fbpx

Трябва да се види: Толедо

Когато говорим за древни градове, обикновено Рим и Атина ни идват наум веднага. И с право, тъй като това са градове с хилядолетна история. Но е хубаво да открием и нови непознати такива. Като Толедо в Испания, например.

Освен всичко останало, трябва да отидете в Толедо дори само заради марципана.

Това е един от най-красивите градове в Европа, който крие в своите алеи тайни, история и култура на повече от 2000 години. Било е  завладяно от германските народи, нападани от мюсюлманите и се е превърнало във важен европейски интелектуален център около 12 век. Ако обичате историята – ето още причина да го посетите.

Преместването на столицата в Мадрид през 1561 г. потапя Толедо в период на упадък, от който църквата се възползва, за да се превърне в икономическа и идеологическа движеща сила в града. Историческият център на Толедо е и най-големият в Испания.

Ако сте приключенски настроени и искате да изследвате града, ще откриете фантастични места, които пътеводителите не ви показват. Не бихме ви препоръчали да опознаете Толедо от брошура. Трябва да усетите сами този невероятен град. Не си слагайте ограничение във времето за опознаване на Толедо. Силно препоръчваме да отделите възможно най-много време, за да получите най-доброто изживяване.

Където и да отидете в Испания, храната винаги е вкусна. В Толедо има всичко – и ресторанти, и барове. От международни барове до барове в задните улички. Всички са страхотни. Ако искате да отидете в добър ресторант и да опитате местната храна, препоръчваме ресторант Manjares (в хотел Posada Sillería). Не можете да сбъркате. Друго място е Clandestina de las Tendillas, което също е великолепно. И накрая, Cervecería La Abadía и Alfileritos 24. Много силно препоръчваме да резервирате, преди да тръгнете, тъй като иначе няма да получите място. Не случайно казват: „Добре е да резервирате ранна маса, тъй като ние от Spainaird обичаме да ядем късно.“

Както споменахме, можете да посетите Толедо дори само заради неговия марципан. Marzipan de Toledo, известен като защитеното наименование за произход, е наименование, което Европейският съюз признава. Ако искате да се потопите в този вкусен десерт, много местни магазини за сладкиши, торти и бонбони продават марципан през цялата година. Опитайте горещ шоколад в Толедо – върви добре с марципан, който добавя още повече усещания към вкуса.

Да останеш в Толедо е чудесен вариант. Много хора предприемат еднодневна екскурзия от Мадрид и както Марибел, но както вече казахме – Толедо заслужава повече от един ден. Ако мислите за еднодневна екскурзия, бихме предложили да резервирате предварително; в противен случай може да ви излезе по-скъпо.

Приятен престой в Толедо!

пътешествия любопитно

Бегликташ, българският Стоунхендж – тайни и мистерии

Само на 3 км. североизточно от Приморско, върху хребета на Маслен нос или там където Странджа планина обгръща морския бряг, е скрито и мегалитното скално тракийско светилище „Бегликташ”. То се явява най-големия отпечатък, който са оставили траките по южното ни черноморие, който става известен на науката чак през 2003 г.. Бегликташ /превод от турски – […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване

Жеги в Европа! А в Африка карат ски – в Лесото

Докато милиони в цяла Европа се потят през лято с рекордни горещини, други в Африка карат ски. Но не се притеснявайте! Това не е още един знак за изменението на климата, а по-скоро очарователна аномалия на Лесото, малко планинско кралство, изцяло заобиколено от Южна Африка. Лесото има eдна малко странна географска претенция за слава: това […]

прочетете повече
пътешествия изкуство любопитно

Какви “Видения от древността” се крият из непознатата българска природа?

Журналистът и пътешественик Николай Н. Нинов, познат с изданията „Повторени сънища. Фотописи от мистична България”, „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България” и „Намерени от чудесата. Скалописи от мистична България”, се завръща в книжарниците с  „Видения от древността. Ескизи от мистична България“ –  четвъртата книга от своята поредица с пътеписи, разкриваща някои от най-мистичните кътчета […]

прочетете повече