fbpx

Три идеи за есенни екскурзии

Есента е все още далече – има месец до нaстъпването й. Но ако искате да не спирате с летни пътешествия, от сега можете да се подготвите за есенните екскурзии. Ще ви дадем идеи за някои места, които е добре да посетите през този цветен сезон.

Утрехт, Нидерландия

Когато дойде есента, нюанси на жълто, червено и оранжево украсяват древните канали на Утрехт. Датиращи от 12-ти век, каналите с техните пристанища и кея са единствени по рода си в света. Те са направени, за да има градът вътрешно пристанище, така че лодките да могат да качват и разтоварват стоките си директно в пристанищните изби, оборудвани с пешеходни пътеки.

В днешно време пристанищните складове са превърнати в уютни кафенета, барове, ресторанти и магазини. Най-добрият начин да се насладите на това холандско чудо е с лодка. Наемете лодка и гребете през пъстрите канали. Ако стане малко хладно, отбийте се по топла напитка по пътя.

Новосибирск, Русия

Столицата на Сибир може да е известна със своите враждебни зими доста под нулата, но по време на т. нар. “циганско лято” – от средата на септември до средата на октомври, си заслужава една разходка в дните, когато последните лъчи на слънцето приятно греят.

Въпреки че обикновено е кратка спирка на транс-сибирска екскурзия, Новосибирск е красив под светлината на есенното слънце. Златният залез осветява сребърния купол и масивните колони на Театъра за опера и балет, най-големият в Русия. Трудно е да не се впечатлиш от такава масивна архитектура, пазена от внушителната статуя на Ленин на едноименния площад.

Смелите местни жители дори през този сезон се къпят във водите на река Об, така че можете да се присъедините или вземете одеяло и седнете на брега, гледайки транс-сибирския влак, който се движи през Новосибирския железопътен мост.

Белфаст, Северна Ирландия

През септември зимата срамежливо показва върха на носа си зад цветната есенна природа. Стигайки до Белфаст, изкачете се нагоре по Черната планина за гледка, която се простира през града към входа на Strangford Lough. Морско сафари по водата или разходка по брега с оранжеви оттенъци са достатъчно основание да влезете напр. в Crown Liquor Saloon и да се затоплите с подправен коктейл от джин.

Ако пътувате с кола, трябва да видите впечатляващия археологически обект на Beaghmore Stone Circles. Или да посетите дестилерията Old Bushmills, легендарна за производство на уиски в Северна Ирландия, да се разходите под Тъмните плетове – преплетени букови дървета, “прегърнали” пътя.

Толкова за днес. А утре ще ви разкажем за още места, подходящи за есенни пътешествия.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Един ден в музея Рагнарок в Роскилде

Ragnarock Museet for pop, rock & ungdomskultur е датски музей, посветен на „поп, рок и младежка култура“, разположен в Роскилде, град на около 20 мили западно от Копенхаген, известен също като мястото на известния годишен музикален фестивал в Роскилде. Разположен на мястото на бивш циментов завод, музеят се помещава в емблематична “златна” сграда, проектирана съвместно […]

прочетете повече