fbpx

Топ 10 на най-красивите скулптури в Италия – 1 част

Развитието на западните скулптури преживява три върхови периода, които оформят пълната картина на изкуството такова, каквото го познаваме. Първият си връх достига в древна Гърция и Рим. Върховната му проява е творчеството на Фидий, докато италианският Ренесанс става вторият му връх. Микеланджело несъмнено е най-значимата фигура на тази епоха. През 19 век Франция – заради постиженията на Роден – бележи третия връх в развитието на скулптурното изкуство.

Тук ще се спрем на 10-те най-красивите скулптури в Италия. И, разбира се, голяма част от тях са точно на Микеланджело Буонароти.

Давид на Микеланджело

Давид е може би една от най-известните скулптури в света. Всяка година хиляди туристи се стичат във Флоренция, за да разгледат прекрасното произведение на изкуството на един от най-известните художници на Ренесанса.

Пиета на Микеланджело

И като говорим за някои от най-добрите творби на Микеланджело, е трудно да не споменем Пиета. Тази скулптура също е изваяна изцяло от мрамор и изобразява Исус в ръцете на Дева Мария.

Cristo Della Minervа от Микеланджело

Кристо Дела Минерва или Христос Изкупителят е още една от брилянтните скулптури на Микеланджело и се намира в църквата Санта Мария Сопра Минерва в Рим.

Херкулес и Какус от Бартоломео Бандинели

16-футовата скулптура продължава да пленява туристите, тъй като първоначално е трябвало да бъде изваяна от Микеланджело, но е била възложена на Бандинели за ужас на Джорджо Вазари и Бенвенуто Челини.

Разпятието от Микеланджело

Разпятието е още едно библейско дарение от майстора Микеланджело.
Намира се в катедралата Санта Мария дел Санто Спирито ди Фиренце, Флоренция, и се твърди, че е скулптурата е направена, когато Микеланджело е мълчал.

2-та част можете да намерите тук:

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече