fbpx

Трябва да се види: Мюнхен

от Анастасия Тонева

Лятото наближава и пътища много. Един от тях ме заведе като мнозина в столицата на Бавария. Kъде да кацнем – на голямото летище на Мюнхен или на нискобюджетното в Меминген?  Има удобни връзки до гарата в Мюнхен и от двете, така че можете да избирате смело.  На гарата има забравените в България багажни шкафове, където можете да оставите куфара или раницата и със свободни ръще да тръгнете на пешеходен тур. До Мариенплац – по главна улица, към новото и старото кметство за танца на часовниковите фигури. Можете да се включите в обиколка на библиотеката с екскурзовод или да изкачите кулата, за да направите панорамни снимки.

Наблизо са и множество църкви, пазар, прословутият  Мюнхенски бирен фестивал. Има и огромен магазин само от кашкавалени пити, друг за сувенири, за тиролски дрехи, зеленчуци и цветя – на едно място. И мноооого бира – доста прочути бирарии са в близост. Най-старата е направена от херцога, в двора на замъка, за да му е винаги е подръка. В нея има и музика и добро хапване. Но ако сте голяма компания, ще ви трябва резервация, особено вечер.

За запалените по историята: непременно посетете Резиденцията с великолепния музей и площада около нея, квартала с Пинакотеки, както и музеите по булеварда към златната статуя на богинята на победата. Да, има и тук такава – като в Берлин.

За интересуващите се от технологиите:  на цял остров е разположен Германският технически музей – 6 етажа за металургията, машиностроенето, кораби, астрономия,радио. Оогромната сграда на БМВ с подредените различни модели също не е за изпускане. В близост е и банята – функционираща, с прекрасна градина, ресторант и фризьорски салон (колко ми напомни за Софийската централна баня). И разходката покрай река не е за пренебрегване, както и плажът – но тук не може да се плува, забранено е, но какви пикници си правят тези хора!

Въобще за разходка из града има много места – метро, трамваи, автобуси се ползват с билет или карта, като има опция да се купи 24-, 48-, 72- часова карта  с отстъпки за множество музеи. 

Велоразходката също е опция стига да внимавате – велосипедистите са цяло множество – разходките на деца и кучета се осъществяват в повечето случаи… с колело.

И парковете са впечатляващи – за крос или просто за разходка. В един парк дори има специално направен бързей за тренировка на сърф. Да, на сърф! В 7.30 сутринта тренираха. А ние се чудим защо немските спортисти имат  високи спортни постижения. Трябва да се види и стадионът на  Байерн Мюнхен.  Олимпийското село също изцяло функционира.

Не трябва да забравяме, че в близост  до града е и резиденцията на епископите от 10 век – Фрейзих – до летище Мюнхен, както и замъци на баварски крале, някои ски курорти, малки спретнати градчета и още, и още… Така че седмица едва ли ще е достатъчна, за да разгледате всичко. А транспортът  е с много възможности – коли под наем, прочутите немски железници, а има и автобуси между малките градчета – вървят и нощем (!!!) – на различен интервал, особено в празничните дни, но винаги са точни.

Сигурно и много други интересни места съм пропуснала, но винаги има и следващ път, а в Мюнхен си заслужава да ме заведат отново. Наздраве с чаша германска бира!  Prost!

истории от кухнята любопитно пътешествия

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън. Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Препоръчваме ви: 8 от най-красивите замъци в Шотландия

Едно от най-хубавите неща за Шотландия е, че независимо къде се намирате, замъкът никога не е далеч. Неразделна част от шотландския пейзаж като девствените езера и високите планини, замъците на страната се нареждат сред най-емблематичните в света. Смята се, че някога в Шотландия е имало до 3000 замъка – почти един на всеки 100 квадратни […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Съчетание от минерална и морска вода в Sunny Day Resort

С уникалното съчетание на морска и минерална вода, разположен на площ от 106 декара сред величествен парк с богата иглолистна и широколистна растителност, вековни дървета, чисти и златисти пясъци, SUNNY DAY RESORT е сред претендентите за златните статуетки на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. […]

прочетете повече