fbpx

Трябва да се види: Оман

Не трябва да е изненада, че Оман може да предложи толкова много на туристите. В края на краищата, в продължение на много години Оман е бил епицентърът на пътническа мрежа: още преди 5 000 г. пр. н. е. търговците на тамян са направили цяла паяжина от пътеки в Арабия и чак до Индия, докато през последните няколко века оманските търговски са обикаляли бреговете на Африка и субконтинента.

Сегашният ренесанс на Оман се дължи предимно на премерената модернизация на султан Кабус бин Саид. Когато той идва на трона през 1970 г., страната е имала само 10 км асфалтирани пътища. Оман вече има удобна туристическа мрежа и набор от дейности, които да изкушат всеки приключенски пътешественик – като същевременно спазва своите традиции и културно наследство.

Когато добавите природните предимства на Оман – златните дюни на Wahiba Sands, уединението на Празния квартал, фиорда на полуостров Мусандам, височините на планините Хаджар, множеството непокътнати плажове (да се надяваме, че ще ги запазят така ) и богатството на морския живот – не е чудно, че това е толкова възходяща дестинация за пътешественици.

Препоръчваме ви да видите:

В Маскат посетете Голямата джамия (с втория по големина килим в света), разходете се на пристанището Мутра, посетете рибния пазар рано сутрин и пазарувайте в Mutrah souk. Музеят Bait al-Zubair също си заслужава да бъде посетен.

На брега се отбийте в Сур, за да видите традиционните сгради, които все още се строят на ръка. Градът е добра база за разглеждане на региона, включително плажовете, където гнездят костенурки – Рас ал-Джинз и Рас ал-Ха.

Wahiba Sands (известни също като Sharqiya Sands) са зашеметяващи. Струва си да останете в някой от палатковите лагери, особено ако не посещавате Празния квартал от Салала

Полуостров Мусандам е красив анклав, отделен от останалата част на Оман от ОАЕ.

Популярни са и круизите по крайбрежието, известно място за гмуркане е
Салала. Разгледайте пустите плажове и купете малко тамян в базара. Въпреки че няма кой знае какво за гледане, очарователно е да посетите Убар, известната „Атлантида на пясъците“, преоткрита чрез сателитни изображения.

изкуство любопитно

Бяхте ли послушни през 2022? Дядо Коледа ви е подготвил “Брутална нощ”

На 2 декември, само в кината, с Брутална нощ посрещаме Дядо Коледа, който е по-различен от всичко, което сме виждали досега. Този Дядо Коледа носи сериозен емоционален багаж, има нулев толеранс към непослушните хора и раздава кофти подаръци от сърце. Филмът отдава почит на коледни класики като Умирай трудно и Сам вкъщи и умело комбинира елементите на напрегнат трилър, вълшебна приказка, комедия и […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Македонският лидер в СПА туризма с високи оценки в Booking

Носителят на високи оценки в световната мрежа за резервации Booking.com – Hotel Aurora Resort & SPA, е сред финалистите за златните статуетки на Балканските туристически награди 2022. Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022 ще отличи най-добрите примери в туризма на Балканите и ще апелира за приятелство и добри отношения в […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Поредицата “Училище за Добро и Зло”, която вдъхнови Netflix

Поредицата „Училището за Добро Зло“ от британския писател Соман Чейнани се превърна в истински феномен и мания за читатели на различни възрасти. Историята на двете приятелки Софи и Агата, попаднали в магично училище на приказките, вдъхнови и гиганта Netflix да създаде своя собствена екранизация на поредицата, която веднага се позиционира като едно от най-предпочитаните заглавия на платформата в България. Приказката обаче […]

прочетете повече