fbpx

Три от най-красивите велосипедни маршрута в Югозападна Англия

Представяме ви велотурове, които разкриват спиращите дъха пейзажи и непознати пътища в Югозападната част на Англия:

Каменни кръгове и бели коне от Уилтшир

Потопете се в историческите прелести на Уилтшир на обиколка в провинцията през района на Северен Уесекс Даунс с изключителна природна красота.

Този маршрут започва в град Пюси от статуята на Алфред Велики – тя е издигната на земята, която той е защитил от викингите преди повече от хиляда години. След това пътеката върви на запад към Woodborough, преди да предприеме кратко изкачване по селска алея, за която се смята, че е един от най-старите пътища на Британските острови.

Постоянното изкачване възнаграждава велосипедистите с гледки към известните тебеширени коне и житни кръгове на Уилтшир – един такъв дори е включен в обложка на албум на Led Zeppelin. Друг от осемте бели коня може да бъде забелязан, докато пресича полетата към Йейтсбъри и Черил, като само едно кратко изкачване пречи да бъдеш в най-западната точка на тебеширените спускания, които се простират по южния бряг, чак до Белите скали на Дувър.

Поредица от 29 канални шлюза се пресича при обратното пътуване, което отнема на лодките пет часа за навигация – но е само въпрос на минути за велосипедистите. Отсечката покрай канала предлага живописна спирка, преди леко колоездене по селските алеи до Пюси.

Начална и крайна точка: Пюси
Разстояние: 69 км

Крайморски тур около Бристол

Оставете настрана художествените галерии и хипстърските места в Бристол, за да преминете през известния висящ мост Клифтън. Тръгнете по велосипедната пътека, която минава успоредно на главния път на моста (A369), след това завийте наляво към Abbots Leigh Manor, за да разгледате дъбовата гора и красивото езерце с лилии.

Тесните платна, които следват към Портбъри, са в ярък контраст с оживената магистрала (M5), която минава в рамките на няколкостотин ярда от селото и се простира над богатата на диви животни долината Гордано. Последната спирка се прави в крайбрежния град Кливедън, чийто кей предлага красива гледка към Бристолския канал.

Обратното пътуване до Бристол минава през имението Аштън Корт, където озеленените градини и паркът за елени предлагат последна глътка свеж селски въздух, преди да влезете отново в града.

Минете по скалите и крайбрежните пътища на Корнуол

Започвайки от пристанището на Пензанс, тази велосипедна пътека следва бреговата линия на Корнуолл на запад – минавайки през красиви пейзажи на блата и селища на върха на скалите, със спираща дъха гледка към морето по пътя.

Първите няколко километри от маршрута минават през рибарското пристанище Нюлин, популярно място за художници – много от които са изложили произведения в близката художествена галерия. Маршрутът продължава на запад към добре запазения обект от желязната епоха Carn Euny, където 10 м дълъг подземен проход и fogou (корнуолската дума за пещера) са слабо осветени от био-луминесцентен мъх – магическа гледка.

С Land’s End само на няколко мили, има възможност за отклонение от това древно селище – в противен случай пътят се очертава на север към стари минни коловози и износени от морето крайбрежни руини.

Постоянно променящите се гледки към крайбрежието и провинцията продължават по маршрута от Пендийн до Сейнт Айвс. Последният участък проследява Червената река, разкривайки остров Сейнт Майкъл Маунт, преди да се върне обратно към Пензанс.

ална и крайна точка: Пензанс
Разстояние: 55 км

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече