fbpx

6 красиви средновековни градчета в Европа

Нито един ъгъл на земното кълбо не е останал недокоснат от въздействието на Средновековието в Европа. От римляните до Ренесанса има големи скокове напред в земеделието, изкуството, религията и много други клонове на интелектуалната мисъл. Днес много от тези средновековни стари градове все още съществуват, предлагайки очарователен поглед към миналото, което обикновено можем само да си представим.

Авила, Испания

Градовете, чиито средновековни центрове са все още до голяма степен непокътнати и днес, са се запазили така, понеже са били добре охранявани през вековете. Такива основно са замъците и укрепленията. Но малка часто от тях  имат градски стени, толкова запазени като тези на Авила, в централната испанска област Кастилия и Леон, западно от Мадрид. 88-те кръгли кули и стени се простират на площ от над 2,5 км, затваряйки стария град, пълен с манастири и базилики от 12 до 16 век, като катедралата Авила, която е започната през 1091 г., с архитектура, която е смесица от римски и готически елементи.

Бамберг, Германия

Докато много големи европейски градове имат история, простираща се до римско време и след това, Бамберг е “дете” на средновековната епоха. Първите сведения за града, който се намира в Северна Бавария, са от 902 г. Той се разраства бързо, за да се превърне в ключов център на Свещената Римска империя в Централна Европа. Широки влияния от целия континент все още могат да се видят в зелените шпили на Бамбергската катедрала или осмоъгълните куполи на Schloss Seehof, отражение на славянските връзки на града. Старото кметство, с жълтата си фасада, надвиснала над реката, е ключовото място в красиво запазения Стар град.

Каркасон, Франция

Средновековните стени и списъкът на ЮНЕСКО за световно културно наследство не са единствените причини, поради които Каркасон е невъзможно да бъде пренебрегнат. Cité de Carcassonne, както е известна крепостната част на града, е започната от римляните, които виждат хълма като идеално място за отбранителна структура. С течение на времето градът се разрасна отвъд стените. Забележително е, че голяма част от земята от трите страни на тази стара цитадела е останала такава, каквато е била от векове: изпълнена с спретнати редици лозя. Скитането из лабиринта от калдъръмени улици е удоволствие тук.

Чески Крумлов, Чехия

Чески Крумлов е друго място, където старият град е построен в тесен завой на река. Река Вълтава образува защита около малък парцел земя, което би го направило добре защитено място от нападение. Замъкът Чески Крумлов, основан около 1250 г., се намира извън този защитен пръстен, на върха на скалиста издатина на отсрещния бряг на реката. Горният замък, с неговите внушителни стени, и многоетажният Cloak Bridge сами по себе си заслужават пътуването.

Гимараеш, Португалия

Ако искате да разберете Португалия, идете в Гимараеш, който мнозина смятат за родното място на нацията. Това със сигурност е родното място на Афонсу Енрикес, който става първият крал на Португалия след битката при Сао Мамед през 1128 г., която се провежда близо до града. Днес Гимараеш, който се намира североизточно от Порто, все още пази много средновековни структури, като романския замък Гимараеш и двореца Duques de Bragança, с впечатляващите си гоблени във високи каменни зали. Тези, които правят поклонение до Сантяго де Компостела по-на север, често спират в Praça de São Tiago, красив площад с много възможности за хранене на открито.

Килкени, Ирландия

След като приключват със завладяването на Британските острови, норманите превзели Ирландия и под техен надзор Килкени се превърнал във важен търговски център. Въпреки че голяма част от архитектурата от онези дни е заменена от по-модерни сгради, има достатъчно чар в основните забележителности, които да обиколите – като се започне от замъка Килкени от 12 век и неговите градини с изглед към река Нор. Туристическа пътека през Килкени свързва замъка с другите основни средновековни забележителности, като катедралата Сейнт Канис, част от която датира от 9 век.

пътешествия изкуство истории от кухнята любопитно

21 идеи за вълнуващо италианско лято – 1 част

Дом на красиви села, легендарни плажове, невероятен нощен живот и непокътната природа – в Италия има достатъчно места, които да искате да посетите. И то не веднъж. Добавете безкраен запас от вкусна паста и пица и не е чудно, че Италия е толкова високо в списъка на всеки турист. Единственият проблем е да знаете откъде […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ирина Флорин посреща Свети Валентин с фенове

Ирина Флорин ще отпразнува най-романтичния ден в годината със специален концерт – “Goodnight Lovers”, с което ще направи и официална премиера на най-новия си албум “Greatest Hits” – компилация от най-големите ѝ хитове. Събитието ще се проведе в навечерието на Свети Валентин, 14-и февруари, в столичното арт пространство The Steps, а билети могат да бъдат закупени на място в деня […]

прочетете повече
пътешествия любопитно

Открийте красивите острови Лофотен

Виждали ли сте невероятно красивите острови Лофотен – световно известни със своята дива и спираща дъха природа? Но хората, храната, изкуството и културата са тези, които карат туристите да искат да останат колкото се може по-дълго тук… Лофотенските острови са разположени над бурните води на Норвежко море, далеч над Арктическия кръг. Този рядък аванпост на […]

прочетете повече