fbpx

Трябва да се види: Лесото

Лесото е независимо кралство с размерите на Белгия, което стои като остров насред Южна Африка. И това не е само географски остров. В културно отношение Лесото е напълно различно от по-големия си съсед. Въпреки че западното облекло сега е норма в столицата му, в провинцията на Лесото ще откриете, че хората от Басото все още живеят традиционен живот в прости каменни и сламени колиби.

Голямата надморска височина на Лесото (цялата страна е над 1000 м) и зашеметяващият планински пейзаж са му спечелили прозвището „Царство на небето“. А липсата на магистрали и огради правят това небесно царство идеалното място за изследване. Можете да се разхождате, да яздите кон или да карате планинско колело в която и да е посока – просто е достатъчно да получите разрешението на местния вожд, когато спрете в селата.

Препоръчваме ви

  • Разходка през невероятна планинска природа на кон.
  • Тръгнете по следите от динозавър около Мория, в западно Лесото.
  • Вижте парадите на Басото в традиционни рокли в деня на Мошошу на 14 март, когато се празнува първият крал на Лесото.
  • Открийте скални рисунки в пещерата Liphofung.
  • Карайте ски или се бийте със снежни топки в Оксбоу през зимата.
  • Внимавайте за жълти и бели знамена извън селските колиби – знак, че можете да си купите joala. Имайте предвид обаче, че тази гъста местна напитка не е за хора със слаби сърца.

Съвети за туризъм 

Температурите се понижават през нощта, особено във високите райони. Уверете се, че носите допълнителни топли дрехи, без значение по кое време на годината сте там. Още по-добре е да си купите шарено одеяло Basotho, което осигурява много ефективна защита срещу студа.

Туристите са малко, а местните хора са приятелски настроени, така че винаги отговаряйте на опитите да говоря с вас.

Кога да отидете в Лесото

Времето е най-добро през пролетта (август до октомври) и есента (от февруари до април), но може да бъде променливо по всяко време на годината. По-голямата част от дъжда в Лесото пада през лятото (от ноември до януари), превръщайки черната почва в кални свлачища. През зимата (май-август) в по високите части вали сняг и през нощта може да стане изключително студено.

Международни летища

Maseru-Moshoeshoe (MSU) на 18 км от града.

Придвижване в Лесото

Пътищата са малко, но като цяло са в добро състояние, така че самостоятелното шофиране е опция. Предлагат се коли под наем в столицата. Има бавен, но евтин автобусен транспорт. Такситата са на разумни цени.

Настаняване

В столоицата Масеру има няколко хотела и има добре управлявани хижи, разпръснати в цялата страна. Можете да лагерувате почти навсякъде, ако първо поискате разрешение от местния вожд.

Храна и напитки

Храната в ресторантите обикновено е месо, сервирано с чипс, въпреки че рибата е широко достъпна. Вегетарианците ще се справят, но ще се отегчат с консервирани смесени зеленчуци. Салатите са широко разпространени. Трябва да опитате татко, основната храна на Basotho, поне веднъж: приготвен с царевично брашно, той прилича на картофено пюре.

Южноафриканското вино се предлага в ресторантите и е на отлична цена. Местната и южноафриканската бира е широко разпространена, но само смелите трябва да опитат joala, традиционна напитка, направена от сорго.

Здраве и безопасност в Лесото

В Лесото няма малария и има малко здравословни проблеми. Водата от чешмата обикновено е безопасна за пиене, но тези с чувствителен стомах трябва да се придържат към пречистена вода. Това е безопасна страна, но избягвайте да се разхождате по улиците на Масеру през нощта, тъй като понякога има кражби.

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More