fbpx

Трябва да се види: Лесото

Лесото е независимо кралство с размерите на Белгия, което стои като остров насред Южна Африка. И това не е само географски остров. В културно отношение Лесото е напълно различно от по-големия си съсед. Въпреки че западното облекло сега е норма в столицата му, в провинцията на Лесото ще откриете, че хората от Басото все още живеят традиционен живот в прости каменни и сламени колиби.

Голямата надморска височина на Лесото (цялата страна е над 1000 м) и зашеметяващият планински пейзаж са му спечелили прозвището „Царство на небето“. А липсата на магистрали и огради правят това небесно царство идеалното място за изследване. Можете да се разхождате, да яздите кон или да карате планинско колело в която и да е посока – просто е достатъчно да получите разрешението на местния вожд, когато спрете в селата.

Препоръчваме ви

  • Разходка през невероятна планинска природа на кон.
  • Тръгнете по следите от динозавър около Мория, в западно Лесото.
  • Вижте парадите на Басото в традиционни рокли в деня на Мошошу на 14 март, когато се празнува първият крал на Лесото.
  • Открийте скални рисунки в пещерата Liphofung.
  • Карайте ски или се бийте със снежни топки в Оксбоу през зимата.
  • Внимавайте за жълти и бели знамена извън селските колиби – знак, че можете да си купите joala. Имайте предвид обаче, че тази гъста местна напитка не е за хора със слаби сърца.

Съвети за туризъм 

Температурите се понижават през нощта, особено във високите райони. Уверете се, че носите допълнителни топли дрехи, без значение по кое време на годината сте там. Още по-добре е да си купите шарено одеяло Basotho, което осигурява много ефективна защита срещу студа.

Туристите са малко, а местните хора са приятелски настроени, така че винаги отговаряйте на опитите да говоря с вас.

Кога да отидете в Лесото

Времето е най-добро през пролетта (август до октомври) и есента (от февруари до април), но може да бъде променливо по всяко време на годината. По-голямата част от дъжда в Лесото пада през лятото (от ноември до януари), превръщайки черната почва в кални свлачища. През зимата (май-август) в по високите части вали сняг и през нощта може да стане изключително студено.

Международни летища

Maseru-Moshoeshoe (MSU) на 18 км от града.

Придвижване в Лесото

Пътищата са малко, но като цяло са в добро състояние, така че самостоятелното шофиране е опция. Предлагат се коли под наем в столицата. Има бавен, но евтин автобусен транспорт. Такситата са на разумни цени.

Настаняване

В столоицата Масеру има няколко хотела и има добре управлявани хижи, разпръснати в цялата страна. Можете да лагерувате почти навсякъде, ако първо поискате разрешение от местния вожд.

Храна и напитки

Храната в ресторантите обикновено е месо, сервирано с чипс, въпреки че рибата е широко достъпна. Вегетарианците ще се справят, но ще се отегчат с консервирани смесени зеленчуци. Салатите са широко разпространени. Трябва да опитате татко, основната храна на Basotho, поне веднъж: приготвен с царевично брашно, той прилича на картофено пюре.

Южноафриканското вино се предлага в ресторантите и е на отлична цена. Местната и южноафриканската бира е широко разпространена, но само смелите трябва да опитат joala, традиционна напитка, направена от сорго.

Здраве и безопасност в Лесото

В Лесото няма малария и има малко здравословни проблеми. Водата от чешмата обикновено е безопасна за пиене, но тези с чувствителен стомах трябва да се придържат към пречистена вода. Това е безопасна страна, но избягвайте да се разхождате по улиците на Масеру през нощта, тъй като понякога има кражби.

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече