fbpx

Три къщи на Гауди в Барселона

Антони Гауди беше най-известният архитект на Барселона, създател на три къщи в града – Casa Batllo, Casa Mila и Casa Vicens, които са отворени за посетители.

Има комбиниран туристически билет, който ви позволява да посетите 3 от най-важните къщи, създадени от Гауди в Барселона.

Casa Batllo

Casa Batlló е построена в каталунския модернистичен стил и е призната за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Ще видите вдъхновения от природата дизайн на Casa Batlló и нейните фасади, които са оформени като естествени корали, спечелвайки името „Къща от кости“.

Можете също така да видите използването на цветовете от Гауди и саксиите на комина с произведенията на изкуството на Trencadis. Тази техника, въведена от Гауди, използва мозайка от цветни керамични плочки.

Casa Mila / La Pedrera

La Pedrera (1905), известна още като Casa Mila, може да се намери на No 92 Passeig de Gràcia на кръстовището с Carrer Provenca. Думата “Pedrera” означава “Кариера”, но първоначалното име на къщата е Casa Milà.

Това е друг шедьовър на Антони Гауди и е проектиран като модерен дом на богатото семейство Мила. Името Pedrera се използва на местно ниво, за да опише сградата поради нейния вид, подобен на камък, и името остана.

Casa Vicens

Casa Vicens е едно от ранните важни произведения на Антони Гауди, построено от 1883 до 1889 г. Сградата е построена като семеен дом на Мануел Висенс, който притежаваше бизнес с плочки в Барселона. Casa Vicens е призната от ЮНЕСКО за „Произведенията на Антони Гауди“.

Трите къщи на Гауди в Барселона ви предлагат завладяващ поглед върху най-великите творения на Гауди. Много хора посещават Саграда Фамилия, но тези три къщи ви позволяват да се насладите на творенията на Гауди отблизо, без да чакате на дълги опашки.

изкуство любопитно

Катерина Хапсали черпи с… “Вкусни разкази”

Катерина Хапсали, спечелила хиляди читатели с романите „Гръцко кафе“ и „Сливовиц“ и със сборника с разкази „Хора“, ни предлага нова порция причудливи истории, събрани от красноречивото заглавие „Вкусни разкази“. „Вкусни разкази“ (184 стр., цена: 19 лв., художник: Дамян Дамянов) не е книга с рецепти, или поне не такива, които може да се изпълнят по предписание. Тя съдържа […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ново издание на “Васил Левски (Дяконът)”

В книгата си Захарий Стоянов пръв описва живота и делата на Апостола  „Смело можем да предположим, че ако на Левски на мястото беше който и да е, то неговият кураж и надеждите му щяха да се разбият още в началото на неравната борба. Човек, който захваща от а, б, против когото е всичко – такава смелост, такава вяра […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Джоди Фостър и Кейли Рийс – новите в “Истински детектив”

HBO Original обяви: ” Запознай се с новите истински детективи. Очаквайte скоро новия сезон на сериала „Истински детектив“ с участието на Джоди Фостър и Кейли Рийс”. По данни от чуждестарнния печат, в 4 сезон – „Истински детектив: Нощна страна“ с Джоди Фостър и Кейли Рейс се сблъскват със смразяващ случай. Няма спор, че когато става […]

прочетете повече