между култури и континенти“, съобщиха днес от Академията.

Гурна, израснал на един от островите на Занзибар и пристигнал в Англия като бежанец през 60-те години на ХХ век, е автор на 10 романа, както и поредица разкази. Андерс Олсон, председател на Нобеловия комитет, каза, че романите на танзанийския писател, от дебюта му „Спомен за заминаването“ – за неуспешно въстание в родината му, до най-новия му, „великолепен“, „Afterlives“, „отстъпват от стереотипните описания и отварят погледа ни към културното разнообразие на Източна Африка, непозната за мнозина в други части на света ”.

Досега никой тъмнокож африкански писател не е печелил наградата след Воле Соинка през 1986 г. Гурна е първият танзанийски писател, спечелил Нобелова награда.

Като писател Гурна „последователно и с голямо състрадание прониква в последиците от колониализма в Източна Африка и в неговите последици върху живота на изкоренени и мигриращи хора“, коментира още Олсън пред журналисти в Стокхолм.

Гурна е бил в кухнята, когато е научил, че печели, а комисията е провела „дълъг и много положителен“ разговор с него. Неговият дългогодишен редактор Александра Прингъл от Bloomsbury, заяви, че победата на Гурна е „най-заслужена“ за писател, който преди това не е получил признание за работата си.

изкуство любопитно

Гай Ричи и Джейсън Стейтъм забъркват шеметна шпионска комедия

Този март емблематичният режисьор и сценарист Гай Ричи (Гепи, Шерлок Холмс, Мъжът от U.N.C.L.E.) и световната екшън звезда Джейсън Стейтъм отново обединяват сили за най-шеметната си колаборация до момента – шпионската комедия Операция Форчън: Троянски кон. В центъра на историята е супер шпионинът Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм), който трябва да попречи на богатия търговец на […]

Read More
изкуство любопитно

Новият филм на Душан Милич “Мрак” на София Филм Фест

Сръбският режисьор Душан Милич е добре познат на българската публика – от времето на неговия пълнометражен дебют „Ягода в супермаркета“ филмите му са представяни в различни програми на София Филм Фест и са предлагани в разпространение у нас. Световната премиера на неговия най-нов филм „Мрак“ е в конкурсната програма на фестивала в Триест тази неделя, […]

Read More
изкуство любопитно

Б.Т.Р. представя „Някога“

 „Някога“ е трети сингъл от последния албум на групата, след ударния старт с едноименната песен  „Пъзел“ и „Не за мен“ с Кирил Маричков и Валди Тотев. Музиката и текстът са на Славчо Николов, аранжимент –  Б.Т.Р.   Снимките на видеото са изцяло на нощен режим, по празните и притихнали софийски улици. Режисьор на клипа е […]

Read More