fbpx

Трябва да се види: Мюнхен

от Анастасия Тонева

Лятото наближава и пътища много. Един от тях ме заведе като мнозина в столицата на Бавария. Kъде да кацнем – на голямото летище на Мюнхен или на нискобюджетното в Меминген?  Има удобни връзки до гарата в Мюнхен и от двете, така че можете да избирате смело.  На гарата има забравените в България багажни шкафове, където можете да оставите куфара или раницата и със свободни ръще да тръгнете на пешеходен тур. До Мариенплац – по главна улица, към новото и старото кметство за танца на часовниковите фигури. Можете да се включите в обиколка на библиотеката с екскурзовод или да изкачите кулата, за да направите панорамни снимки.

Наблизо са и множество църкви, пазар, прословутият  Мюнхенски бирен фестивал. Има и огромен магазин само от кашкавалени пити, друг за сувенири, за тиролски дрехи, зеленчуци и цветя – на едно място. И мноооого бира – доста прочути бирарии са в близост. Най-старата е направена от херцога, в двора на замъка, за да му е винаги е подръка. В нея има и музика и добро хапване. Но ако сте голяма компания, ще ви трябва резервация, особено вечер.

За запалените по историята: непременно посетете Резиденцията с великолепния музей и площада около нея, квартала с Пинакотеки, както и музеите по булеварда към златната статуя на богинята на победата. Да, има и тук такава – като в Берлин.

За интересуващите се от технологиите:  на цял остров е разположен Германският технически музей – 6 етажа за металургията, машиностроенето, кораби, астрономия,радио. Оогромната сграда на БМВ с подредените различни модели също не е за изпускане. В близост е и банята – функционираща, с прекрасна градина, ресторант и фризьорски салон (колко ми напомни за Софийската централна баня). И разходката покрай река не е за пренебрегване, както и плажът – но тук не може да се плува, забранено е, но какви пикници си правят тези хора!

Въобще за разходка из града има много места – метро, трамваи, автобуси се ползват с билет или карта, като има опция да се купи 24-, 48-, 72- часова карта  с отстъпки за множество музеи. 

Велоразходката също е опция стига да внимавате – велосипедистите са цяло множество – разходките на деца и кучета се осъществяват в повечето случаи… с колело.

И парковете са впечатляващи – за крос или просто за разходка. В един парк дори има специално направен бързей за тренировка на сърф. Да, на сърф! В 7.30 сутринта тренираха. А ние се чудим защо немските спортисти имат  високи спортни постижения. Трябва да се види и стадионът на  Байерн Мюнхен.  Олимпийското село също изцяло функционира.

Не трябва да забравяме, че в близост  до града е и резиденцията на епископите от 10 век – Фрейзих – до летище Мюнхен, както и замъци на баварски крале, някои ски курорти, малки спретнати градчета и още, и още… Така че седмица едва ли ще е достатъчна, за да разгледате всичко. А транспортът  е с много възможности – коли под наем, прочутите немски железници, а има и автобуси между малките градчета – вървят и нощем (!!!) – на различен интервал, особено в празничните дни, но винаги са точни.

Сигурно и много други интересни места съм пропуснала, но винаги има и следващ път, а в Мюнхен си заслужава да ме заведат отново. Наздраве с чаша германска бира!  Prost!

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More