fbpx

Три от най-красивите велосипедни маршрута в Югозападна Англия

Представяме ви велотурове, които разкриват спиращите дъха пейзажи и непознати пътища в Югозападната част на Англия:

Каменни кръгове и бели коне от Уилтшир

Потопете се в историческите прелести на Уилтшир на обиколка в провинцията през района на Северен Уесекс Даунс с изключителна природна красота.

Този маршрут започва в град Пюси от статуята на Алфред Велики – тя е издигната на земята, която той е защитил от викингите преди повече от хиляда години. След това пътеката върви на запад към Woodborough, преди да предприеме кратко изкачване по селска алея, за която се смята, че е един от най-старите пътища на Британските острови.

Постоянното изкачване възнаграждава велосипедистите с гледки към известните тебеширени коне и житни кръгове на Уилтшир – един такъв дори е включен в обложка на албум на Led Zeppelin. Друг от осемте бели коня може да бъде забелязан, докато пресича полетата към Йейтсбъри и Черил, като само едно кратко изкачване пречи да бъдеш в най-западната точка на тебеширените спускания, които се простират по южния бряг, чак до Белите скали на Дувър.

Поредица от 29 канални шлюза се пресича при обратното пътуване, което отнема на лодките пет часа за навигация – но е само въпрос на минути за велосипедистите. Отсечката покрай канала предлага живописна спирка, преди леко колоездене по селските алеи до Пюси.

Начална и крайна точка: Пюси
Разстояние: 69 км

Крайморски тур около Бристол

Оставете настрана художествените галерии и хипстърските места в Бристол, за да преминете през известния висящ мост Клифтън. Тръгнете по велосипедната пътека, която минава успоредно на главния път на моста (A369), след това завийте наляво към Abbots Leigh Manor, за да разгледате дъбовата гора и красивото езерце с лилии.

Тесните платна, които следват към Портбъри, са в ярък контраст с оживената магистрала (M5), която минава в рамките на няколкостотин ярда от селото и се простира над богатата на диви животни долината Гордано. Последната спирка се прави в крайбрежния град Кливедън, чийто кей предлага красива гледка към Бристолския канал.

Обратното пътуване до Бристол минава през имението Аштън Корт, където озеленените градини и паркът за елени предлагат последна глътка свеж селски въздух, преди да влезете отново в града.

Минете по скалите и крайбрежните пътища на Корнуол

Започвайки от пристанището на Пензанс, тази велосипедна пътека следва бреговата линия на Корнуолл на запад – минавайки през красиви пейзажи на блата и селища на върха на скалите, със спираща дъха гледка към морето по пътя.

Първите няколко километри от маршрута минават през рибарското пристанище Нюлин, популярно място за художници – много от които са изложили произведения в близката художествена галерия. Маршрутът продължава на запад към добре запазения обект от желязната епоха Carn Euny, където 10 м дълъг подземен проход и fogou (корнуолската дума за пещера) са слабо осветени от био-луминесцентен мъх – магическа гледка.

С Land’s End само на няколко мили, има възможност за отклонение от това древно селище – в противен случай пътят се очертава на север към стари минни коловози и износени от морето крайбрежни руини.

Постоянно променящите се гледки към крайбрежието и провинцията продължават по маршрута от Пендийн до Сейнт Айвс. Последният участък проследява Червената река, разкривайки остров Сейнт Майкъл Маунт, преди да се върне обратно към Пензанс.

ална и крайна точка: Пензанс
Разстояние: 55 км

пътешествия истории от кухнята любопитно

10 от най-добрите ресторанти в Мумбай, Индия

1 част Мумбай – градът на мечтите. Известен с това, че е средище на звездите на Боливуд, градът е и рай за любителите на храната. От старинни ирански кафенета до някои от най-добрите ресторанти в света, Мумбай има всичко. Можете да намерите всичко от традиционна персийска кухня до по-континентална и международна. Ето 20 от най-добрите […]

Read More
изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

С голям концерт на Оркестъра на замъка Шьонбрун пред храм-паметник „Александър Невски“ започват международните тържества по случай 200-годишнината от рождението на Йохан Щраус. През 2025 година в тях ще се включат събития в Ню Йорк, Париж и – разбира се – Виена, родното място на големия композитор. „Нощ под звездите с Виена Шьонбрун Оркестра“ ще […]

Read More