fbpx

Трябва да се види: Белфаст

Когато посещавате Ирландия, помислете да добавите Белфаст към вашия маршрут. Този оживен град има дългогодишна история. В Белфаст е бил направен покритият с печална слава кораб „Титаник“. Този град в Северна Ирландия е малък, но предлага много неща за правене. Можете да останете тук за две или три нощи и да имате престой, пълен с история, култура, храна и забавления.

Ето някои от най-добрите неща, които е добре  да направите, когато посетите Белфаст:

1. Разгледайте Титаник Белфаст

Ако отидете в Белфаст, задължително трябва да посетите експозицията на Титаник. Белфаст е известен корабостроителен град, който е построил и пуснал на вода скандално известния  кораб.  Интересуващите се от неговата историята ще искат да разгледат мемориалния център на Титаник в Белфаст. В тази обиколка можете да се разходите по палубите на SS Nomadic, последният останал кораб White Star Line в света. Можете също да разгледате деветте галерии с интерактивни изложби, включително инсталация а подводно изследване и развлечения в кабините на Титаник.

2. Обиколете пазара Свети Георги

Част от историята на Белфаст е пазарът Свети Георги. Смята се, че пазарът е построен някъде между 1890 и 1896 г., но традицията на местния петъчен пазар на това място датира още от 1604 г.

Една от най-старите атракции в Белфаст, този пазар се намира близо до река Лаган. Можете да прекарате няколко часа тук, докато разглеждате над 300 сергии на художници, музиканти, търговци и продавачи на храни. Докато се разхождате из пазара, можете да спрете и да се насладите на автентична ирландска кухня, да слушате безплатна музика от улични изпълнители, да закупите местни сувенири и да разговаряте с продавачите. Имайте предвид, че пазарът е отворен само от петък до неделя.

3. Пийте следобеден чай в замъка Белфаст

Замъкът Белфаст е една от най-емблематичните забележителности на Северна Ирландия. Строен отново и отново през годините. Първият замък тук е построен през 12 век, а втори подобен е издигнат на същото място през 1611 г. След изгарянето на втория замък, трета версия е построена през 1862 г.

Разположен на склоновете на Cave Hill Country Park, този замък предлага невероятна гледка към града и близкото езеро. След като разгледате района, можете да спрете за следобеден чай в откритото кафене. Това е прекрасен начин да прекарате един следобед в изследване на историята и природната красота на Белфаст.

4. Разходете се по Cave Hill

Ако искате да видите Белфаст от високо, силно препоръчваме да отидете до връх Cave Hill. Тази известна забележителност е кръстена на петте пещери, разположени отстрани на скалите. Освен това се смята, че  Cave Hill, известен като Носът на Наполеон, е вдъхновил романа на автора Джонатан Суифт „Пътешествията на Гъливер“. Изкачването до върха не е особено голямо предизвикателство и предлага панорамна гледка към целия град.

5. Отбийте се автентичен ирландски пъб

Има голяма вероятност да сте отишли в Ирландия, за да се отдадете на малко бира и други напитки. Ако случаят е такъв, помислете дали да не отидете на автентичен ирландски пъб, обхождайки Белфаст. Този малък град има изобилие от барове, от които да избирате, а можете да обиколите няколко за една нощ. Предлагаме ви да посетите Madden’s, Bittles, Bar, The Duke of York, Kelly’s Cellars, Dirty Onion и White’s Tavern. Уверете се, че чаша  Гинес, едно малко ирландско уиски и вкусна храна в кръчмата са в плановете ви за вечерта.

изкуство любопитно

Детски и младежки литературен фест в НДК

Петото, зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе традиционно в НДК от  6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала е „Четене с разбиране“.  Програмата е подобаващо пъстра и вълнуваща, пълна с любими герои, приключения и предизвикателства. Ще празнуваме заедно рождения ден на Мечо Пух, […]

прочетете повече
истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече