fbpx

Тежки дни тази седмица! Слънчеви бури удрят Земята!

Боли ли ви глава? Вие ли ви се леко свят? Не сте сами. Такива и други симптоми, като сърцебиене, например, изпитват много хора по земята, заради засилената слънчева активност тези дни. А днес и утре бурите са особено силни.

Следващите два дни земята ще бъде подложена на мощни атаки, тъй като слънцето изстрелва две опасни слънчеви бури към нашата планета. Първият удар представлява изхвърляне на коронална маса, което се очаква да ни връхлети днес, 17 август, и може да предизвика слънчева буря от клас G2. И веднага след това, на 18 август, магнитосферата на нашата планета също ще бъде засегната от някои бързо движещи се слънчеви ветрове, които вероятно ще причинят друга буря, чиято интензивност не може да бъде предвидена.

От една страна, това означава, че ентусиастите на полярното сияние ще се насладят на по-зрелищни небесни светлини, но от друга страна се очакват прекъсвания на радио- и на други комуникации, което ще засегне много хора. И така, колко ужасяващи ще бъдат следващите два дни? Прочетете, за да разберете.

Информацията за предстоящата слънчева буря беше съобщена от SpaceWeather.com, който отбеляза на своя уебсайт: „Малки (G1) до умерени (G2) слънчеви бури са възможни през август. Особено на 17-и, когато се очаква CME да измести магнитното поле на Земята. CME беше изхвърлен в нашата посока онзи ден от „екплозия на тъмна плазма”. Следвайки близо зад CME, поток от високоскоростен слънчев вятър може да ни достигне този август. А на 18-и се увеличават шансовете за слънчева буря.“

Слънчевата буря създава проблеми за Земята

Текущата прогноза отбелязва слънчева буря от клас G2, която определено не е най-лошата, която сме виждали тази година (през месец юни бяха регистрира няколко бури от клас G3), но все пак е в състояние да причини прекъсване на късовълновото радио, както и смущения в GPS връзките, докато бурята продължава. Това означава, че всички самолети, кораби, както и системи, зависими от радиокомуникация и GPS, също могат да бъдат изправени пред смущения. Радиолюбителите също няма да имат достъп до по-ниските честоти.

Но въпреки проблемите, причинени от тази вълна от слънчева буря, нещата все още могат да се влошат много. Слънцето се доближава до пика на своя 11-годишен цикъл и ще достигне максимална си фаза през 2023 г. Тогава се очакват по-тежки слънчеви бури, които дори могат да повредят сателити и да причинят повреди в електропреносната мрежа.

Магнитните бури влияят негативно на човешкия живот, тъй като могат да продължат от няколко часа до няколко дни. Обикновено не са опасни за здравите хора, но има риск от чувство за неразположение и нестабилно състояние при хората с някои състояния. Магнитните бури могат да повлияят на кръвното налягане и на сърдечните проблеми и затова се считат, че са рисков фактор за инсулт.

По принцип не всички хора могат да изпитат влиянието на магнитните бури върху себе си. Само някои могат да почувстват замайване, главоболие, мигрена, чувство за натиск в главата, изтощение, замъгленост. Срещат се проблеми също с дишането, със съня и настроението. Може да се изпитва също чувство, че са минали само няколко минути, а всъщност да е изминал един час или повече, т.е загуба на ориентация. Има немалко случаи, когато много хора са посегнали на своя живот по време на магнитна буря.

За да се намали или избегне неприятното усещане, причинено от магнитните бури, може да прилагат някои методи. Например е добре да се избягва приемът на кофеин и алкохол. Препоръчва се да се пие чиста вода с малко сол и да се яде здравословна храна.

Може да се правят физически и дихателни упражнения, медитация и йога, или да се излезе сред природата, разбира се, на сянка.

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече