fbpx

Тежки дни тази седмица! Слънчеви бури удрят Земята!

Боли ли ви глава? Вие ли ви се леко свят? Не сте сами. Такива и други симптоми, като сърцебиене, например, изпитват много хора по земята, заради засилената слънчева активност тези дни. А днес и утре бурите са особено силни.

Следващите два дни земята ще бъде подложена на мощни атаки, тъй като слънцето изстрелва две опасни слънчеви бури към нашата планета. Първият удар представлява изхвърляне на коронална маса, което се очаква да ни връхлети днес, 17 август, и може да предизвика слънчева буря от клас G2. И веднага след това, на 18 август, магнитосферата на нашата планета също ще бъде засегната от някои бързо движещи се слънчеви ветрове, които вероятно ще причинят друга буря, чиято интензивност не може да бъде предвидена.

От една страна, това означава, че ентусиастите на полярното сияние ще се насладят на по-зрелищни небесни светлини, но от друга страна се очакват прекъсвания на радио- и на други комуникации, което ще засегне много хора. И така, колко ужасяващи ще бъдат следващите два дни? Прочетете, за да разберете.

Информацията за предстоящата слънчева буря беше съобщена от SpaceWeather.com, който отбеляза на своя уебсайт: „Малки (G1) до умерени (G2) слънчеви бури са възможни през август. Особено на 17-и, когато се очаква CME да измести магнитното поле на Земята. CME беше изхвърлен в нашата посока онзи ден от „екплозия на тъмна плазма”. Следвайки близо зад CME, поток от високоскоростен слънчев вятър може да ни достигне този август. А на 18-и се увеличават шансовете за слънчева буря.“

Слънчевата буря създава проблеми за Земята

Текущата прогноза отбелязва слънчева буря от клас G2, която определено не е най-лошата, която сме виждали тази година (през месец юни бяха регистрира няколко бури от клас G3), но все пак е в състояние да причини прекъсване на късовълновото радио, както и смущения в GPS връзките, докато бурята продължава. Това означава, че всички самолети, кораби, както и системи, зависими от радиокомуникация и GPS, също могат да бъдат изправени пред смущения. Радиолюбителите също няма да имат достъп до по-ниските честоти.

Но въпреки проблемите, причинени от тази вълна от слънчева буря, нещата все още могат да се влошат много. Слънцето се доближава до пика на своя 11-годишен цикъл и ще достигне максимална си фаза през 2023 г. Тогава се очакват по-тежки слънчеви бури, които дори могат да повредят сателити и да причинят повреди в електропреносната мрежа.

Магнитните бури влияят негативно на човешкия живот, тъй като могат да продължат от няколко часа до няколко дни. Обикновено не са опасни за здравите хора, но има риск от чувство за неразположение и нестабилно състояние при хората с някои състояния. Магнитните бури могат да повлияят на кръвното налягане и на сърдечните проблеми и затова се считат, че са рисков фактор за инсулт.

По принцип не всички хора могат да изпитат влиянието на магнитните бури върху себе си. Само някои могат да почувстват замайване, главоболие, мигрена, чувство за натиск в главата, изтощение, замъгленост. Срещат се проблеми също с дишането, със съня и настроението. Може да се изпитва също чувство, че са минали само няколко минути, а всъщност да е изминал един час или повече, т.е загуба на ориентация. Има немалко случаи, когато много хора са посегнали на своя живот по време на магнитна буря.

За да се намали или избегне неприятното усещане, причинено от магнитните бури, може да прилагат някои методи. Например е добре да се избягва приемът на кофеин и алкохол. Препоръчва се да се пие чиста вода с малко сол и да се яде здравословна храна.

Може да се правят физически и дихателни упражнения, медитация и йога, или да се излезе сред природата, разбира се, на сянка.

пътешествия любопитно

Хайде във Венеция: карнавалът започна!

Карнавалът във Венеция официално се открива днес. Тазгодишната тема на зрелищното събитие е „Отделете време за оригиналните зодиакални знаци“. Това е празник, който се ражда под знака на Лъва на площад Сан Марко с парада за откриване „Original Dreamers“ по Канале Гранде. И ще завърши на 21 февруари, вторник, стараейки се през цялото това време […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Да идем на кино: “Баншите от Инишерин”, с 9 номинации за Оскар

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март ще бъдат връчени за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона Баншите от Инишерин, който беше отличен в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 3 част

Ето и финалните 7 предложения от нашия “летен” списък: Неапол Центърът на Неапол е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, което може да ви даде представа за значението на неговата археологическа история. Неговите църкви, замъци и археологически обекти като Oplotnis придават неземно усещане на града, а храната е сред най-добрите в Италия. Разгледайте Mercato di […]

прочетете повече