fbpx

Трябва да се види: Оман

Не трябва да е изненада, че Оман може да предложи толкова много на туристите. В края на краищата, в продължение на много години Оман е бил епицентърът на пътническа мрежа: още преди 5 000 г. пр. н. е. търговците на тамян са направили цяла паяжина от пътеки в Арабия и чак до Индия, докато през последните няколко века оманските търговски са обикаляли бреговете на Африка и субконтинента.

Сегашният ренесанс на Оман се дължи предимно на премерената модернизация на султан Кабус бин Саид. Когато той идва на трона през 1970 г., страната е имала само 10 км асфалтирани пътища. Оман вече има удобна туристическа мрежа и набор от дейности, които да изкушат всеки приключенски пътешественик – като същевременно спазва своите традиции и културно наследство.

Когато добавите природните предимства на Оман – златните дюни на Wahiba Sands, уединението на Празния квартал, фиорда на полуостров Мусандам, височините на планините Хаджар, множеството непокътнати плажове (да се надяваме, че ще ги запазят така ) и богатството на морския живот – не е чудно, че това е толкова възходяща дестинация за пътешественици.

Препоръчваме ви да видите:

В Маскат посетете Голямата джамия (с втория по големина килим в света), разходете се на пристанището Мутра, посетете рибния пазар рано сутрин и пазарувайте в Mutrah souk. Музеят Bait al-Zubair също си заслужава да бъде посетен.

На брега се отбийте в Сур, за да видите традиционните сгради, които все още се строят на ръка. Градът е добра база за разглеждане на региона, включително плажовете, където гнездят костенурки – Рас ал-Джинз и Рас ал-Ха.

Wahiba Sands (известни също като Sharqiya Sands) са зашеметяващи. Струва си да останете в някой от палатковите лагери, особено ако не посещавате Празния квартал от Салала

Полуостров Мусандам е красив анклав, отделен от останалата част на Оман от ОАЕ.

Популярни са и круизите по крайбрежието, известно място за гмуркане е
Салала. Разгледайте пустите плажове и купете малко тамян в базара. Въпреки че няма кой знае какво за гледане, очарователно е да посетите Убар, известната „Атлантида на пясъците“, преоткрита чрез сателитни изображения.

изкуство любопитно

С оперна гала на Франсиско Арайза Софийската филхармония закрива сезона си

Софийската филхармония закрива своя сезон с бляскава оперна гала на 30 юни. На сцената на зала „България“ ще звучат популярни оперни и оперетни арии и дуети, както и сарсуели от Вебер, Пучини, Бизе, Масне, Лехар, Чапи, Пиацола и др. Звездата на вечерта е световно признатият мексикански тенор Франсиско Арайза. Компания му прави сопраното Мария Видович. […]

Read More
изкуство любопитно

Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More