fbpx

Топ 10 на най-опасните места за шофиране в Европа

Тази своебразна класация има за цел да завиши вниманието на водачите при шофиране по пътищата на Европа.

Великобритания

Пътищата в Обединеното кралство са по-опасни, отколкото си мислите в сравнение с останалите страни в ЕС с 21,6 пътни произшествия на 10 000 жители през 2018 г., според проучване на ваканционната компания Canvas Holidays. Погледнато от друга страна, Обединеното кралство е 10-тото най-безопасно място за шофиране в Европа!

Испания

Испания има разнообразна пътна мрежа, варираща от бързи, нови магистрали до стари пътища в по-селските райони, нуждаещи се от повишено внимание.

Един от най-опасните участъци от пътищата в Испания е между Casar de Talamanca (Гуадалахара) и точката, където пресича магистрала M-103 за Algete (Мадрид).

Хърватска

Хърватска граничи със Словения, Унгария, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора на югоизток и споделя морска граница с Италия.

Ако шофирате там, трябва да сте внимателни, понеже през 2018 г. е имало 25,5 произшествия на 10 000 жители.

Италия

Италия е дом на емблематични марки автомобили, включително Ferrari, Maserati, Lamborghini и Alfa Romeo.

Но разполага и със значима пътна мрежа за тези бързи автомобили, което може би допринася за сравнително високия брой злополуки в сравнение със съседите от ЕС – 29,1 на 10 000 жители.

Малта

Снимка на улица във Валета може изглежда достатъчно спокойна, но шофирането в Малта може да бъде предизвикателство, факт, признат от някои малтийци.

Процентът на злополуките на 10 000 жители е доста висок за Европа с 30,2, но ако искате да усетите истинската Малта, ще трябва да отидете там.

Португалия

Португалия има едни от най-модерните главни пътища в Европа.

Но има и доста по-екстремни селски пътища. Явно някои португалски шофьори обаче нямат най-добра репутация, което може да обясни доста високия резултат от 31,4 произшествия на 10 000 жители.

Словения

Словения е малка страна в Централна Европа и нейният терен включва алпийски планини, гъсти гори, исторически градове и адриатическо крайбрежие.

Тази релефна динамика трябва да заостри вниманието на водачите. 

Белгия

Трафика в Брюксел става за добра снимка, но Белгия е третата най-опасна страна за шофиране в Европа.

Според официалната статистика за 2018 г., например, катастрофите са 35,1 на 10 000 жители.

Германия

70% от мрежата на германските аутобани няма ограничение на скоростта. И все пак, според официалните данни за 2018 г., магистралите са отговорни само за един на всеки осем смъртни случая на пътя.

Въпреки това, използвайки по-общата методология на пътните произшествия, пътищата в Германия са почти най-опасните в Европа с 37,2 произшествия на 10 000 жители.

Австрия 

Според проучване на Canvas Holidays, Австрия е най-опасната дестинация за шофиране в Европа, с обезпокоителните 43,6 произшествия на 10 000 жители.

Макар и много красива, Австрия е предлага някои от най-драматичните маршрути за шофиране в Европа, включително Großglockner-Hochalpenstraße, разположен в Алпите.

по материали от чуждестранния печат

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече