fbpx

Топ 10 на най-красивите скулптури в Италия – 2 част

Днес ви представяме останалите пет от 10-те най-красиви скулптури в любимата Италия.

Мойсей от Микеланджело

Продължаваме с библейската тема сред скулптурите – Мойсей. И да, познахте – отново е на Микеланджело. Можете да видите скулптурата в църквата Сан Пиетро ин Винколи в Рим.

Св. Петроний от Микеланджело

Петроний на Микеланджело може да се види в базиликата Сан Доменико в Болоня.

Това е едно от по-малките му произведения и местоположението му показва, че изкуството на Микеланджело не е било ограничено до Флоренция или Рим.

Юдит и Олоферн от Донатело

Ренесансът не е запазен само за Микеланджело.

Всъщност Донато ди Николо ди Бето Барди или Донатело, както е най-популярен днес, също е един от майсторите скулптори на онова време. Композицията Юдит и Олоферн може да бъде открита в Палацо Векио във Флоренция.

Свалянето от кръста от Микеланджело

Микеланджело продължава своите библейски шедьоври, като улавя момента, в който Исус Христос е свален от кръста.

Скулптурата, известна като “Бандини Пиета”, изобразява Дева Мария и Мария Магдалена, които държат тялото на Христос, което Никодим сваля от кръста. Лицето на Никодим е автопортрет на Микеланджело.

Умиращият гал

И накрая – малко мистерия. Умиращият гал e мраморна скулптура, римско копие на вероятно бронзов оригинал от Пергам, който е изготвен по заповед на цар Атал I в памет на победата му над келтите – галати. Не е изключено оригинала да е излязал под резеца на придворния ваятел Епигон.

Скулптурата е един от върховете на античното изкуство. По време на Наполеоновите войни, „Умиращият гал“ е изнесена от Италия от французите и в течение на години е била изложена в Лувъра.

1-ва част можете да намерите тук:

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече