fbpx

Топ 10 на най-красивите скулптури в Италия – 1 част

Развитието на западните скулптури преживява три върхови периода, които оформят пълната картина на изкуството такова, каквото го познаваме. Първият си връх достига в древна Гърция и Рим. Върховната му проява е творчеството на Фидий, докато италианският Ренесанс става вторият му връх. Микеланджело несъмнено е най-значимата фигура на тази епоха. През 19 век Франция – заради постиженията на Роден – бележи третия връх в развитието на скулптурното изкуство.

Тук ще се спрем на 10-те най-красивите скулптури в Италия. И, разбира се, голяма част от тях са точно на Микеланджело Буонароти.

Давид на Микеланджело

Давид е може би една от най-известните скулптури в света. Всяка година хиляди туристи се стичат във Флоренция, за да разгледат прекрасното произведение на изкуството на един от най-известните художници на Ренесанса.

Пиета на Микеланджело

И като говорим за някои от най-добрите творби на Микеланджело, е трудно да не споменем Пиета. Тази скулптура също е изваяна изцяло от мрамор и изобразява Исус в ръцете на Дева Мария.

Cristo Della Minervа от Микеланджело

Кристо Дела Минерва или Христос Изкупителят е още една от брилянтните скулптури на Микеланджело и се намира в църквата Санта Мария Сопра Минерва в Рим.

Херкулес и Какус от Бартоломео Бандинели

16-футовата скулптура продължава да пленява туристите, тъй като първоначално е трябвало да бъде изваяна от Микеланджело, но е била възложена на Бандинели за ужас на Джорджо Вазари и Бенвенуто Челини.

Разпятието от Микеланджело

Разпятието е още едно библейско дарение от майстора Микеланджело.
Намира се в катедралата Санта Мария дел Санто Спирито ди Фиренце, Флоренция, и се твърди, че е скулптурата е направена, когато Микеланджело е мълчал.

2-та част можете да намерите тук:

изкуство любопитно

Рок легендите Сигнал и Тангра с успешно турне

Успешно, емоционално и вълнуващо бе лятното мини турне на едни от най-обичаните рок групи: Тангра, Сигнал и Елит. Трите концерта в Бургас, Стара Загора и Пловдив бяха исторически, защото за пръв път бандите бяха заедно на една сцена. Хиляди бяха зрителите в Летните театри, които пяха на живо златните БГ хитове заедно със своите любимци. […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Самарканд – възроден с най-големия комплекс за туристи в Централна Азия

Няма друг туристически курорт в света, който да може да се похвали, че гости през първата му седмица са били китайският Си Дзинпин, турският Реджеп Ердоган и индийският Нарендра Моди, както и още дузина държавни глави. Но Пътят на коприната – Самарканд не е обикновен курорт. С домакинството на годишната среща на лидерите на Шанхайската […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Михаела Филева с концерти в още 4 града

В последните топли дни на септември Михаела Филева ще пее на откритите сцени в Пловдив и Стара Загора. Турнето продължава през октомври в Смолян и Кърджали. Концертите са част от националното турне на талантливата певица, което успешно премина през Велико Търново, Русе и Варна това лято. Любимите хитове на младото поколение „По-добра от мен“, „Латино […]

прочетете повече