fbpx

Три идеи за есенни екскурзии

Есента е все още далече – има месец до нaстъпването й. Но ако искате да не спирате с летни пътешествия, от сега можете да се подготвите за есенните екскурзии. Ще ви дадем идеи за някои места, които е добре да посетите през този цветен сезон.

Утрехт, Нидерландия

Когато дойде есента, нюанси на жълто, червено и оранжево украсяват древните канали на Утрехт. Датиращи от 12-ти век, каналите с техните пристанища и кея са единствени по рода си в света. Те са направени, за да има градът вътрешно пристанище, така че лодките да могат да качват и разтоварват стоките си директно в пристанищните изби, оборудвани с пешеходни пътеки.

В днешно време пристанищните складове са превърнати в уютни кафенета, барове, ресторанти и магазини. Най-добрият начин да се насладите на това холандско чудо е с лодка. Наемете лодка и гребете през пъстрите канали. Ако стане малко хладно, отбийте се по топла напитка по пътя.

Новосибирск, Русия

Столицата на Сибир може да е известна със своите враждебни зими доста под нулата, но по време на т. нар. “циганско лято” – от средата на септември до средата на октомври, си заслужава една разходка в дните, когато последните лъчи на слънцето приятно греят.

Въпреки че обикновено е кратка спирка на транс-сибирска екскурзия, Новосибирск е красив под светлината на есенното слънце. Златният залез осветява сребърния купол и масивните колони на Театъра за опера и балет, най-големият в Русия. Трудно е да не се впечатлиш от такава масивна архитектура, пазена от внушителната статуя на Ленин на едноименния площад.

Смелите местни жители дори през този сезон се къпят във водите на река Об, така че можете да се присъедините или вземете одеяло и седнете на брега, гледайки транс-сибирския влак, който се движи през Новосибирския железопътен мост.

Белфаст, Северна Ирландия

През септември зимата срамежливо показва върха на носа си зад цветната есенна природа. Стигайки до Белфаст, изкачете се нагоре по Черната планина за гледка, която се простира през града към входа на Strangford Lough. Морско сафари по водата или разходка по брега с оранжеви оттенъци са достатъчно основание да влезете напр. в Crown Liquor Saloon и да се затоплите с подправен коктейл от джин.

Ако пътувате с кола, трябва да видите впечатляващия археологически обект на Beaghmore Stone Circles. Или да посетите дестилерията Old Bushmills, легендарна за производство на уиски в Северна Ирландия, да се разходите под Тъмните плетове – преплетени букови дървета, “прегърнали” пътя.

Толкова за днес. А утре ще ви разкажем за още места, подходящи за есенни пътешествия.

пътешествия любопитно

Виена – най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света според класацията на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските […]

Read More
пътешествия изкуство любопитно

Снимай на Витоша и спечели – фотоконкурс за ученици

Дирекцията на Природен парк „Витоша” обявява игра с награди. Ако обичате природата, Природен парк „Витоша“ и фотографията и сте дете или ученик до 12-ти клас, или в семейството ви има такъв, взимайте фотоапарата и раницата и участвайте в играта с награди „Открий и снимай!”. Условия на играта. Снимайте се с най-малко 8 от обектите, описани по-долу. Изпратете снимките си до 31 юли […]

Read More
пътешествия любопитно

ТОП 10 Dog-Friendly ваканции

2 част Днес ви представяме останалите 5 дестинации, на които можете да отидете заедно с домашния си любимец. Ейвън, Колорадо Планината Бийвър Крийк не е просто рай за скиорите, тя е и дом на Риц-Карлтън Bachelor Gulch. Направете обиколка с екскурзовод с вашия домашен любимец или поглезете кучето си с домашно приготвено меню. Независимо дали […]

Read More