fbpx

Три красиви езера в Турция

Това не са просто три красиви езера. В районите около тях има хилядолетна история. И много легенди…

1. Езерото Ван

Това е най-голямото езеро в Турция, разположено на надморска височина от близо 2000 м. Езерото се захранва от няколко реки, но няма изход. Това е едно от солените езера в страната, което означава, че въпреки надморската височина и студените зими, водата не замръзва. Фериботи или частни лодки пресичат огромното езеро и ви позволяват да го видите от всички ъгли и да се възхищавате на отражението на околните гори и на изчезналите, покрити със сняг вулкани – връх Суфан и легендарния връх Немрут. Вулканите се издигат съответно над северния и западния бряг. Снежните планини, зелените гори и наситено синя вода правят поразителна комбинация.

Основният остров в езерото е Акдамар с арменската църква на Светия кръст, която трябва да посетите. Най-добрият начин е с ферибот от Геваш. Легендата разказва, че някога на острова  живяла принцеса на име Тамара, затворена от баща си, който не одобрявал нейния беден и смирен любовник. Той преплувал езерото, воден от свещ, която тя запалила на прозореца си. Една бурна нощ свещта угаснала и той се удави, извиквайки „Ах, Тамара“, от което островът получил името си.

Друга легенда разказва за Ван Гьолю Канавари, месоядно езерно чудовище. Все още никой не го е виждал, но има негова статуя в град Ван, за всеки случай.

2. Езерото Узун

Без легенди или чудовища, езерото Узун (или Узунгьол) е оазис на пълен мир и спокойствие. Разположено на около70 км навътре от Ризе на брега на Черно море, езерото Узун е сладководно езеро в подножието на планината Соганли, заобиколено от стръмни хълмове и гори.

Прилича на късче от Швейцария, с много хижи, осеяли склоновете на хълмовете, и едър рогат добитък, пасящ по ливадите. Разбирате, че сте в Турция обаче, когато видите джамията с две тънки минарета в едноименното село, отразена във водата.

Можете да вървите по пътека около езерото, което отнема около един час, да се разходите по добре маркирани пътеки нагоре в планината, да наемете лодка и да се разходите по езерото, или да седнете в много красива чайна на брега, да се насладите спокойствието и се оставите да бъдете заслепени от тюркоазените води.

3. Езерото Бафа

Разположено в югозападна Турция, езерото Бафа някога е било част от Егейско море, преди да бъде отрязано от седиментите, пренесени от река Меандър. Затова водата на това доста плитко езеро е солена. Северната страна граничи със стръмни планински склонове, покрити с диви маслинови дървета. В южната част има няколко плажа и романтичното селище Капъкъри, откъдето можете да наемете лодки, за да посетите островите в езерото или да отидете на риболов.

Цялото езеро и околността са национален парк, предпочитан от наблюдателите на птици. На един остров ще намерите руините на крепост и манастир; в планините на север се намира Манастирът на Седемте братя, в който има и пещера с праисторически рисунки. От Kapıkırı можете да се разходите до древното място Хераклея, а на брега ще откриете каменни гробници на монаси. Езерото Бафа не само предлага зашеметяваща природа, но и пътешествие през хиляди години история, от древна Гърция до византийски времена.

Можете да хапнете в ресторант Karia в Kapıkırı, до самата вода. Тук сервират специалната риба, която се лови само в езерото Бафа, а от това място можете да наемете и лодки, които да ви отведат до островите.

И, да, има и легенда. Според нея лунната богиня Селен се влюбила в овчаря Ендимион, така че и езерото Бафа има романтична история.

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More