fbpx

Топ 10 на най-красивите скулптури в Италия – 2 част

Днес ви представяме останалите пет от 10-те най-красиви скулптури в любимата Италия.

Мойсей от Микеланджело

Продължаваме с библейската тема сред скулптурите – Мойсей. И да, познахте – отново е на Микеланджело. Можете да видите скулптурата в църквата Сан Пиетро ин Винколи в Рим.

Св. Петроний от Микеланджело

Петроний на Микеланджело може да се види в базиликата Сан Доменико в Болоня.

Това е едно от по-малките му произведения и местоположението му показва, че изкуството на Микеланджело не е било ограничено до Флоренция или Рим.

Юдит и Олоферн от Донатело

Ренесансът не е запазен само за Микеланджело.

Всъщност Донато ди Николо ди Бето Барди или Донатело, както е най-популярен днес, също е един от майсторите скулптори на онова време. Композицията Юдит и Олоферн може да бъде открита в Палацо Векио във Флоренция.

Свалянето от кръста от Микеланджело

Микеланджело продължава своите библейски шедьоври, като улавя момента, в който Исус Христос е свален от кръста.

Скулптурата, известна като “Бандини Пиета”, изобразява Дева Мария и Мария Магдалена, които държат тялото на Христос, което Никодим сваля от кръста. Лицето на Никодим е автопортрет на Микеланджело.

Умиращият гал

И накрая – малко мистерия. Умиращият гал e мраморна скулптура, римско копие на вероятно бронзов оригинал от Пергам, който е изготвен по заповед на цар Атал I в памет на победата му над келтите – галати. Не е изключено оригинала да е излязал под резеца на придворния ваятел Епигон.

Скулптурата е един от върховете на античното изкуство. По време на Наполеоновите войни, „Умиращият гал“ е изнесена от Италия от французите и в течение на години е била изложена в Лувъра.

1-ва част можете да намерите тук:

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече